Η διάκριση Ορεινών- Πεδινών, ανάγεται στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλικής Επανάστασης του 1789. Τότε, οι ριζοσπαστικοί με τις πλέον επαναστατικές ιδέες, κατέλαβαν το άνω αριστερό μέρος της αίθουσας της Εθνοσυνέλευσης και ονομάσθηκαν Ορεινοί επειδή τα έδρανά τους ήταν στο ψηλότερο μέρος του αμφιθεάτρου. Μεταξύ των Ορεινών ήταν ο Νταντόν, ο Μαρά, ο Σαιν Ζυστ και άλλοι από την ομάδα των Επαναστατών της Γαλλικής Επανάστασης.
O δισεκατομμυριούχος που θέλει να αποικίσει τον Άρη
Στα 17 του έφυγε από τη Νότιο Αφρική για τον Καναδά με λίγα δολάρια στην τσέπη. Στα 28, με το πρώτο του startup έγινε πλούσιος και στα 37 έγινε το πρότυπο για τις ταινίες Iron Man. Mετά το PayPal και την Tesla Motors, ο Elon Musk έχει βάλει πλώρη για την κατάκτηση του διαστήματος.
Χρόνος ανάγνωσης:
14
‘
[The red Dress]
Τετάρτη 05 Οκτωβρίου 2016
Την 1η Σεπτεμβρίου άλλος ένας πύραυλος Falcon 9 ήταν έτοιμος να εκτοξευτεί από το ακρωτήριο Κανάβεραλ και ο ιδρυτής της SpaceX, Ίλον Μασκ, έτοιμος να πανηγυρίσει μια ακόμη επιτυχία στην πορεία για την κατάκτηση του διαστήματος. Η εκκωφαντική έκρηξη τον άφησε απογοητευμένο. Για λίγο. «Όταν θεωρώ κάτι σημαντικό, το κάνω, ακόμη κι αν οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος μου» υποδεικνύει ένα από τα αποφθέγματα του. Ο Mασκ όμως δεν αρκείται σε αποφθέγματα. Τα κάνει πράξη. Πριν κλείσει μήνας από το ατύχημα, ταξίδεψε μέχρι τη Γκουανταλαχάρα του Μεξικό, ανέβηκε στην σκηνή του Διεθνούς Συνεδρίου Αστροναυτικής (IAC) και μίλησε για το σχέδιό του.
Ο τίτλος της παρουσίασης του εκκεντρικού entrepreneur είχε τίτλο «Κάνοντας το ανθρώπινο γένος πολυ-πλανητικό». Ένα πολυαναμενόμενο βίντεο αποκάλυπτε το «Διαπλανητικό Σύστημα Μεταφοράς» της SpaceX. Ο νέος πύραυλος BFR (Big Falcon Rocket, ή κατ’ άλλους Big Fucking Rocket) και το διαστημικό σκάφος BFS (Big Fucking Spaceship) σκόρπισαν ρίγη ενθουσιασμού σε όσους φαντασιώνονται ότι μπορούμε να ζήσουμε σε άλλους πλανήτες. Κάτι που σύμφωνα με τον Μασκ, αποτελεί μονόδρομο. «Είτε θα αποφασίσουμε ότι θα μείνουμε στη Γη περιμένοντας ένα μοιραίο καταστροφικό γεγονός, είτε θα επιτρέψουμε στο είδος μας να γίνει πολυ-πλανητικό και να διασωθεί».
Ο αληθινός Τόνι Σταρκ
Γεννημένος το 1971 στην Πρετόρια της Ν. Αφρικής, χωρίς ποτέ να υπάρξει ιδιαίτερα καλός μαθητής, ο Ίλον ήταν ιδιαίτερα μελετηρός –αν και η μελέτη αφορούσε μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας ή κόμικς– και επέδειξε ιδιαίτερη κλίση στην πληροφορική. Στα δέκα του απέκτησε τον πρώτο του ηλεκτρονικό υπολογιστή, έναν Commodore Vic-20. Σε αυτόν έγραψε στα 12 μόλις του χρόνια τον κώδικα για το πρωτόλειο videogame «Blastar». Θέμα του –τι άλλο;– το διάστημα και βασική πηγή έμπνευσης το Space Invaders, στο οποίο κατά δήλωσή του “έλιωνε” καθημερινά. Ο Μασκ πούλησε το παιχνίδι στο περιοδικό PC and Office Technology έναντι 500 δολαρίων.
«Χρησιμοποίησα τα χρήματα για να πάρω καλύτερο υπολογιστή, βιβλία προγραμματισμού και κόμικς. Μεταξύ των οποίων και το Iron Man», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του. «Αλλά όχι, δεν μπορούσα καν να φανταστώ ότι θα αποτελούσα έμπνευση για τον κινηματογραφικό Iron Man». Η φαντασία του οργίαζε όσο έμενε κλεισμένος στο δωμάτιο του. Είχε ελάχιστους φίλους και έπεφτε συχνά θύμα παρενοχλήσεων στο σχολείο. Τότε ο όρος bullying δεν είχε εφευρεθεί, αλλά ο Μασκ θυμάται τις εποχές που οι συμμαθητές του τον έβριζαν και τον χτυπούσαν επειδή ήταν διαφορετικός. «Ήταν σαν την ταινία Ο Άρχοντας των Μυγών. Κι εγώ ήμουν ένα από τα θύματα» δήλωσε σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στη Vogue.
Οι γονείς του χώρισαν πριν κλείσει τα εννιά του χρόνια. H Καναδέζα μητέρα του, η διαιτολόγος και μοντέλο Mέι Χάντελμαν, επέστρεψε στην πατρίδα της κι εκείνος έμεινε στην Πρετόρια με τον Νοτιοαφρικανό πατέρα του και τα δύο μικρότερα αδέρφια του. Το αγαπημένο του βιβλίο ήταν το «Γυρίστε τον Γαλαξία με ωτοστόπ» και αποτέλεσε βασική πηγή έμπνευσης για όσα έκανε στην συνέχεια, αλλά και δεξαμενή απαντήσεων στα αιώνια ερωτήματα για το νόημα της ζωής. «Είχε τύχει να διαβάσω Σοπενχάουερ και Νίτσε και τους βρήκα φριχτούς. Κανείς δεν πρέπει να τους διαβάζει. Είναι τόσο καταθλιπτικοί».
Ο έφηβος Μασκ μπορεί να μην είχε καταλήξει ποιο είναι το νόημα της ζωής, αλλά ήξερε με σιγουριά πώς και πού ήθελε να εξελιχθεί η δική του: κάπου μακριά από εκεί. «Ζητούσα διαρκώς από τον πατέρα μου να φύγουμε. Μου υποσχέθηκε ότι θα πηγαίναμε στις ΗΠΑ, αλλά δεν τήρησε την υπόσχεσή του». Στα 17 του μετακομίζει μόνος του στον Καναδά, όπου ζει η μητέρα του. Αφού κάνει διάφορες ευκαιριακές δουλειές, γράφεται στο Queen’s University του Tορόντο και σπουδάζει Φυσική και Οικονομικά. Ο πατέρας του τον έχει προειδοποιήσει ότι θα πληρώσει τα δίδακτρα μόνο αν σπουδάσει σε πανεπιστήμιο της Νοτίου Αφρικής. Ο Ίλον όμως είχε αποφασίσει ότι είναι φτιαγμένος για πολύ μεγαλύτερα πράγματα. Όταν έφτασε στον Καναδά, είχε λιγοστά δολάρια στην τσέπη. Σήμερα, η περιουσία του εκτιμάται στα 11,7 δισεκατομμύρια.
Στο πρώτο ραντεβού που βγήκε στον Καναδά, ξεκίνησε την συζήτηση ρωτώντας τη συνοδό του, «σου αρέσουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;» καθώς η ηλεκτροκίνηση ήταν το μόνο που τον απασχολούσε εκείνη την περίοδο. Συνεχίζει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, όπου μη έχοντας άλλους πόρους, στήνει ένα κλαμπ που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Όπως λέει ο τότε συνέταιρος και συγκάτοικός του, ο –επιτυχημένος πλέον entrepreneur– Αντέο Ρέσι, «πολλά βράδια το κλαμπ είχε 500 άτομα, όμως ο Ίλον ήταν άφαντος. Επέστρεφα στο σπίτι και τον έβλεπα να παίζει κάποιο videogame». O Ίλον έχει αποφασίσει ότι είναι φτιαγμένος για μεγαλύτερα πράγματα. Το ίδιο διαβλέπει και ένας καθηγητής του, ο οποίος του προτείνει μια θερινή δουλειά στη Σίλικον Βάλεϊ, στην ανάπτυξη εξαρτημάτων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η εμπειρία θα αποδειχθεί καθοριστική. Από εκεί θα βρεθεί στο Στάνφορντ, όπου θα γίνει δεκτός με υποτροφία για να εκπονήσει το διδακτορικό του. Δύο ημέρες αργότερα, αποφασίζει ότι σπούδασε αρκετά και έχει έρθει η στιγμή να στήσει το πρώτο του startup.
Ένα ηλίθιο όνομα, μια ευφυέστατη ιδέα
Η εταιρεία Zip2 («ηλίθιο όνομα, ιδανικό παράδειγμα πώς να μην ονομάσετε μια εταιρεία, αφού κανείς δεν ήξερε τι να πληκτρολογήσει όταν το άκουγε» παραδέχτηκε αργότερα) ιδρύθηκε το 1995 από τον Ίλον και τον αδερφό του, Κίμπαλ, με ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο. Η ιδέα ήταν ένας ψηφιακός Χρυσός Οδηγός. Γρήγορα αντιλήφθηκε ότι για να βγάλει χρήματα πρέπει να στραφεί σε μεγάλους πελάτες. Οι New York Times αγόρασαν τα δικαιώματα χρήσης του software, που εντωμεταξύ είχε μετεξελιχθεί σε μια φιλική για τα media πλατφόρμα αγγελιών. Το 1999 η Zip2 εξαγοράζεται αντί 310 εκατ. δολαρίων προκειμένου να ενταχθεί κάτω από την ομπρέλα της κραταιάς τότε Alta Vista. O Μασκ βγάζει 22 εκατομμύρια και το ποσό αποδεικνύεται υπεραρκετό για να χρηματοδοτήσει το νέο του εγχείρημα.
Αυτό είναι το X.com, μια καινοτόμος υπηρεσία ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων και συναλλαγών μέσω email. Όταν λίγους μήνες αργότερα λανσάρεται το ανταγωνιστικό Confinity και ο Μασκ συνειδητοποιεί ότι η επιθετική επικοινωνιακή στρατηγική δεν αποδίδει, προσεγγίζει τους ανταγωνιστές του και οι δύο πλατφόρμες συγχωνεύονται. Όλοι τους συμφωνούν να διατηρήσουν το όνομα X.com, το οποίο είναι αναμφίβολα δυναμικό, όμως πολλοί καταναλωτές το περνούν για πορνογραφικό και δεν ανοίγουν τα links. Έτσι επιλέγεται το όνομα PayPal. Η PayPal κερδίζει απρόσμενη δημοφιλία και εκατομμύρια χρήστες την εμπιστεύονται για τις συναλλαγές τους. Η eBay, η οποία έχει δημιουργήσει μια αντίστοιχη πλατφόρμα ηλεκτρονικών συναλλαγών, παραδέχεται την ήττα της και το 2002 καταβάλει 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια για να την εξαγοράσει. O Μασκ λαμβάνει 180 εκατ. δολάρια. Έχει μόλις κλείσει τα τριάντα και το ποσό θα ήταν αρκετό για να αγοράσει ένα ιδιωτικό νησί και να περάσει άνετα την υπόλοιπη ζωή του. «Θα βαριόμουνα στο εξωτικό νησί», απάντησε χρόνια αργότερα σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου.
Θα βαριόταν στο εξωτικό νησί. Και προτίμησε το διάστημα
Το πάθος του Μασκ για το διάστημα δεν έχει σβήσει. Παρακολουθεί με πάθος τις εξελίξεις και απορεί για την έλλειψη προόδου. «Υποτίθεται ότι το 2000 θα είχαμε βάσεις στη Σελήνη και θα είχαμε ήδη φτάσει στον Άρη. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη και αποφάσισα να ανακαλύψω το γιατί». Έχοντας αποφασίσει να επενδύσει σχεδόν το μισό κεφάλαιο από την πώληση της PayPal στην εξερεύνηση του διαστήματος, ταξιδεύει μέχρι τη Ρωσία, όπου συναντάται με επιτελείς του στρατού και τους ζητά να αγοράσει έναν παροπλισμένο διηπειρωτικό πύραυλο. «Νόμιζαν ότι είμαι τρελός. Ίσως νόμιζαν ότι θέλω να εκτοξεύσω πυρηνικά. Όταν τους είπα την ιστορία με την PayPal, νόμισαν ότι είμαι τρελός με λεφτά». Συνεχίζει να πολιορκεί τους Ρώσους, όμως συνειδητοποιεί ότι παζαρεύει μια τεχνολογία που λίγο έχει εξελιχθεί από τη δεκαετία του ’60. Καταλαβαίνει ότι το πρόβλημα δεν είναι να μπεις σε τροχιά γύρω από τη Γη, αλλά να το κάνεις φτηνά. Την στιγμή που απογειώνεται το αεροπλάνο του από το αεροδρόμιο της Μόσχας στο μυαλό του προσγειώνεται η δημιουργία της δικής του εταιρείας κατασκευής πυραύλων. «Οι πιθανότητες έλεγαν ότι θα αποτύχω. Αλλά δεν θα συγχωρούσα στον εαυτό μου αν δεν το επιχειρούσα».
Η SpaceX ιδρύεται τον Ιούνιο του 2002 με στόχο την κατάκτηση του διαστήματος. Πρώτο βήμα η κατασκευή πυραύλων που θα επιστρέφουν στη βάση τους και θα επαναχρησιμοποιούνται σε επόμενες αποστολές, μειώνοντας έτσι δραστικά το κόστος των διαστημικών ταξιδιών. «Ειλικρινά, όταν ξεκίνησα την SpaceX, σκέφτηκα ότι πιθανότατα θα αποτύχει. Θα ήμουν τρελός αν πίστευα ότι θα πετύχαινε την στιγμή που δεν γνώριζα τίποτα για πυραύλους». «Γιατί να αρχίσετε κάτι που πιστεύετε ότι θα αποτύχει;» τον ρωτάει ένας δημοσιογράφος. «Επειδή το διακύβευμα είναι σημαντικό. Και τελικά, το διακύβευμα είναι η ανθρωπότητα, η ανθρώπινη συνείδηση, η ζωή όπως την ξέρουμε».
Η κάψουλα Dragon σε τροχιά, 14 Ιανουαρίου 2015. [SpaceX]
Oι μηχανικοί και οι τεχνικοί της SpaceX δουλεύουν πυρετωδώς στο πρόγραμμα επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων Falcon. Τον Σεπτέμβριο του 2008 ο Falcon 1 γίνεται ο πρώτος ιδιωτικός πύραυλος που μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη. Η είδηση συνεπαίρνει και τους επιτελείς της NASA που υπογράφουν με την SpaceX μια αστρονομική σύμβαση 1,6 δισεκατομμυρίου δολαρίων για 12 ανεφοδιαστικές πτήσεις στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS (η πρώτη πτήση ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2012). Το 2009 ο Falcon 1 είναι ο πρώτος ιδιωτικός πύραυλος που θέτει έναν εμπορικό δορυφόρο σε τροχιά. Το 2010, στη δεύτερη πτήση του Falcon 9και πρώτη της κάψουλας Dragon, η SpaceX γίνεται η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που εκτοξεύει διαστημικό σκάφος σε τροχιά και αυτό επιστρέφει με επιτυχία. Η NASA υπογράφει με την SpaceX συμβόλαιο 2,6 δισεκατομμυρίων για τη μεταφορά αστροναυτών της.
Στις 21 Δεκεμβρίου 2015 καταγράφεται η πρώτη επιτυχημένη προσγείωση του 1ου σταδίου του Falcon 9, ενώ λίγους μήνες αργότερα η πρώτη προσνήωση σε ειδικά κατασκευασμένη πλωτή πλατφόρμα. Η επιτυχία αυτή είναι καθοριστική για το μέλλον της εξερεύνησης του διαστήματος, καθώς σημαίνει ότι οι επαναχρησιμοποιούμενοι πύραυλοι κάνουν σαφώς οικονομικότερες τις εξωπλανητικές εξορμήσεις. Ο Falcon 9 που εξερράγη την 1η του περασμένου Σεπτεμβρίου στο ακρωτήριο Κανάβεραλ σκόρπισε σκεπτικισμό για το εγχείρημα καθώς το ίδιο είχε συμβεί και τον Ιούλιο του 2015. Μαζί με τον πύραυλο καταστράφηκε και το φορτίο του, ο τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος Amos-6, στον οποίο η Facebook είχε επενδύσει εκατoμμύρια δολάρια, προκειμένου να παράσχει σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Όμως η SpaceX συνεχίζει ακάθεκτη.
Το όραμα του Μασκ για το διάστημα είναι πολύ πιο πολύπλοκο. Στον πυρήνα του, εκτός από την εξερεύνηση, φωλιάζει η ιδέα του εποικισμού. Πολύ πριν συναντήσει τους Ρώσους, ο Μασκ είχε εκπονήσει την πρωτοβουλία Mars Oasis, στόχος της οποίας ήταν η δημιουργία ενός βιώσιμου οικοσυστήματος στον Άρη με την εγκατάσταση ενός μικροσκοπικού, πειραματικού θερμοκηπίου στον κόκκινο πλανήτη. Πλέον στα σχέδια του Μασκ είναι οι πρώτοι δέκα αστροναύτες που θα φτάσουν στον Άρη να εργαστούν με στόχο τη δημιουργία μιας πόλης χωρητικότητας 80.000 κατοίκων. Όπως προβλέπει, σε 40-100 χρόνια στον Άρη δεν θα ταξιδέψουν μόνο μερικές χιλιάδες, αλλά εκατομμύρια γήινοι. Ποιος γράφτηκε ήδη για ταξίδι; Ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, ή τουλάχιστον έτσι είπε προχθές στον Ομπάμα.
Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, η πρώτη μη επανδρωμένη πτήση αναμένεται έως το 2024. Οι πτήσεις θα συνεχιστούν έως ότου μεταφερθούν στον Άρη τα απαραίτητα για την οικοδόμηση της πρώτης βάσης. Πριν το 2027 θα ξεκινήσουν οι επανδρωμένες πτήσεις με τα διαπλανητικά σκάφη BFS που θα μεταφέρουν 100 επιβάτες και θα επιστρέφουν στη Γη. Η μεθοδολογία έχει ήδη λειτουργήσει με τον πύραυλο Falcon 9, ο οποίος –εκτός από την πρόσφατη αποτυχημένη εκτόξευση– καταγράφει αρκετές επιτυχημένες προσγειώσεις τόσο στην ξηρά όσο και σε πλωτές βάσεις. Στόχος είναι η εκτιμώμενη διάρκεια ταξιδιού των 3-5 μηνών να πέσει κάτω από τις 30 ημέρες, ούτως ώστε η μεταφορά να γίνει πιο οικονομική, στα 200.000 δολάρια το άτομο, «αλλά στόχος μας είναι να πέσει σε κάτω από 100.000 δολάρια», είπε ο Μασκ με ένα χαμόγελο. «Στην τιμή θα περιλαμβάνεται και το εισιτήριο επιστροφής. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι άνθρωποι ότι μπορούν να επιστρέψουν στη Γη. Ακόμη κι αν στην πραγματικότητα δεν επιστρέψουν ποτέ».
Το όραμά του Μασκ δεν τελειώνει στην αποίκηση του Άρη, για την ακρίβεια ξεκινά από εκεί. «Kάλλιστα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Διαπλανητικό Σύστημα Μεταφοράς για να ταξιδέψουμε και σε άλλους πλανήτες», είπε στην πρόσφατη παρουσίαση. «Θα μπορούσαμε να πάμε στο Νέφος του Όορτ, αρκεί να δημιουργήσουμε σταθμούς ανεφοδιασμούς καθ’ οδόν. Θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε πτήσεις στην Ευρώπη (τον φυσικό δορυφόρο του Δία). Γιατί όχι και στον Δία;».
Γιατί όχι;
Τεχνολογία από τον Άρη στο διπλανό φανάρι
Αν ένα διακαές πάθος του Μασκ είναι το διάστημα, το έτερο είναι η καλυτέρευση της ζωής στη Γη. Τουλάχιστον αυτό είχε διακηρύξει ανακοινώνοντας τις επενδύσεις του στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δη τα ηλεκτροκίνητα οχήματα και τις επίγειες μεταφορές.
Το 2004, παρά τις δυσχέρειες συγκέντρωσης πόρων για τη SpaceX, ο Μασκ ηγήθηκε του πρώτου γύρου χρηματοδότησης ενός startup κατασκευής οχημάτων με ηλεκτρικούς κινητήρες. Το όνομα της εταιρείας Tesla Motors προς τιμήν του πρωτοπόρου Νίκολα Τέσλα. Συνεισφέροντας αρχικά 6,3 εκατ. δολάρια από προσωπικά του χρήματα και τεχνογνωσία, ο Μασκ συνέβαλε στον σχεδιασμό του Tesla Roadster, του πρώτου ηλεκτροκίνητου sports car της εταιρείας. Αυτό δεν θα ήταν ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκινητάκι του γκολφ, αλλά μια Ferrari. Από τους πρώτους που πελάτες ήταν ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ο Τζορτζ Κλούνεϊ και ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο.
Τον Ιούλιο του 2005 υπογράφει συμβόλαιο με τη Lotus για την υλοποίηση του επόμενου αυτοκινήτου και η εταιρεία φαίνεται έτοιμη να απογειωθεί. Μέχρι όμως να ξεκινήσει η παραγωγή αντιμετωπίζει δυσκολίες, κυρίως σε χρηματοδοτικό επίπεδο. Ο Μασκ τις καλύπτει μέσω επενδυτικών γύρων, αλλά και προσωπικών χρηματικών ενέσεων. Όταν ο ιδρυτής της Tesla Μάρτιν Έμπερχαρντ επιχειρεί να τον παραγκωνίσει, εκπαραθυρώνεται από τη διοίκηση.
Εν τω μεταξύ, η εταιρεία φλερτάρει έντονα με τη χρεοκοπία, κάτι που θα επαναληφθεί πέντε χρόνια αργότερα, χωρίς οι μέτοχοι ή επενδυτές να το μάθουν. Όπως αποκαλύπτεται στη βιογραφία «Elon Musk: Tesla, SpaceX and the Quest for a Fantastic Future», ο Μασκ σε αμφότερες τις περιπτώσεις αποτάθηκε στην Google για να τους αγοράσει. Ο κολοσσός δέχτηκε απλώς να επενδύσουν και κάπως έτσι η Tesla Motors ορθοπόδησε. Το 2009 η Daimler εξαγοράζει το 10% της έναντι 50 εκατ., ενώ ακολουθεί η δημόσια εγγραφή της στο Χρηματιστήριο.
Το 2012, και μετά από ένα γενναίο δάνειο 450 εκατομμυρίων από την κυβέρνηση (για το οποίο ο Ομπάμα κατακρίθηκε από τους αντιπάλους του), η Tesla κυκλοφορεί το οικογενειακό Model S, ενώ το 2015 ακολουθεί το Model X. Πέρα από την εμπορική επιτυχία τους, αυτό που κυρίως πέτυχαν είναι ότι έδειξαν τον δρόμο. Ήδη οι μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν στα ηλεκτροκίνητα και η Tesla δεν έχασε την ευκαιρία να προμηθεύσει με συστήματα και εξαρτήματα τους ανταγωνιστές της, ενώ ο Μασκ έκανε κάτι πολύ γενναιόδωρο: επέτρεψε σε όλους τη δωρεάν χρήση της πατενταρισμένης τεχνολογίας Tesla, προκειμένου να μεγαλώσει η αγορά της ηλεκτροκίνησης. Τον Απρίλιο αποκαλύφθηκε το πιο προσιτό Μodel 3, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη του 2017 με κόστος €32.000, το οποίο με μία φόρτιση θα διανύει τουλάχιστον 350 χιλιόμετρα. Παράλληλα, ο Μασκ δεσμεύτηκε να επενδύσει στα αυτόνομα οχήματα και ήδη στο Model S ενσωματώθηκε λογισμικό αυτόματου πιλότου. Και για την ιστορία, ξεπλήρωσε το κρατικό δάνειο εννιά χρόνια πριν τη λήξη του.
Εκτός από τα αυτοκίνητα, οι λύσεις της Tesla αξιοποιούνται για την εξοικονόμησης ενέργειας και στο σπίτι. Η Tesla Powerwallενσωματώνει μπαταρία ιόντων λιθίου κα αποθηκεύει το ρεύμα είτε από το δίκτυο είτε από εναλλακτικές πηγές (π.χ. ηλιακά πάνελ) και να το διοχετεύει κατά βούληση. Όλα τα διαθέσιμα τεμάχια πουλήθηκαν πριν καν φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων και η εταιρεία προετοιμάζει πυρετωδώς τα επόμενα. Παράλληλα λανσαρίστηκε και η μεγαλύτερης χωρητικότητας Tesla Powerpack για χρήση από επιχειρήσεις και βιομηχανίες.
Εξάλλου, ο Μασκ είναι ο εμπνευστής και βασικός υποστηρικτής της SolarCity, η οποία ιδρύθηκε από ξαδέρφια του και συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων προμηθευτών φωτοβολταϊκών στις ΗΠΑ.
Το 2013 παρουσίασε και το φουτουριστικό όραμά του για τις μεταφορές, με την κωδική ονομασία Hyperloop και σκοπό να αποτελέσει πλατφόρμα δημιουργίας (από τρίτους κατασκευαστές) επίγειων μέσων μεταφοράς που θα κινούνται σε ταχύτητες υψηλότερες από των σημερινών αεροσκαφών. Ο Μασκ πιστεύει ότι σύντομα θα διανύουμε με επίγεια μέσα αποστάσεις 500 χλμ. σε λιγότερη από μισή ώρα.
Η ταραχώδης προσωπική ζωή
Το 2000 ο Μασκ παντρεύεται την συγγραφέα Τζαστίν Γουίλσον, συμφοιτήτριά του στο Τορόντο, αφού την πολιόρκησε για πολλά χρόνια μέχρι εκείνη να δεχτεί την πρόταση γάμου. Όμως όταν τελικά η Τζαστίν μετακομίζει στη Σίλικον Βάλεϊ, γνωρίζει έναν διαφορετικό Ίλον. «Είμαι το Άλφα σε αυτή τη σχέση» της είπε μετά τον πρώτο χορό. «Μου επεσήμανε διαρκώς τα λάθη μου» έγραψε εκείνη αργότερα στο blog της. «Είμαι η γυναίκα σου» του είπε, «όχι υπάλληλός σου». «Αν ήσουν υπάλληλός μου θα σε είχα απολύσει» της απάντησε. Θα χάσουν το πρώτο τους παιδί πριν κλείσει δέκα εβδομάδες ζωής από το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, όμως θα αποκτήσουν δίδυμα αγόρια το 2004 και τρίδυμα αγόρια το 2006.
Τα πέντε παιδιά δεν έφεραν την ευτυχία στο ζευγάρι. Ο Μασκ αντιμετωπίζει με ψυχρότητα τη σύζυγό του, η οποία εν τω μεταξύ έχει γράψει το πρώτο της μυθιστόρημα. Το ταλέντο της αναδεικνύεται σε ένα αυτοβιογραφικό άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2010 στο Marie Claire. «Την άνοιξη του 2008 ο πάμπλουτος επιχειρηματίας σύζυγός μου και πατέρας των πέντε γιων μου, κατέθεσε την αίτηση διαζυγίου. Έξι εβδομάδες αργότερα με ενημέρωσε μέσω sms ότι αρραβωνιάστηκε μια πανέμορφη εικοσάρα Αγγλίδα ηθοποιό, την Tαλούλα Ράιλι, μία από τις αδερφές στην ταινία «Περηφάνια και Προκατάληψη». Δύο πράγματα συνειδητοποίησα διαβάζοντάς το: α) το «Περηφάνια και Προκατάληψη» ήταν μια πραγματικά καλή ταινία και β) η ζωή μου με αυτό τον άντρα έχει εξελιχθεί σε ένα αφόρητο κλισέ. Τουλάχιστον δεν ήταν ξανθιά». Ακολουθεί ένας επίπονος δικαστικός αγώνας, που θα καταλήξει σε έναν άδικο –σύμφωνα με την Τζαστίν–, συμβιβασμό, αλλά και σε μια παχυλή διατροφή για τα παιδιά τους. Ο Μασκ, ο οποίος έχει επανειλημμένα εκθέσει την ιδιωτική του ζωή στα φώτα της δημοσιότητας, ανταπάντησε με ένα post, που ξεκινούσε με την φράση: «Προτιμώ να καρφώσω το χέρι μου με ένα πιρούνι, παρά να σχολιάσω την προσωπική μου ζωή».
Mε την Ταλούλα σε πάρτι του Vanity Fair, 2014. [ADRIAN SANCHEZ-GONZALEZ / AFP]
Ο Μασκ έχει γνωρίσει την σχεδόν είκοσι χρόνια μικρότερή του Ταλούλα στο κλαμπ Whisky Mist στο Μέιφερ του Λονδίνου το 2008 –υποτίθεται ότι την φλέρταρε προτείνοντας να της δείξει τους πυραύλους του. Η Ράιλι θα γίνει η δεύτερη κυρία Μασκ το 2010. «Η γυναίκα που περίμενα όλη μου τη ζωή» της γράφει στα σημειώματα που συνοδεύουν τα ακριβά του δώρα. Δύο χρόνια αργότερα ο Μασκ ζητά διαζύγιο, όχι μέσω sms όπως έκανε με την Τζαστίν, αλλά μέσω Twitter. Εκτός από την ηθοποιό, το μήνυμα του Ίλον θα διαβάσουν και τα εκατομμύρια των followers του. Σπεύδει να διευκρινίσει στο Forbes ότι την αγαπά, αλλά δεν είναι πια ερωτευμένος μαζί της.
Όταν λίγους μήνες αργότερα, μαθαίνει ότι βγαίνει με έναν συνομήλικό της στο Λονδίνο, παίρνει το πρώτο αεροπλάνο και της ζητά να τον ξαναπαντρευτεί. Η Ταλούλα δέχεται και ο νέος γάμος τελείται τον Ιούλιο του 2013. O Μασκ ξαναζητά διαζύγιο το Δεκέμβριο του 2014, αλλά αποσύρει την αίτηση το καλοκαίρι του 2015. Τελικά τον Μάρτιο του 2016 η Ταλούλα είναι αυτή που καταθέτει αίτηση διαζυγίου και ο Μασκ δηλώνει ότι δεν θέλει η προσωπική του ζωή να επηρεάζει τις επιχειρήσεις του. Bέβαια, μόλις πριν λίγες μέρες, έριξε μερικές σπόντες μέσω Twitter:
Ο entrepreneur συνέχισε έκτοτε να απασχολεί τα media με τους –πραγματικούς ή επινοημένους– δεσμούς του. Από την Κάμερον Ντίαζ, μέχρι την Άμπερ Χερντ, αρκετές σταρ και στάρλετ της showbiz φημολογείται ότι είχαν σχέση με τον πάμπλουτο entrepreneur.
Ο Ίλον Μασκ όμως δεν θα μείνει στην ιστορία για την πολυτάραχη προσωπική ζωή του. Είτε πετύχει είτε αποτύχει, θα μνημονεύεται ως ο πρώτος άνθρωπος που επιχείρησε να σώσει την ανθρωπότητα στέλνοντας γήινους στον Άρη, στον πλανήτη που ονειρεύεται να ταξιδέψει κάποια μέρα και ο ίδιος. «Θέλω να πεθάνω στον Άρη. Απλώς ελπίζω να μην σκοτωθώ στην πρόσκρουση». Του το ευχόμαστε. Και ποιος ξέρει, ίσως μέχρι τότε να έχει κατασκευάσει την πραγματική στολή του Iron Man που τόσο ονειρεύεται.
Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως συντάκτης, αρχισυντάκτης και διευθυντής σε περιοδικά, εφημερίδες και websites. Σήμερα ξεκινά το πρώτο του startup και τελειώνει το πρώτο του μυθιστόρημα.