Tread Lightly
Μη βάζετε πολλά αυγά στο καλάθι του Trump… γιατί μπορεί να τα σπάσει! Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που βλέπουν στο πάγωμα της σχέσης μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας του τελευταίου διαστήματος μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά στην Αμερική. Έτσι, η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. 
Πόσο μπορούμε όμως να βασιστούμε σε μια Αμερική στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται ο Donald Trump; Μάλλον λίγο, για μια σειρά από λόγους. Για αρχή, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν ο Trump θα ήταν ποτέ διατεθειμένος να συνεισφέρει οτιδήποτεουσιαστικό στο θέμα του ελληνικού χρέους, αφού, όπως και ο προκάτοχός του, δεν αποτελεί βασικό παίκτη στη διαπραγμάτευση. Επίσης, προηγούμενες δηλώσεις τουδείχνουν ότι δεν βλέπει τη συνεισφορά των ΗΠΑ στην ελληνική διάσωση με καλό μάτι. 
Όσο για την απομάκρυνση από την Τουρκία, δεδομένου του πόσο απρόβλεπτοι από πλευράς ταμπεραμέντου είναι και ο Trump και ο Recep Tayyip Erdogan, τι μέλλει γενέσθαι δύσκολα μπορεί να το προβλέψει κανείς. Μη ξεχνάμε τέλος, ότι πριν από λιγότερο από έναν μήνα, ο Trump χαρακτήριζε τον Erdogan προσωπικό φίλο! Όπωςόμως έχουν διαπιστώσει ουκ ολίγοι στη διάρκεια της καριέρας του Αμερικανού προέδρου, ο Trump φίλος δεν πιάνεται. Ας μη κάνουμε λοιπόν το λάθος να ποντάρουμε στη φιλία του κι ας μοιάζει δελεαστικό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.