Το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι ηλικιωμένοι για να προστατεύσουν την υγεία της καρδιάς τους είναι να τρώνε ολόκληρες, φυτικές τροφές – και η δρ Κέιτι Γκόλντεν, πιστοποιημένη ιατρός επειγόντων περιστατικών, συνιστά τη μεσογειακή διατροφή.
«Όλα έχουν να κάνουν με την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, άπαχων πρωτεϊνών και υγιεινών λιπαρών», λέει η δρ Γκόλτεν. «Επίσης, ας απολαμβάνουμε την παρέα των γύρω μας ενώ δειπνούμε ή γευματίζουμε διότι η ψυχική υγεία και η ευεξία είναι σημαντικό μέρος της σωματικής υγείας».
Και όλοι οι καρδιολόγοι με τους οποίους μιλήσαμε συμφώνησαν σε ένα πράγμα – τη σημασία της άσκησης. Απλώς ας κάνουμε ό,τι μπορούμε. Σύμφωνα με τον δρ Ελνταντ Εϊνάβ, καρδιολόγο, ειδικό για την παχυσαρκία και κλινικό βοηθό καθηγητή στο SUNY Upstate Medical University, μελέτες στη σειρά δείχνουν ότι η άσκηση βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη διαχείριση της χοληστερόλης, στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στη διατήρηση του βάρους, στη φλεγμονή, στο στρες, στη θνησιμότητα, στην ενέργεια, στην αντοχή, στον ύπνο, στη γνωστική ικανότητα, στην υγεία των αρθρώσεων, στην ισορροπία, την κινητικότητα, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την κοινωνική αλληλεπίδραση.
Οδηγίες άσκησης από έναν ειδικό
Δεν χρειάζονται ατέλειωτες ώρες στο γυμναστήριο ή προπόνηση για έναIronman Triathlon για να διατηρήσουμε την υγεία μας. Ο δρ Σάνι Σαϊάντ, ιατρικός διευθυντής του Κέντρου Αριστείας του Γενικού Καρδιολογικού Ινστιτούτου Tampa General Hospital Heart & Vascular Institute, αναφέρει: «Αν μπορούσα να πείσω τους ηλικιωμένους ασθενείς μου να κάνουν ένα πράγμα, αυτό θα ήταν να ασκούνται τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα».
«Η άσκηση θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις σωματικές ικανότητες του ασθενούς», λέει ο Σαϊάντ. «Η γιόγκα με καρέκλα, το πιλάτες και – το πιο σημαντικό – το περπάτημα θα βελτίωναν όχι μόνο το καρδιαγγειακό σύστημα αλλά και θα μείωναν τον κίνδυνο πτώσης, το άγχος και θα βελτίωναν την αίσθηση της ευεξίας».
Πράγματα που οι γιατροί θα εύχονταν να σταματήσουμε να κάνουμε
Εάν ο γιατρός μας δεν μας το έχει ήδη πει, οι καρδιολόγοι έχουν μια μικρή λίστα με συνήθειες που πρέπει να διακόψουμε. Σύμφωνα με τον δρ Φίλιπ Νιμόιτιν, κλινικό καρδιολόγο στο Cardiology Consultants of Philadelphia στο Jefferson, «οι ηλικιωμένοι που ενδιαφέρονται για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής τους υγείας θα πρέπει να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής της παχυσαρκίας, του καπνίσματος και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ».
Π«Μια καλά ισορροπημένη διατροφή, όπως η μεσογειακή διατροφή, είναι ευεργετική για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων», λέει επίσης ο Νιμόιτιν. Συνιστά ακόμα να ζητήσουμε μερικές συγκεκριμένες εξετάσεις για να βεβαιωθούμε ότι η καρδιά μας είναι σε φόρμα.