Ελληνική οικονομία

Ανάπτυξη μεν, με σαφώς ανησυχητικές ενδείξεις δε, σημείωσε η ελληνική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν, η κατανάλωση βελτιώθηκε αλλά κυρίως λόγω πληθωρισμού και το τρένο της οικονομίας τράβηξαν οι κρατικές δαπάνες.

Η οικονομία της Ελλάδας επεκτάθηκε κατά 1,1% σε τριμηνιαία βάση το 2ο τρίμηνο του 2024, μετά από αναθεωρημένη ανοδική αύξηση 0,8% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ήταν ο ισχυρότερος ρυθμός ανάπτυξης από το τελευταίο τρίμηνο του 2022, λόγω της ανάκαμψης στις κρατικές δαπάνες (0,7% έναντι -3,4% το 1ο τρίμηνο) και της περαιτέρω αύξησης του ακαθάριστου σχηματισμού κεφαλαίου (10,4% έναντι 2,6%), της κατανάλωσης των νοικοκυριών (0,3% έναντι 0%) και των φόρων στα προϊόντα (5,2% έναντι 2%).

Παράλληλα, η καθαρή εξωτερική ζήτηση συνέβαλε αρνητικά στο ΑΕΠ, καθώς οι εισαγωγές (6,1% έναντι -0,5%) αυξήθηκαν περισσότερο από τις εξαγωγές (2,5% έναντι -1%).

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 2,3% το 2ο τρίμηνο, επιταχυνόμενο από την αύξηση 2,1% το προηγούμενο τρίμηνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *