Samba Bolsonaro

Samba Bolsonaro

Μια κρίση εμπιστοσύνης σε θεσμούς και πολιτικούς, στενά συνδεδεμένη μ’ ένα σκάνδαλο διαφθοράς πολλών εκατομμυρίων, τη στιγμή που μεγάλο μέρος της χώρας ζει υπό άθλιες συνθήκες και 13 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν άνεργοι, μοιάζει ότι θα σταθούν αρκετά για να αναδείξουν έναν ακροδεξιό πολιτικό, απροκάλυπτα ρατσιστή, σεξιστή και ομοφοβικό, στο τιμόνι της μεγαλύτερης οικονομίας της Νότιας Αμερικής. Στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία αυτή την Κυριακή, ο Jair Bolsonaro αναμένεται να στεφθεί νικητής, με τον αριστερό αντικαταστάτη του πρώην προέδρου της χώρας Luiz Inácio Lula da Silva -που βρίσκεται στη φυλακή- να αδυνατεί να ανατρέψει τα προγνωστικά.

Η εκλογή του Bolsonaro θα σημάνει το τέλος μια δεκαπενταετίας αριστερών κυβερνήσεων στη Βραζιλία, οι οποίες, μέσα από μια σειρά κοινωνικών προγραμμάτων, κατάφεραν να βγάλουν εκατομμύρια Βραζιλιάνων από τη φτώχεια. Όμως, το πάλαι ποτέ success story της Λατινικής Αμερικής, μετατράπηκε σε βόμβα έτοιμη να εκραγεί, όταν το 2014 ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Petrobras και η χώρα εισήλθε σε μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης.

Τι θα φέρει η άνοδος του Bolsonaro στην εξουσία; Παρά το γεγονός ότι έχει κερδίσει το παρατσούκλι “Trump της Βραζιλίας”, μοιάζει να έχει περισσότερα κοινά με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Rodrigo Duterte. Αξίζει να διαβάσετε το άρθρο του Βραζιλιάνου ακτιβιστή και συνθέτη Caetano Veloso στους New York Times, ο οποίος διαπιστώνει ότι σκοτεινές μέρες έρχονται για τη χώρα του, όμως αρνείται να την εγκαταλείψει.