Το γεγονός ότι μιλάμε την ελληνική γλώσσα, δεν σημαίνει ότι την μιλάμε και σωστά. Πολλά από τα γλωσσικά λάθη που κάνουμε καθημερινά, στον προφορικό και στον γραπτό λόγο, προέρχονται κυρίως από άγνοια ή από αδιαφορία να εξακριβώσουμε αν αυτό που λέμε είναι σωστό.
Το BookSitting, επιθυμώντας να συμβάλει στην ορθότερη χρήση της γλώσσας, αναδημοσιεύει από την ιστοσελίδα Λεξογραφήματα συνήθη γλωσσικά λάθη, αρχίζοντας από το πολύπαθο ρήμα «απαθανατίζω».
«Απαθανατίζω» ή «Αποθανατίζω»; Ποιο είναι το σωστό;
Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (Γ. Μπαμπινιώτη):
απαθανατίζω: ρ μετβ {απαθανάτι-σα, -στηκα (λόγ -σθηκα) -σμένος} κάνω να διατηρηθεί (κάτι) στη μνήμη, συνήθ. με τη φωτογραφία, με εικαστικά έργα τέχνης κλπ.· ο φωτογράφος απαθανάτισε τη συνάντηση των δύο ηγετών || ο ζωγράφος απαθανάτισε την ομορφιά της. — απαθανάτιση (η) [μτγν.|. (ετυμ αρχ. < άπ(ο)- + -αθανατίζω < αθάνατος]
αποθανατίζω ή αποθανατίζω; Το σωστό είναι απαθανατίζω, δηλ. από + αθανατίζω (< αθάνατος), δηλώνοντας τη σημ. «καθιστώ κάποιον/κάτι αθάνατο». Το αποθανατίζω, προϊόν ανομοιώσεως των αλλεπαλλήλων -α- και παρασυσχετισμού προς τα πολλά σύνθετα με απο- (απο-θαρρύνω, απο-θησαυρίζω, απο-βλέπω κ.τ.ό.), θα σήμαινε περισσότερο το «αποτελειώνω κάποιον, του αφαιρώ κάθε ίχνος ζωής»!