Cui bono (ποιος επωφελείται)

•Το νοσοκομείο της Γάζας και η εκατόμβη είναι φρικαλεότητα.Αν είναι συνειδητή ενέργεια είναι έγκλημα πολέμου ολκής και ιδιάζουσας βαρύτητας.Δεν συμψηφίζεται νομικά και ηθικά με προγενέστερο αντιστοιχο ούτε από το οφθαλμον αντί οφθαλμου.Τελεία.
•Ποιος όμως ενέχεται γι αυτή τη βαρβαρότητα.Το Ισραήλ επικαλουμενο βίντεο ισχυρίζεται ότι πρόκειται για πύραυλο της ισλαμικής Τζιχαντ,οργάνωση φρίκης συμμαχου της Χαμάς.Η Χαμάς προκαλώντας κύμα κατακραυγής κατα του Ισραήλ στις ισλαμικές και όχι μόνο χώρες αποδίδει την ευθύνη στο Ισραηλ και τις ΗΠΑ αποδίδοντας τους περαιτέρω διαθέσεις γενοκτονιας.Ουδείς εξ ημων γνωρίζει τι πράγματι έχει συμβεί.Υποθέτω πως θα έχουμε καταιγισμό πληροφοριών ενθεν κακείθεν.
•Στα ανεξιχνίαστα εγκλήματα το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι το cui bono.Ποιος επωφελείται από το έγκλημα.Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα απάντησης σε αυτό.Η Χαμάς από κάθε αποψη.Το Ισραήλ υφίσταται τεράστιου μεγέθους ήττα ,αν ευθύνεται εκ δόλου η βαρειας αμέλειας ,η και ηλιθιότητας ,και δη στρατηγικής φυσεως.Όχι μόνο χάνει το ηθικό πλεονέκτημα αλλά χάνει και την πρωτοβουλία των κινησεων σε ένα δαίδαλο διπλωματικων ενεργειών με κοινό μοτιβο την αποφυγή της κλιμάκωσης.
Αν όμως ευθύνεται,πράγμα πιθανότατο,απο την απάντηση στο cui bono ,η Χαμάς,αν είναι προβοκατσια χωρίς προηγούμενο τότε η εξάρθρωση της δεν είναι μόνο υπόθεση του Ισραήλ.Μετασχηματίζεται σε παγκόσμια υπόθεση.Η περιφρόνηση της ζωής είναι συστατικό στοιχείο αυτών των κινημάτων.
•Το τι έχει συμβεί αποκτά πολυ μεγάλη σημασία.Ο Μητσοτάκης πρέπει να σκεφτεί με μεγάλη προσοχη όχι την ουσία της στάσης του,αυτή είναι σωστή,αλλά το είδος και τη χρονοθετηση των κινήσεων του.
•Δυστυχώς είναι αναπόφευκτο.Ενός κακού μύρια έπονται.Και το ποιος ηρξατο χειρων αδίκων σχετικοποιειται μέσα στους ψυχρόαιμους συσχετισμους δυνάμεων που διαμορφωνονται.Ο Μπαιντεν θα είναι εκεί για 5 ωρες.Είναι βεβαιο πως μέσα στο AIr force 1 δεν θα έχουν ακόμα αποφασίσει τι θα πει.

Πάνος Μπιτσαξής