A Matter of Perspective

Οι εποχές που το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ενοχλούσε το Μέγαρο Μαξίμου κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στους κυβερνώντες μοιάζει να έχουν παρέλθει υπό τη νέα ηγεσία της ανεξάρτητης αρχής. Το αν αυτό σχετίζεται με καλυτέρευση των συνθηκών της ελληνικής οικονομίας ή με μια φιλικότερη προς την κυβέρνηση στάση είναι σε θέση να το αξιολογήσει ο καθένας μας.

Στην έκθεση του Γραφείου για το 3ο τρίμηνο εκφράζεται αισιοδοξία σε σχέση με το υπερπλεόνασμα που θα επιτευχθεί το 2018, την ίδια στιγμή που τα στοιχεία που περιλαμβάνει δείχνουν, πέρα από οποιαδήποτε αμφιβολία, τη ζημιά που κάνει η πολιτική αυτή στην οικονομία, αυξάνοντας σε μια χρονιά τους οφειλέτες του Δημοσίου κατά 584.979. Mόνο τυχαίο δεν είναι ότι περισσότεροι από τους μισούς εξ αυτών έχουν χρέος μικρότερο των 500 ευρώ – γεγονός που αποδεικνύει ότι οι φορολογούμενοι αδυνατούν πλέον να είναι συνεπείς, ακόμα και για πολύ χαμηλά ποσά.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Φραγκίσκος Κουτεντάκης εφιστά την προσοχή μας στις δικαστικές αποφάσεις, στην υπόθεση Folli Follie(!) και στην αβεβαιότητα που “θα μπορούσε να ενισχυθεί λαμβάνοντας υπόψη ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε εκλογικό κύκλο με εντεινόμενο πολιτικό ανταγωνισμό, ο οποίος μπορεί να στείλει αντιφατικά μηνύματα όσον αφορά τις δεσμεύσεις της οικονομικής πολιτικής και να διαταράξει τις ευνοϊκές προσδοκίες που έχουν διαμορφωθεί”. Γιατί προφανώς, κατ΄αυτόν,  τα αντιφατικά μηνύματα στην Ελλάδα τα στέλνει ο πολιτικός ανταγωνισμός…