Γράφει ο Μιχάλης Σμυρλάκης.
Οι φωτογραφίες από ελληνικές πόλεις με πολίτες έξωθεν των αστυνομικών τμημάτων να κάνουν ουρά για επανέκδοση της παλαιάς ταυτότητας πριν την έλευση των νέων, που προβλέπεται το φθινόπωρο, σε κάποιους προκαλεί θυμηδία, σε άλλους απογοήτευση και σε ορισμένους πανικό.
Η πίστη ότι στο νέο διαπιστευτήριο υπάρχει τσιπάκι -τουτέστιν πομπός παρακολούθησης- ωθεί συμπολίτες μας στα αστυνομικά μέγαρα, ώστε να “προλάβουν το κακό” και να “προφυλάξουν” την προσωπική τους ζωή, επανεκδίδοντας την παλιού τύπου ταυτότητα.
Οξύμωρο είναι ότι πολλοί από αυτούς ανέγνωσαν αυτήν την ”πληροφορία” από έναν άλλο πομπό που ονομάζεται smartphone (έξυπνο κινητό).
Το έξυπνο κινητό έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο στο οποίο κάνουμε συνεχώς αναζητήσεις. Αυτομάτως, τις επόμενες μέρες (ίσως και ώρες) μας βγάζει διαφημίσεις που ταιριάζουν με το αντικείμενο της προηγούμενης αναζήτησης μας.
Επίσης, σε αυτό αποθηκεύουμε αριθμούς τηλεφώνων και καταγράφουμε τα ραντεβού μας στη διαθέσιμη ατζέντα που έχει.
Αυτή τη συσκευή την αγοράσαμε κάνοντας ανάληψη χρημάτων με τη βοήθεια κάρτας στο ATM ή την εξοφλήσαμε με τη χρήση αυτής ηλεκτρονικά (POS).
Αφού την αγοράσαμε, θελήσαμε να δούμε το περίσσευμα του λογαριασμού και γενικότερα τα ποσά που σπαταλήσαμε.
Γι’ αυτό έπρεπε να πατήσουμε την επιλογή “κίνηση λογαριασμού”. Εκεί διαπιστώσαμε ότι η τράπεζα έχει όλα τα στοιχεία που αφορούν τον λογαριασμό και τη χρήση της κάρτας.
Πού κατατέθηκαν χρήματα, τι αγοράστηκε και σε ποια ώρα και λεπτά συνέβησαν όλες οι συναλλαγές.
Με την ίδια συσκευή επικοινωνίας βγάλαμε φωτογραφίες από ένα ταξίδι μας στο εξωτερικό αλλά και από μια νυχτερινή έξοδο που ήμασταν ωραία ντυμένοι σε ένα όμορφο μαγαζί.
Την ”ανεβάσαμε” σε μορφή story στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την είδαν όσοι μας αναζητήσαν σε αυτά ή και όχι.
Ενημερώθηκαν για την ώρα που πήγαμε, με ποιον και σε ποιο τραπέζι καθίσαμε.
Αν θεωρούμε ότι με την εμφάνιση των νέων ταυτοτήτων θα γεννηθεί μια οργουελική κοινωνία, μάλλον πέφτουμε σε πλάνη.
Ο μεγάλος αδελφός είναι 24 ώρες μαζί μας και με τη δική μας -τις περισσότερες φορές- συγκατάθεση.
Αυτό που πρέπει είναι να τον “εποπτεύουμε” και να τον “χρησιμοποιούμε” ορθά και για ευγενείς σκοπούς.
Ενδεχομένως να υπάρξουν “φωστήρες” που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά και οικονομικά αυτό το νέο παράδοξο.
Θα πουλήσουν “κούφιο νταηλίκι” κατά τον Κωστή Παλαμά και θα προσπαθήσουν μακροπρόθεσμα να το εξαργυρώσουν με μία θέση στα βουλευτικά έδρανα.
Υ.Γ. Ο γράφων είχε αναγκαστεί πολλές φορές να γυρίσει σπίτι βλασφημώντας την αφηρημάδα του για να πάρει την ταυτότητα του. Το μέγεθος της δεν χωρούσε στο πορτοφόλι αλλοδαπής προέλευσης που είχε. Επιτέλους, αγόρασε καινούργιο γι’ αυτόν τον σκοπό, και η τωρινή -και ευελπιστεί- και η μελλοντική να χωράει στις διαθέσιμες θήκες των καρτών.
*O Μιχάλης Σμυρλάκης είναι Πτυχιούχος Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου