Περί οίνου…

«Στον πολιτισμό μας το κρασί είναι πολύ ανθρώπινο, ανθρωπιστικό: είναι συζήτηση, είναι συνομιλία, είναι ιστορία, δεν είναι απλώς ένα αγροτικό προϊόν ή ένα διατροφικό προϊόν».

Για μένα το Ασύρτικο είναι μια από τις μεγάλες ευρωπαϊκές ποικιλίες, το Αγιωργίτικο είναι μεγάλη ποικιλία, στην Κρήτη υπάρχουν εξαιρετικές ποικιλίες όπως είπα και πριν, μια από αυτές είναι η το Βιδιανό, το Ξινόμαυρο είναι μια ενδιαφέρουσα ποικιλία. Η Ελλάδα έχει πολλές διαφορετικές περιοχές, ο βορράς είναι τελείως διαφορετικός από τα νησιά και μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα, και νομίζω ότι η μέση ποιότητα είναι πολύ καλή. Και παρατήρησα ότι έχει δοθεί πολλή προσοχή στα ροζέ.

Stefano Ferrante  γνωστός Ιταλός οινοποιός

Συνεργάζεται με το κτήμα Μιχελάκη στην Κρήτη

recession & depression

Ύφεση είναι όταν χάνει τη δουλειά ο γείτονας. Όταν χάνεις τη δική σου..

δεν είναι απλά recession, αλλά Depression ( Κατάθλιψη)

Χάρι Τρούμαν

Ο καιρός του σιγάν

Ένας από τους πιο σπουδαίους ταξιδιωτικούς συγγραφείς του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ο Πάτρικ Λη Φέρμορ, μας χαρίζει στο βιβλίο του «Καιρός του Σιγάν» μια συγκλονιστική αφήγηση για τη σιωπή των πιο εμβληματικών μοναστηριών στη Βόρεια Γαλλία και την Καππαδοκία. 

Γεννήθηκε Βρετανός, έζησε σαν περιηγητής, πέθανε σαν Έλληνας.

 

διαλειμματική νηστεία

Κατά τον Longo* η ασφαλής διαλειμματική νηστεία συμβάλλει στη μακροζωία. «Συνιστώ 12 ώρες νηστείας την ημέρα. Ας πούμε ότι τρώτε μεταξύ 8 π.μ. και 8 μ.μ. ή 7 π.μ. και 7 μ.μ.» και υποστηρίζει την περιοδική εφαρμογή μιας διατροφής που μιμείται τη νηστεία για 5 ημέρες κάθε φορά.

*Valter Longo μελετά τη μακροζωία στην Ιταλία εδώ και πολλά χρόνια. Έχοντας μεγαλώσει σε περιοχές όπως το Molochio της Καλαβρίας, θα έλεγε κανείς ότι ενδιαφέρεται για το πώς να ζήσει περισσότερο και καλύτερα. 

Τι σημαίνει η λέξη θεμιστοπόλος ;

λειτουργός της δικαιοσύνης (δικαστήςδικηγόρος κτλ.)

Παράδειγμα,

θεμιστοπόλος: ο “ναός της Θέμιδας” έχει γίνει μπάχαλο, με τους ίδιους τους θεμιστοπόλους να (αλληλο) κατηγορούνται πως η “τυφλή δικαιοσύνη” έχει τυφλωθεί από το κομματικό αλισιβερίσι

Οι βοσκοί – Ρατσισμοί και γενικεύσεις ανήμερα της εργατικής Πρωτομαγιάς -.

Ένας μπουζουξής πριν χρόνια σε ένα έντεχνο σχήμα που συμμετείχα με αποκαλούσε βοσκό μόλις με είδε με το κλαρίνο και τα πνευστά. ..
Κάπνιζε κ’ στρέμματα μπάφους,είχε δεν είχε τελειώσει το γυμνάσιο σου λέει κλαρίνο άρα τσομπάνης. ..
Εγώ βέβαια τους βοσκούς πολύ τους εκτιμώ και για την σκληρότητα της δουλειάς τους με τις κακουχίες και για την μυστική επικοινωνία που έχουν με τα ζώα τους και για την φιλομουσία τους και την γνώση που έχουν πάνω στα τραγούδια ,τους σκοπούς και τα όργανα. .
Κυρίως όμως τους εκτιμώ για την ασκητική της σιωπής που καλλιεργούν για χρόνια μένοντας μόνοι στο βουνό η οποία τους κάνει συχνά λαϊκούς φιλοσόφους και θυμόσοφους!Να όπως ο Ψαραντώνης που ήταν επίσης βοσκός και τον λατρεύω..!
Με τα χρόνια κατάλαβα πως το βοσκός ήταν ένα είδος μπούλινγκ ,μια υποτίμηση εκ προοιμίου απέναντι στο κλαρίνο κ’ στην δημοτική μουσική που ο συγκεκριμένος λόγω αφέλειας θεωρούσε πως υπάρχει.Σου λέει κλαρίνα χονδροειδείς τύποι, βοσκοί .
Με τα χρόνια διαπίστωσα πόσοι βοσκοί με την έννοια του χονδροειδούς υπάρχουν σε πολλά είδη μουσικής, αλλά κ’ στις επιστήμες και στη ζωή.
Βοσκοί έντεχνοι,βοσκοί κλασσικοί κιθαρίστες, βοσκοί στην όπερα, βοσκίσια ταξίμια,βοσκοί αλα τούρκα,βοσκοί μπουζουξήδες…
Ο τρόπος ο χοντρός έκανε και κάνει το βοσκίσιο με αυτήν την έννοια, η αφέλεια του τρίχορδου που τάχα μου παίζει ρεμπέτικα κ’ σνομπάρει τον Παλαιολόγου…
Η πραγματική αλήθεια είναι πως η λεπτότητα της Τασίας Βέρρα,του Ζέρβα,του Σαλέα, του Μπέκου ακόμα κ’ της Πυργάκη είναι τέτοια γεμάτη από χυμούς λυρισμού που προσπερνάει το πρώτο επίπεδο αδρότητος ακόμα και τα βοσκίσια θέματα τις βλαχοπούλες και τα μαντριά και τις γραφικότητες. .
Έχω πια την βεβαιότητα ότι την λεπτότητα ή μη την καθορίζει όχι το τι των πραγμάτων αλλά το πως….Όχι το είδος αλλά ο τρόπος. .
Έχουμε πολλούς λεπτεπίλεπτους λαϊκούς καλλιτέχνες κ’ πολλούς βοσκούς κλασσικούς. …Ο τρόπος της ψυχής είναι η ουσία. .!

Μάνος Αχαλινωτόπουλος