Ο Κόναν του κτήματος Αυτάρκεια

Γάιδαρος

Εξημερώθηκε πριν 4000 χρόνια. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο εμπόριο κατά την αρχαιότητα. Υπήρξε ο «αρχιτέκτονας» της οικονομικής ανάπτυξης στον αγροτικό κόσμο. Ότι πιο επίπονο ήταν πάντα δουλειά γαιδάρου! Τον βρίσκουμε και σε υπόγειες στοές να σέρνει στην επιφάνεια καρότσια φορτωμένα με μεταλλεύματα ορυχείων. Αυτά, ήταν μάλλον τα πιο άτυχα γαϊδουράκια, μια και καλυμμένα με μαύρη σκόνη, βλέποντας σπάνια το φως της μέρας, στο τέλος τυφλώνονταν και ήταν …άχρηστα.
Η εργάσιμη μέρα δεν τελείωνε ποτέ, αν είχες την ατυχία να γεννηθείς γάιδαρος! Ακόμη κι αν τελείωναν οι αγροτικές δουλειές, επιστρέφοντας στο «σπίτι» έπρεπε να κουβαλήσει ξύλα, νερό, να μεταφέρει τα τσουβάλια με τα σιτηρά στον μύλο, να γυρίσει τον βαρύ τροχό του μύλου άλεσης και στο τέλος της ημέρας αναλάμβαναν τα παιδιά, μια και τον έβλεπαν σαν συμπαίκτη για βόλτα και παιχνίδι. Ο άνθρωπος, δεν τον περιέβαλε ποτέ με αισθήματα ευγνωμοσύνης για όλες τις υπηρεσίες που του παρείχε, ούτε για την πίστη του και την υπομονή του. Ήταν πάντα ζώο δευτεροκλασάτο, με εντονότερο συναίσθημα προσφοράς από τον άνθρωπο, εκείνο της περιφρόνησης και απαξίωσης. Μέχρι σήμερα τον ταυτίζουμε με την ανοησία, την αγνωμοσύνη(!) και μόνο με αρνητικές συμπεριφορές.

Αυτά τα συμπαθή τετράποδα, σαν αυτό της φωτογραφίας, θα τα βλέπουμε όλο και σπανιότερα, μέχρι να έρθει μία εποχή που θα μείνουν απλά φωτογραφίες από το παρελθόν.