…Συνθήκη Σεβέζο: Ο εφιάλτης για κάθε πυροσβέστη

Από το ethnos.gr:

Κώστας Ασημακόπουλος Ελεύθερο Ρεπορτάζ

Συνθήκη Σεβέζο: Ο εφιάλτης για κάθε πυροσβέστη – Το ακραίο σενάριο άσκησης με φωτιά σε φορτίο αμμωνίας σε εργοστάσιο

Το ethnos.gr παρακολούθησε την απαιτητική άσκηση

– Η άφιξη σε 4 λεπτά, οι ειδικές στολές και η επιλογή του σεναρίου

Συνθήκη Σεβέζο: Ο εφιάλτης για κάθε πυροσβέστη

Συνθήκη Σεβέζο: Ο εφιάλτης για κάθε πυροσβέστη

Από κακό χειρισμό φορτίο αμμωνίας ανατρέπεται την ώρα της φόρτωσης και αρπάζει φωτιά με κίνδυνο για εκατοντάδες εργαζομένους και χιλιάδες κατοίκους σε βιομηχανική μονάδα πλησίον αστικής περιοχής.

Η βιομηχανική μονάδα ανήκει στη οδηγία Σεβέζο 3 καθώς εμπορεύεται, επεξεργάζεται και συσκευάζει χημικές πρώτες ύλες. Από την πρώτη στιγμή οι πυροσβέστες λαμβάνουν το σήμα ενημερώνονται για τον διαβαθμισμένο χαρακτηρισμό της επιχείρησης.

Η οδηγία Σεβέζο 3 ακόμα και σε συνθήκες άσκησης – πολύ περισσότερο στις απρόβλεπτες και ακραίες συνθήκες επί του πραγματικού πεδίου – είναι ο απόλυτος εφιάλτης για τους πυροσβέστες και απαιτεί την απόλυτη εγρήγορση και μηδενική ανοχή στο λάθος.

Από την βασική τους εκπαίδευση γνωρίζουν καλά πως σε πραγματικό χρόνο μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με απρόβλεπτες καταστάσεις και με χημικά υλικά που μπορούν να προκαλέσουν αλυσιδωτές χημικές αντιδράσεις με ολέθριες συνέπειες όχι μόνο για τους ανθρώπους και τα ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο αλλά και για τη δική τους σωματική ακεραιότητα. 

Επίκαιρη άσκηση

«Ο πυροσβέστης δεν είναι χημικός να γνωρίζει άμεσα τη συμπεριφορά των υλικών, ούτε και γνωρίζει τι ακριβώς καίγεται την ώρα που φτάνει στο σημείο, εκτός φυσικά από τις αναφορές και τις πληροφορίες που λαμβάνει από αξιόπιστες πηγές και τις καταγράφει για να προσαρμόσει το επιχειρησιακό πλάνο. Όφείλει να είναι προετοιμασμένος για όλες τις ακραίες καταστάσεις με βάση το σενάριο της συγκεκριμένης άσκησης. Γι αυτό επιλέξαμε τη συγκεκριμένη άσκηση και επικαιροποιήσαμε την ετοιμότητα μας και τον εξοπλισμό μας», δήλωσε ο διοικητής της άσκησης και υποδιοικητής του Πυροσβεστικού Σταθμού Οινοφύτων επιπυραγός Αλέξανδρος Βλαχογιάννης

Εκκένωση από εργαζομένους

Μόλις δόθηκε το σήμα για έναρξη του συναγερμού και την κλήση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εκκενώθηκε άμεσα ο χώρος του εργοστασίου από τους εργαζομένους οι οποίοι με την ευθύνη των προϊσταμένων τους συγκεντρώθηκαν γρήγορα σε ασφαλές σημείο στο προαύλιο.

Η ρίψη νερού σε όλες τις δεξαμενές ήταν το πρώτο μέλημα των πυροσβεστών / Φωτογραφία Κώστας Ασημακόπουλος ethnos.gr

Η ρίψη νερού σε όλες τις δεξαμενές ήταν το πρώτο μέλημα των πυροσβεστών / Φωτογραφία Κώστας Ασημακόπουλος ethnos.gr

Εφτασαν σε λιγότερο από 4 λεπτά

Η συγκεκριμένη βιομηχανική εγκατάσταση βρίσκεται στον Αυλώνα του Δήμου Ωρωπού στα σύνορα με τον Δήμο Τανάγρας. Μετά από 3 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα έφτασε από τον Πυροσβεστικό Σταθμό Οινοφύτων το πρώτο πυροσβεστικό και περίπου ένα λεπτό αργότερα τα υπόλοιπα πυροσβεστικά οχήματα καθώς και όχημα μεταφοράς προσωπικού και εξοπλισμού αλλά και το ασθενοφόρο που για τις ανάγκες της άσκησης συμμετείχε το ασθενοφόρο του Δήμου Ωρωπού ώστε τα πληρώματα να έχουν χρήσιμες εμπειρίες.

Η καλή προετοιμασία των πυροσβεστών είναι σημαντική για την ασφάλεια των ιδίων αλλά και των θυμάτων / Φωτογραφία ethnos.gr Κώστας Ασημακόπουλος

Η καλή προετοιμασία των πυροσβεστών είναι σημαντική για την ασφάλεια των ιδίων αλλά και των θυμάτων / Φωτογραφία ethnos.gr Κώστας Ασημακόπουλος

Ειδικές στολές προστασίας

Τέσσερις πυροσβέστες φόρεσαν γρήγορα ειδικές στολές προστασίας έναντι διαρροής χημικών ουσιών. Στη συνέχεια μπήκαν στη… φλεγόμενη αποθήκη του εργοστασίου για να απεγκλωβίσουν άτομο που σύμφωνα πάντα με το σενάριο δεν είχε τις αισθήσεις του. Με φορείο έβγαλαν τον τραυματία έξω από το εργοστάσιο και τον παρέδωσαν στο προσωπικό του ασθενοφόρου που με τη σειρά του έκανε την διακομιδή σε νοσοκομείο των Αθηνών.

O τραυματίας μεταφέρθηκε με ασφάλεια από τους τραυματιοφορείς / Φωτογραφία Κώστας Ασημακόπουλος ethnos.gr

O τραυματίας μεταφέρθηκε με ασφάλεια από τους τραυματιοφορείς / Φωτογραφία Κώστας Ασημακόπουλος ethnos.gr

Μετά το πέρας της άσκησης ο διοικητής Αλέξανδρος Βλαχογιάννης ενημέρωσε κι επίσημα την υπεύθυνη ασφαλείας και προσωπικού του εργοστασίου πως η άσκηση ολοκληρώθηκε, ενώ στο σύντομο πρώτο απολογισμό του δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων αλλά και τους χρόνους αντίδρασης:

«Γιατί επιλέξαμε αυτό το σενάριο»

«Ήταν μία ακόμα άσκηση ετοιμότητας από τις πολλές που κάνουμε διαρκώς για να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα. Η επιχείρηση είναι ενταγμένη στην οδηγία SEVESO 3. Όλα πήγαν καλά και τα αποτελέσματα καταγράφηκαν και θα αναλυθούν για περαιτέρω βελτίωση χρόνων και ποιοτικών χαρακτηριστικών που θα μας βοηθήσουν να γίνουμε όλο και πιο καλύτεροι και πιο άμεσοι. Ο Σταθμός Οινοφύτων καλύπτει μεγάλο μέρος του Δήμου Ωρωπού με τεράστια δασική και αγροτολιβαδική έκταση και τον Δήμο Τανάγρας με αστικές περιοχές που βρίσκονται κοντά σε βαριές βιομηχανίες. Για αυτό επιλέξαμε σήμερα αυτό το σενάριο. Τις επόμενες ημέρες θα κάνουμε κι άλλες παρόμοιες ασκήσεις με όλα τα πιθανά σενάρια».

Την άσκηση παρακολούθησε ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, η διοικήτρια του Αστυνομικού Τμήματος Αυλώνος  Δ/κτρια του Α.Τ. Αυλώνα Μαρία Μπέτκα.

Ο εφιάλτης του Σεβέζο

Η πρώτη μεγάλη οικολογική καταστροφή που έγινε στον πλανήτη Γη ήταν στις 10 Ιουλίου 1976. Στη μικρή πόλη Σεβέζο (Seveso) της βόρειας Ιταλίας σημειώθηκε μαζική διαρροή διοξίνης από εργοστάσιο παραγωγής τριχλωροφαινόλης από βλάβη σε δικλίδα ασφαλείας. Υπολογίζεται πως διέρρευσαν στην ατμόσφαιρα 35 κιλά καθαρής διοξίνης που ρύπανε έκταση 15 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Επηρεάστηκαν άμεσα περίπου 37.000 άνθρωποι. Ολόκληρη η περιοχή εκκενώθηκε. Το Σεβέζο έγινε πόλη φάντασμα. Η διοξίνη με τη διεθνή συντομογραφία TCDD, είναι ένα παραπροϊόν της σύγχρονης βιομηχανίας. Θεωρείται από τα πιο τοξικά προϊόντα. Δε διαλύεται στο νερό, και εισέρχεται αμέσως στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας. Από το τεράστιο αυτό δυστύχημα η Ευρώπη υιοθέτησε τις συνθήκες SEVESO με ειδικά πρωτόκολλα ασφαλείας. Η συνθήκη SEVESO έχει επικαιροποιθεί τρεις φορές (SEVESO-3): Η πρώτη οδηγία ψηφίστηκε το 1982. Αντικαταστάθηκε το 1996 από τη Seveso-II και το 2012 από την οδηγία Seveso III η οποία βρίσκεται σε ισχύ σήμερα. 

Οι χρόνοι άφιξης των πυροσβεστικών οχημάτων ήταν στα θετικά της άσκησης / Φωτογραφία ethnos.gr Κώστας Ασημακόπουλος

Οι χρόνοι άφιξης των πυροσβεστικών οχημάτων ήταν στα θετικά της άσκησης / Φωτογραφία ethnos.gr Κώστας Ασημακόπουλος

Οι επιπτώσεις

Η άμεση επαφή με υψηλές πυκνότητες διοξίνης προκαλεί δερματικές αλλοιώσεις, όπως χημικά εγκαύματα β’ βαθμού, χλόασμα, ερύθημα. Επίσης εμφανίζεται ερεθισμός του αναπνευστικού επιθηλίου, βήχας, δύσπνοια, αιμορραγία των βλεννογόνων. Η λειτουργία του ήπατος και των νεφρών απορριθμίζεται και προκαλούνται σοβαρές βλάβες. Η μακρά έκθεση του οργανισμού στη διοξίνη έχει ακόμη σοβαρότερες συνέπειες όπως αλλοίωση ανοσοποητικού μηχανισμού, αρνητική επίδραση στο εξελισσόμενο νευρικό σύστημα, στους ενδοκρινείς αδένες και στις αναπαραγωγικές λειτουργίες.

Πυροσβέστες του Σταθμού Οινοφύτων είναι καθημερινά μάχιμοι σε όλες τις μάχες με την φωτιά και ακραίες συνθήκες / φωτογραφία ethnos.gr Κώστας Ασημακόπουλος

Πυροσβέστες του Σταθμού Οινοφύτων είναι καθημερινά μάχιμοι σε όλες τις μάχες με την φωτιά και ακραίες συνθήκες / φωτογραφία ethnos.gr Κώστας Ασημακόπουλος

Ο άθλος του Μαρακανά

Στις 28 Απριλίου 1974 η Εθνική Ελλάδας πέτυχε το ακατόρθωτο, αποσπώντας ισοπαλία από την παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία μέσα στο «Μαρακανά».

Ο Δομάζος (πρώτος) μάγεψε τους Βραζιλιάνους

Ο Δομάζος (πρώτος) μάγεψε τους Βραζιλιάνους

Πριν από τον ανέλπιστο θρίαμβο της Πορτογαλίας το 2004, οι επιτυχίες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Μία από αυτές ήταν η λευκή ισοπαλία, που απέσπασε από την παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία στο «Μαρακανά» στις 28 Απριλίου 1974. Το παιγνίδι μπορεί να ήταν φιλικό, αλλά αυτό δεν μειώνει σε τίποτα την επιτυχία των διεθνών μας.

Το 1974 ήταν χρονιά Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η Βραζιλία, θέλοντας να υπερασπιστεί τον τίτλο που είχε κατακτήσει πριν από τέσσερα χρόνια στα γήπεδα του Μεξικού, προσκάλεσε πολλές ευρωπαϊκές ομάδες για φιλικά, ανάμεσά τους και την Ελλάδα, επειδή η τελική φάση της διοργάνωσης θα διεξαγόταν στη Γερμανία. Ο τεχνικός της σελεσάο Μάριο Ζαγκάλο είχε προχωρήσει σε μερική ανανέωση, ενώ δεν θα είχε στη διάθεσή του τον μεγάλο Πελέ, ο οποίος είχε αφήσει την εθνική. Ήταν, άλλωστε, 34 ετών.

Στη χώρα μας, η Δικτατορία μετράει μέρες και το πρωτάθλημα διεκδικούν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Η ΕΠΟ διστάζει να αποδεχθεί την πρόταση των Βραζιλιάνων, αλλά υποχωρεί μπροστά στην επιμονή του Αλκέτα Παναγούλια, που δεν θέλει να αφήσει να πάει χαμένη μία τόσο μεγάλη ευκαιρία.

Η αποστολή της Εθνικής, μετά από ταξίδι 22 ωρών, έφθασε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο στις 25 Απριλίου και έτυχε θερμής υποδοχής, όπως αναφέρουν οι ανταποκρίσεις της εποχής. Η επόμενη ήταν ημέρα εγκλιματισμού και γνωριμίας με τη διάσημη πόλη. Την παραμονή του αγώνα, οι διεθνείς μας πάτησαν για πρώτη φορά στο θρυλικό Μαρακανά και ένιωσαν δέος για το επιβλητικό γήπεδο των 200.000 θέσεων. Ακούστηκαν και τα πρώτα παράπονα για τον αγωνιστικό χώρο και το μεγάλο χόρτο που δυσκόλευε τις κινήσεις τους. Για τους παίχτες που έπαιζαν στα χωράφια και τα ξερά του ελληνικού πρωταθλήματος ήταν, όντως, ένα πρόβλημα.

Ο αγώνας διεξήχθη στις 28 Απριλίου, παρουσία 100.000 καριόκας, που περίμεναν σόου και πολλά γκολ από τα αστέρια της σελεσάο. Λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο και εν προκειμένω τους παίκτες του Αλκέτα Παναγούλια, που υπερέβαλαν εαυτούς και απέσπασαν ισοπαλία 0-0. Θα είχαν φύγει και νικητές από το Μαρακανά, αν ο Δομάζος στο 15ο λεπτό ολοκλήρωνε μια περίτεχνη ενέργειά του.

Ο Τάκης Οικονομόπουλος ήταν από τους κορυφαίους του αγώνα και έπιανε τα άπιαστα, αναγκάζοντας το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters να μεταδώσει:

«Ο τερματοφύλακας της Ελλάδας είχε χέρια από… μαγνήτη». Την επομένη οι τίτλοι των ελληνικών εφημερίδων ήταν διθυραμβικοί: «Ζέρζον της Ελλάδος αποκάλεσε η τηλεόραση του Ρίο τον Δομάζο», «Παγκόσμιος αντίκτυπος από το κατόρθωμα της Εθνικής στο Μαρακανά», «Υποκλίνονται στον Δομάζο και εγκωμιάζουν Συνετόπουλο, Ελευθεράκη, οι Βραζιλιάνοι».

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος του αγώνα, ο Μάριο Ζάγκαλο τόνισε ότι «Η ελληνική ομάδα δεν ήταν αυτή που μας είπαν… Oι παίχτες της είχαν δύναμη και τεχνική» και κατέληξε με την επισήμανση ότι «ποδοσφαιριστές σαν τον Δομάζο, τον Συνετόπουλο και τον Ελευθεράκη μπορούν θαυμάσια να παίξουν στη Βραζιλία». Ο Αλκέτας Παναγούλιας, πλέοντας σε πελάγη ευτυχίας, δήλωσε: «Αυτή ήταν μόνο η αρχή. Στόχος μας είναι να πάμε στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1978». Θα το καταφέρει 20 χρόνια αργότερα, στο Παγκόσμιο των ΗΠΑ.

Οι δύο ομάδες αγωνίσθηκαν με τις ακόλουθες συνθέσεις:

  • Βραζιλία: Λεάο, Ζε Μαρία, Λουίς Περέιρα, Πιάτσα, Νελίνιο, Πάουλο Σέζαρ, Λεβίνια, Σέζαρ, Ριβελίνο, Έντου και Ζαϊρζίνιο.
  • Ελλάδα: Οικονομόπουλος (Παναθηναϊκός), Πάλλας (Άρης Θ.), Καμπάς (Παναθηναϊκός), Συνετόπουλος (Ολυμπιακός), Ιωσηφίδης (ΠΑΟΚ), Ελευθεράκης (Παναθηναϊκός), Δομάζος (Παναθηναϊκός), Σαράφης (ΠΑΟΚ), Τερζανίδης (ΠΑΟΚ), Αντωνιάδης (Παναθηναϊκός) και Δεληκάρης (Ολυμπιακός). Στο 65ο λεπτό του αγώνα ο Γιώργος Δεληκάρης αντικαταστάθηκε από τον βενιαμίν της ομάδας, τον 20χρονο Θωμά Μαύρο του Πανιωνίου.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο, που έγινε τον Ιούνιο του 1974, η Βραζιλία κατετάγη 4η, ενώ τον τίτλο κατέκτησε η οικοδέσποινα Δυτική Γερμανία. Δύο χρόνια αργότερα, η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε προκριθεί στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, καθώς ήρθε δύο φορές ισόπαλη με την παγκόσμια πρωταθλήτρια Δυτική Γερμανία κι έχασε με ανόητο τρόπο από τη Μάλτα με 2-0
Πηγή: https://www.sansimera.gr/

Τι είν’ η ζωή; Ένα ψέμα, μια αυταπάτη,
μια χίμαιρα, μια σκιά. Στιγμή στου απείρου
το χάος είν’ ό,τι φαίνεται μεγάλο.
Γιατί η ζωή είν’ ένα όνειρο, τι άλλο!
Και τα όνειρα, είναι όνειρο του ονείρου.

Μητσοτάκης…δυσκολη ζωή

  • «Αν έχουμε κακό αποτέλεσμα η ζωή μας θα γίνει δυσκολη αλλά δεν θα πέσει η κυβέρνηση» είπε στη ΣΙα Κοσιώνη.Απολύτως ειλικρινές.Ακριβολογεί ο πρωθυπουργός..Είναι και το πραγματικό δίλημμα των ευρωεκλογών.Αν γίνει η ζωή του Μητσοτάκη δύσκολη θα γίνει πιο εύκολη για τους πολιτες;Προσωπικά λέω ναι.Αν η ζωή του Μητσοτάκη γίνει εύκολη η ζωή των πολιτών θα γίνει πιο δυσκολη.Νομίζω πως το ξέρει και ο ίδιος.Γι αυτό και το παλεύει με νύχια και με δόντια.Ποιος δεν θελει μια εύκολη ζωή.
    Τι να πω παραπάνω Ένα τραγούδι του Τουρνά από το 1982
    «Δύσκολη ζωή, είναι δύσκολη ζωή,
    που να βρεις κουράγιο για ν’ αντέξεις.
    Δύσκολη ζωή, είναι δύσκολη ζωή,
    στους στενούς της δρόμους πώς να τρέξεις.»
  • Πάνος Μπιτσαξής