Τα περίεργα του Κλιμμένου Πύργου της Πίζας

Γνωρίζατε ποτέ ότι ο Κλιμμένος Πύργος της Πίζας είναι άδειος από μέσα και όχι πολυώροφος πύργος κατοικίας;

Ο Πύργος της Πίζας

Πρόκειται για καμπαναριό καθεδρικού ναού στην ιταλική πόλη Πίζας, χτισμένο στο Πεδίο των Θαυμάτων.

Ας γνωριστούμε με τον Κλιμμένο Πύργο της Πίζας από δομική άποψη:

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1173 μ.Χ. και άρχισαν να δημιουργούν τις βάσεις και στη συνέχεια τους τοίχους, και αφού το κτίριο έφτασε στον τρίτο όροφο, παρατηρήθηκε ότι υπήρχε μια πλαγιά.

Μπορείτε να φανταστείτε ότι ένας πύργος βάρους 14.500 τόνων είναι χτισμένος πάνω σε θεμέλια βάθος 3 μέτρων και τοποθετημένος σε άμμο και λάσπη;!!

Μετά την ανακάλυψη της πλαγιάς, οι μηχανικοί κατασκεύασαν τους υπόλοιπους ορόφους (εξωτερικοί τοίχοι) έτσι ώστε το ύψος του δαπέδου προς την κεκλιμένη κατεύθυνση να είναι μεγαλύτερο από το ύψος του προς την άλλη κατεύθυνση.

Που αύξησε την κλίση του πύργου λόγω βύθισης των θεμελίων σε μεγαλύτερη αναλογία στο έδαφος, λόγω της αύξησης του βάρους των δαπέδων.

Μεταξύ των λόγων που δεν κατέρρευσε ο πύργος:

Η κατασκευή συνεχίστηκε για 199 χρόνια, και η διακοπή της κατασκευής για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ένας από τους λόγους που επέτρεψαν στο έδαφος να συμπιέσει, γεγονός που μείωσε τον ρυθμό κλίσης, και έτσι ο πύργος δεν κατέρρευσε εντελώς.

Βοήθησε το πήλινο χώμα και βασική αιτία για την τάση του πύργου να μην καταρρεύσει και την ανθεκτικότητά του μπροστά σε 4 σεισμούς.

Οι μηχανικοί υπολόγισαν το κέντρο βάρους του πύργου, και συνάγεται από τους υπολογισμούς ότι ο πύργος κατέρρευσε εντελώς μόλις έφτασε σε κλίση 5,44 μοιρών. Ο πύργος έκλεισε το 1990 με κλίση 5,5 μοιρών, ωστόσο ο πύργος δεν κατέρρευσε.

Προσπάθειες που έγιναν να σταματήσει η κλίση του πύργου και να μην καταρρεύσει:

Σκάψιμο βαθιών οπών στο έδαφος σε βάθος 40 μέτρων και τοποθέτηση πύργου με σιδερένια καλώδια μέσα από τις τρύπες. Αντλήθηκε υγρό άζωτο, γεγονός που οδήγησε στην κατάψυξη του νερού στο έδαφος και την επέκταση και συστολή του, γεγονός που οδήγησε στην υποχώρηση του εδάφους και στην υποχώρηση των θεμελίων, και κατά συνέπεια στην κλίση του πύργου με τον ρυθμό κλίσης του όλα αυτά τα χρόνια.

Έσκαψαν 361 τρύπες και έκαναν ένεση στο χώμα με 90 τόνους τσιμέντου, γεγονός που οδήγησε στην κλίση του πύργου έντονα.

Και τέλος, η εξαγωγή εδάφους χρησιμοποιήθηκε το 1990:

Το χώμα αφαιρέθηκε από τη μη λανθασμένη πλευρά έτσι ώστε ο πύργος να γέρνει προς αυτή την κατεύθυνση, στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν σιδερένια καλώδια για να στερεώσουν τις βάσεις του πύργου στο έδαφος και η κλίση μειώθηκε σε 4 ποδήλατα, και αυτό ήταν στην αρχή.

Οι μηχανικοί θα μπορούσαν να το κάνουν κάθετο, αλλά δεν ήθελαν να χάσουν τη φήμη και την τουριστική αξία λόγω της κλίσης του.

Και αφού ολοκληρώθηκε αυτό, άνοιξε ο πύργος.

Και επιβεβαιώθηκε ότι ο πύργος μπορούσε να αντέξει χωρίς καμία κατάρρευση για 300 χρόνια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *