Στα βράχια της Πάρνηθας

 

 

by Ορεινογραφίες

Πάρνηθα  – Σπήλαιο Πανός

Έχω βγει στο πλάτωμα στο σπήλαιο του Πανός,  στον αρχαίο ποταμό Κελάδωνα, στα Βόρεια της Πάρνηθας.  Ουφ!  Σταματώ να πάρω μια ανάσα και η ματιά μου δεν οδηγείται στην είσοδο του σπηλαίου αλλά λοξεύει.  Εστιάζει – παρατηρεί τον διπλανό κισσό, που σκαρφαλώνει στην είσοδό του.  Παρατηρώ τον κορμό του που χαράζει πάνω στον συμπαγή βράχο την ανοδική του πορεία, τις γραμμές, τον χοντρό κορμό του «σκοινί/10άρι» και βάλε και πάει όσο πιο ψηλά να βρει  φως.  Αντί να χωθώ στο σπήλαιο, επιλέγω να ακολουθήσω τις λαξευμένες πατημασιές στον βράχο και να βγω πάνω απ’ αυτόν.

Πάρνηθα – Άρμα

Τώρα είμαι απ’ την άλλη μεριά του ρέματος κι ακολουθώ το μονοπάτι του υδραύλακα της Γιαννούλας, δρόμος του νερού (διαδρομή 9), όπου στο ξέφωτο σταματώ.  Κάνω μερικά βήματα δεξιά και στο «μπαλκόνι»  ανασταίνομαι.  Στα μάτια μου απέναντι ορθώνεται το Άρμα, (Αναρριχητικό πεδίο).  Καρφώνω τη ματιά μου πάνω του, δεν ξέρω που να την πρώτο-ρίξω.  Είναι τόσες πολλές οι αναρριχητικές διαδρομές, που δεν μπορώ να βρω τη διαδρομή της νιότης μου.  Νότιο Άρμα, διαδρομή «ψάχνοντας» IV βαθμού, του Δημήτρη Κορρέ. Περιμένω να πέσει το φως, να σβήσουν οι αναμνήσεις. Σηκώνομαι και φεύγω με το κεφάλι σκυφτό.

Γενικά: Αναρριχητικό πεδίο Άρματος, ύψ. 884μ. κοντά στο φρούριο Φυλής. Στο Άρμα έχουν ανοιχτεί περίπου 60 διαδρομές των 40 – 180 μέτρων. (Τιτόπουλου Δημήτρη- Paul Bailay:Αναρριχητικός οδηγός Αττικής, εκδ. Ε.Ο.Σ. Αθηνών.