ο πρώτος Έλληνας έγχρωμος βουλευτής;

Σαν μυθιστόρημα

Η ζωή του είναι σχεδόν μυθιστορηματική και η σύνδεσή του με την Ελλάδα συγκινητική. Τον Σπύρο Χαγκαμπιμάνα, από το Μπουρουντί της Κεντρικής Αφρικής, ίσως τον θυμούνται κάποιοι, όταν το 2015 είχε κινητοποιηθεί όλη η ελληνική διπλωματία για να σωθεί από τη φυλακή της πατρίδας του.

Ο 50χρονος σήμερα Σπύρος Χαγκαμπιμάνα είχε έρθει στην Ελλάδα νεαρός για να φοιτήσει στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Οταν αποφοίτησε, η χώρα του είχε περάσει σε χέρια πραξικοπηματιών, με αποτέλεσμα να παραμείνει στην Ελλάδα και να συνεχίσει τις σπουδές του στη Νομική.

Το 2005, η αλλαγή της πολιτικής κατάστασης στη χώρα του, όπου με εκλογές είχαν λάβει την εξουσία οι αντιστασιακοί, τον έφερε πίσω στο Μπουρουντί. Τελικά ο αντιστασιακός ηγέτης εξελίχθηκε σε νέο… δικτάτορα και ο Χαγκαμπιμάνα, αντιστεκόμενος στις εντολές για καταστολή ως αστυνομικός, συνελήφθη και φυλακίστηκε.

Με τη βοήθεια των ελληνικών Αρχών και προσωπικώς τότε του Νίκου Κοτζιά αποφυλακίστηκε και από το 2016 επέστρεψε μόνιμα στην Ελλάδα. Εδώ είναι η ζωή του και εδώ οι φίλοι του. Και τούτο φάνηκε στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ., που εξελέγη πρώτος σε ψήφους σύνεδρος στη Β΄ Πειραιά και θα είναι παρών στο συνέδριο του κόμματος τον Δεκέμβριο.