Ο Γύρος των Κρατουμένων

Ο Γύρος των Κρατουμένων ζωγραφίστηκε όταν ο Βαν Γκογκ ήταν φυλακισμένος στο ψυχιατρείο Saint-Rémy. Δεν είναι τόσο διάσημος όσο η Έναστρη Νύχτα ή τα Ηλιοτρόπια, αλλά αυτός ο πίνακας σε ανατριχιάζει, αν καταλαβεις την ιστορία πίσω από αυτόν.
Το σκηνικό διαδραματίζεται σε μια φυλακή στον λεγόμενο λάκκο με τα φίδια όταν οι κρατούμενοι δικαιούνται τον χρόνο προβολής τους. Κάνουν κύκλους σε μια εμμονική πορεία, χωρίς διέξοδο. Ένας από τους κρατούμενους όμως, αυτός στο προσκήνιο με τα κόκκινα μαλλιά, ξεχωρίζει από την ανώνυμη μάζα των υπολοίπων κρατουμένων. Δώστε προσοχή, φαίνεται σαν να κοιτάζει κατευθείαν στα μάτια σας.
Υπάρχει επίγνωση στο βλέμμα του. Σε αντίθεση με όλους τους άλλους που μοιάζουν όχι με άντρες αλλά μηχανές, αυτοκίνητα που κάνουν κύκλους επειδή οι κρατούμενοι τους λένε να κάνουν κύκλους, αυτός ο κρατούμενος όμως έχει μια βολή επανάστασης. Σύμφωνα με κάποιους επικριτές αυτός ο κρατούμενος θα ήταν ο ίδιος Βαν Γκογκ. Περιφρονημένος και αποκλεισμένος από την κοινωνία που είδε μόνο μια αποτυχία, έναν τρελό σε αυτόν, ο Van Gogh σας αφηγείται την ιστορία του μέσα από αυτόν τον πίνακα: την ιστορία ενός ανθρώπου που παρεξηγηθηκε από μια εταιρεία αυτοκινήτων.
Αλλά αν κοιτάξετε πιο προσεκτικά θα παρατηρήσετε μια λεπτομέρεια που πολλοί παραλείπουν: υπάρχουν δύο μικρές πεταλούδες, ψηλά στον τοίχο της φυλακής. Έχουν ανοίξει φτερά και φαίνεται να τρέχουν μακριά, μακριά από όλη την ασχήμια του κόσμου. Αυτές οι πεταλούδες αντιπροσώπευαν την ελπίδα για τον Βαν Γκογκ. Ελευθερία.
«Η απόρριψη ήταν πάντα μια απαραίτητη χειρονομία. Άγιοι, ερημίτες, αλλά και διανοούμενοι. Οι λίγοι που έχουν γράψει ιστορία είναι αυτοί που είπαν όχι! » Εδώ, θυμάστε αυτά τα λόγια του Παζολίνι; Ο Van Gogh στον γύρο των κρατουμένων σας λέει το ίδιο πράγμα: ο μόνος κρατούμενος που μπορεί να δει πεταλούδες, σύμβολα ελπίδας και ελευθερίας, είναι αυτός που δεν κρατάει το κεφάλι κάτω, αλλά σηκώνει τα μάτια του στον ουρανό.