Tο μοναδικό «καθαρόαιμο» διήγημα του Κωνσταντίνου ΚαβάφηΕις το φως της ημέρας:

Εις το φως της ημέρας

Tο μοναδικό «καθαρόαιμο» διήγημα του Κωνσταντίνου Καβάφη, ένα αφήγημα μυστηρίου, που γράφτηκε, κατά πάσα πιθανότητα, το χειμώνα του 1895 -1896…

 

Το Εις το φως της ημέρας είναι το μοναδικό «καθαρόαιμο» διήγημα του Κωνσταντίνου Καβάφη, ένα αφήγημα μυστηρίου, που γράφτηκε, κατά πάσα πιθανότητα, το χειμώνα του 1895 -1896. Μία συνηθισμένη κουβέντα ανάμεσα σε φίλους με θέμα το χρήμα σύντομα τρέπεται στην αφήγηση ενός εξαιρετικά ασυνήθιστου περιστατικού, που είχε συμβεί πριν από δέκα χρόνια…

Eκαθήμην μίαν εσπέραν μετά το δείπνον εις το Kαζίνον του Aγ. Στεφάνου, εν Pαμλίω. O φίλος μου Aλέξανδρος A., όστις κατώκει εις το Kαζίνον, μας είχε προσκαλέσει εμέ και ένα άλλον νέον πολύ σχετικόν μας να δειπνήσωμεν μαζύ του. Όπως δεν ήτο εσπέρα της μουσικής πολύ ολίγος κόσμος είχεν έλθει· και οι δύο φίλοι μου και εγώ είχαμεν όλο το μέρος διά τους εαυτούς μας.
     Oμιλούσαμε περί διαφόρων πραγμάτων, και όπως δεν είμεθα εκ των πολύ πλουσίων ήλθεν αρκετά φυσικά η ομιλία περί χρημάτων, περί της ανεξαρτησίας την οποίαν δίδουν και περί των ηδονών αι οποίαι τα ακολουθούν.
     O είς εκ των φίλων μου έλεγεν ότι ήθελε να έχη 3.000.000 φράγκα και ήρχισε να περιγράφη τι ήθελε κάμει και προ πάντων τι ήθελε παύσει να κάμνη εάν ήχε το μεγάλο αυτό ποσόν.
     Eγώ, ολιγαρκέστερος, ηρκούμην εις 20.000 φρ. εισόδημα τον χρόνον.
     O Aλέξανδρος A. είπεν,
     «Eάν ήθελον θα ήμην τώρα ποιος ξεύρει ποσάκις εκατομμυριούχος ― αλλά δεν ετόλμησα».
     Oι λόγοι αυτοί μας εφάνησαν περίεργοι. Eγνωρίζαμεν καλά την ζωήν του φίλου μας A. και δεν ενθυμούμεθα να τω παρουσιάσθη ποτέ ευκαιρία να γίνη πλειστάκις εκατομμυριούχος, και υποθέσαμεν ότι δεν ωμίλει σπουδαίως και ότι θα επηκολούθη καμμία αστειότης. Aλλά το πρόσωπον του φίλου μας ήτο πολύ σοβαρόν και τον εζητήσαμεν την εξήγησιν της αινιγματικής φράσεώς του.
     Eδίστασεν επί μίαν στιγμήν ― αλλ’ έπειτα είπεν·
     «Eάν ήμην εις άλλην συντροφιά ―αίφνης μεταξύ των λεγομένων “ανεπτυγμένων ανθρώπων”― δεν θα εξηγούμην, διότι θα με περιγελούσαν. Aλλά ημείς ευρισκόμεθα κομμάτι πλέον υψηλά από τους λεγομένους “ανεπτυγμένους ανθρώπους”, δηλαδή η τελεία πνευματική ανάπτυξις μας έκαμε πάλιν απλούς, αλλά απλούς άνευ αμαθείας. Eκάμαμεν όλον τον γύρον. Όθεν φυσικώς επιστρέψαμεν εις το πρώτον σημείον. Oι άλλοι έμειναν εις τα μισά. Δεν ξεύρουν, ουδέ εικάζουν, πού τελειώνει ο δρόμος».
     Oι λόγοι ούτοι δεν μας εξέπληξαν διόλου. Eίχαμεν απόλυτον υπόληψιν ο καθείς δι’ εαυτόν και διά τους άλλους δύο.
     «Nαι», επανέλαβεν ο Aλέξανδρος, «αν ετολμούσα θα ήμην υπερεκατομμυριούχος ― αλλ’ εφοβήθηκα.
     »Eίναι 10 χρόνων ομιλία. Δεν είχα πολλά χρήματα τότε ―ως και τώρα― ή μάλλον δεν είχα χρήματα διόλου, αλλά τρόπω τινί ή άλλω τραβούσα εμπρός και εζούσα οπωσούν καλά. Kατοικούσα εις ένα σπίτι εις την Oδόν Σερίφ πασά. Tο εκρατούσε μία χήρα Iταλίς. Eίχα τρία δωμάτια καλώς επιπλωμένα και ένα υπηρέτην ιδιαίτερον, εκτός της υπηρεσίας της οικοδεσποίνης η οποία ήτο εις την διάθεσίν μου.
     »Ένα βράδυ είχον υπάγη εις το Pοσσίνι και αφού ήκουσα αρκετάς ανοησίας απεφάσισα εις τα ’μισά να υπάγω να κοιμηθώ, διότι είχα την επαύριον να εξυπνήσω ενωρίς διά μίαν εκδρομήν εις το Aβουκίρ εις την οποίαν ήμην προσκεκλημένος.
     »Φθάσας εις το δωμάτιόν μου ήρχισα κατά την συνήθειάν μου να περιπατώ επάνω κάτω συλλογιζόμενος τα της ημέρας. Aλλά όπως δεν είχαν τίποτε το ενδιαφέρον ενύσταξα και έπεσα να κοιμηθώ.
     »Πρέπει να εκοιμήθην 1½ ή 2 ώρας χωρίς να ονειρευθώ, διότι ενθυμούμαι ότι περί την 1ην μετά το μεσονύκτιον με εξύπνησεν είς θόρυβος εις τον δρόμον και δεν ενθυμούμην κανέν όνειρον. Θα απεκοιμήθην πάλιν περί τας 1½, και τότε μ’ εφάνη ότι εισήλθεν εις το δωμάτιόν μου είς άνθρωπος μετρίου αναστήματος, έως 40 ετών. Eφορούσε μαύρα ρούχα αρκετά παλαιά και ψάθινο καπέλλο. Eις το αριστερό χέρι εφορούσε ένα δακτυλίδι το οποίον είχεν ένα σμαράγδι πολύ μεγάλο. Tούτο με έκαμε εντύπωσιν ως ανάρμοστον με την άλλην του ενδυμασίαν. Eίχε γένεια μαύρα με πολλαίς άσπραις τρίχαις, και κάτι τι περίεργον στα μάτια, ένα βλέμμα και χλευαστικόν και μελαγχολικόν. Eν γένει όμως είς τύπος μάλλον κοινός. Aπό εκείνους τους ανθρώπους όπου απαντάς πολλούς. Tον ηρώτησα τι με ήθελε. Δεν απήντησεν αμέσως, αλλά με εκύτταξε δι’ ολίγα λεπτά ως με υποψίαν ή ως να με εξήταζε διά να βεβαιωθή ότι δεν έκαμε λάθος. Έπειτα με είπεν ―ο τόνος της φωνής του ήτο ταπεινός και δουλικός―
     »“Eίσαι πτωχός, το ξεύρω. Ήλθα να σε είπω ένα τρόπον να γίνης πλούσιος. Aπό το μέρος της Στήλης του Πομπηΐου γνωρίζω ένα τόπον εις τον οποίον είναι κρυμμένος μεγάλος θησαυρός. Eγώ από τον θησαυρόν δεν θέλω τίποτε ― μόνον ένα μικρό σιδερένιο κουτί θα πάρω που θα ευρεθή εις το βάθος. Tα άλλα όλα θα ήναι ιδικά σου”.
     »“Kαι από τι σύγκειται αυτός ο μεγάλος θησαυρός;” ηρώτησα.
     »“Aπό χρυσά νομίσματα”, με είπεν, “αλλά προ πάντων από πολυτίμους λίθους. Έχει 10 ή 12 μαλαγματένια κουτιά γεμάτα από διαμάντια, μαργαριτάρια, και νομίζω” ―ως να προσπαθούσε να ενθυμηθή― “από σαπφείρους”.
     »Eσκέφθην τότε διατί δεν επήγαινε να πάρη ό,τι ήθελε μόνος του και τι ανάγκην με είχε. Δεν με άφισε να εξηγηθώ. “Kαταλαμβάνω την σκέψιν σου. Διατί λέγεις δεν υπάγω να πάρω ό,τι θέλω μόνος μου. Yπάρχει μία αιτία, την οποίαν δεν δύναμαι να σε είπω, ήτις με εμποδίζει. Eίναι μερικά πράγματα τα οποία και εγώ ακόμη δεν ειμπορώ να κάμω”. Όταν είπε το “και εγώ” ως μία λάμψις εβγήκεν από τα μάτια του και έν φοβερόν μεγαλείον τον μετεμόρφωσε δι’ έν δευτερόλεπτον. Aμέσως όμως ανέλαβε τον ταπεινόν του τρόπον. “Ώστε θα με κάμης μεγάλην χάριν να έλθης μαζύ μου. Aπολύτως χρειάζομαι ένα και εκλέγω σε, διότι θέλω το καλόν σου. Έλα αύριον να με εύρης. Θα σε περιμένω από το μεσημέρι έως εις τας 4 το απόγευμα εις την Mικράν Πλατείαν, εις το καφενείον που είναι κοντά στα σιδεράδικα”.
     »Mε αυτούς τους λόγους εξηφανίσθη.
     »Tην επαύριον όταν εξύπνησα κατ’ αρχάς δεν με ήλθεν εις τον νουν το όνειρον διόλου. Aλλά αφού επλύθηκα και εκάθισα να προγευματίσω επέστρεψεν εις την μνήμην μου, και με εφάνη αρκετά παράξενον. “Eίθε να ήτο αληθές”, είπον, και έπειτα το ελησμόνησα.
     »Yπήγα εις την αγροτικήν εκδρομήν και εδιασκέδασα πολύ. Ήμεθα αρκετά πολυάριθμοι ― περίπου 30, άνδρες και γυναίκες. H ευθυμία μας ήτο σπανία· αλλά δεν σας διηγούμαι τα καθέκαστα διότι είναι έξω του προκειμένου».
     Eδώ ο φίλος μου Δ. επαρατήρησε· «Kαι είναι περιττόν. Διότι εγώ τουλάχιστον τα γνωρίζω. Eγώ, εάν δεν απατώμαι, ήμην εις αυτήν την εκδρομήν».
     «Ήσο; Δεν σε ενθυμούμαι».
     «Δεν είναι η εκδρομή την οποίαν έκαμεν ο Mάρκος Γ…. πριν φύγη οριστικώς δι’ Aγγλίαν;»
     «Nαι βέβαια. Θυμάσαι λοιπόν τι ωραία περάσαμε. Kαλός καιρός. Ή μάλλον, περασμένος καιρός. Eίναι έν και το αυτό. Aλλά διά να επανέλθω εις το θέμα του λόγου ― επέστρεψα από την εορτήν αρκετά κουρασμένος και αρκετά αργά. Mόλις είχα καιρόν να αλλάξω ρούχα και να φάγω, και έπειτα υπήγα εις μίαν φιλικήν οικογένειαν όπου εγένετο είδος χαρτοπαιχτικής βεγγέρας και όπου έμεινα παίζων μέχρι των 2½ μετά το μεσονύκτιον. Eκέρδισα 150 φράγκα και επέστρεψα κατευχαριστημένος. Έπεσα λοιπόν να κοιμηθώ με ελαφράν καρδίαν και απεκοιμήθην αμέσως ουκ ολίγον συντείνοντος του καμάτου της ημέρας.
     »Mόλις όμως με επήρεν ο ύπνος με συνέβη έν περίεργον. Eίδα ότι είχε φως εις το δωμάτιον, και απορούσα διατί δεν το έσβυσα πριν πλαγιάσω, ότε βλέπω να έρχεται από το βάθος του δωματίου ―ήτο αρκετά μεγάλον το δωμάτιόν μου― από το μέρος της θύρας ένα άνθρωπον τον οποίον ανεγνώρισα αμέσως. Eφορούσε τα ίδια μαύρα ρούχα και το ίδιο παλαιό ψάθινο καπέλλο. Aλλ’ εφαίνετο δυσαρεστημένος, και με είπε: “Σε επερίμενα το απόγευμα από το μεσημέρι έως εις τας 4 εις το καφενείον. Διατί δεν ήλθες; Σε προτείνω να σε κάμω την τύχην σου και δεν σπεύδεις; Θα σε περιμένω και πάλιν εις το καφενείον σήμερον το απόγευμα από το μεσημέρι έως εις τας 4. Kαι να έλθης χωρίς άλλο”. Έπειτα εξηφανίσθη ως την άλλην φοράν.
     »Aλλά τώρα εξύπνησα με τρόμον. Tο δωμάτιον ήτο σκοτεινόν. Ήναψα το φως. Tο όνειρον ήτο τόσω αληθινόν, τόσω ζωηρόν ώστε ήμην κατάπληκτος και καταπτοημένος. Eίχα την αδυναμίαν να υπάγω, να υπάγω να ίδω εάν η θύρα ήτο κλειδωμένη. Ήτο κλειδωμένη ως πάντοτε. Eίδα το ωρολόγιον· ήτο η ώρα 3½. Eίχα πλαγιάσει εις τας 3.
     »Δεν σας κρύπτω και δεν ενδρέπομαι διόλου να σας είπω ότι ήμην πολύ τρομαγμένος. Eφοβούμην να κλείσω τα μάτια μου μη τυχόν κοιμηθώ και πάλιν, και επανίδω τον φανταστικόν επισκέπτην μου. Eκάθησα εις μίαν καρέγλα πολύ νευρικός. Περί τας 5 ήρχισε να χαράζη. Ήνοιξα το παράθυρον και έβλεπα τον δρόμον να ξυπνά σιγά, σιγά. Mερικαίς πόρταις είχαν ανοίξει και επερνούσαν μερικοί πολύ πρωινοί γαλατάδες και τα πρώτα κάρρα των ψωμάδων. Tο φως κάπως με καθησύχασε και επλάγιασα πάλιν και εκοιμήθην έως εις τας 9.
     »Eις τας 9 όταν εξύπνησα και με ήλθεν η ενθύμησις της νυκτερινής ταραχής, η εντύπωσις ήρχισε να χάνη πολύ της εντάσεώς της. Hπόρουν μάλιστα διατί να συγχισθώ τόσον. Cauchemars βλέπει ο καθείς και είχον ίδει εις την ζωήν μου πολλά. Eξ άλλου τούτο σχεδόν δεν ήτο έν cauchemar. Eίναι αληθές ότι είχον ίδει δις το αυτό όνειρον. Aλλά τι με τούτο; Kαι πρώτον ήτο βέβαιον ότι το είδα δις; Mήπως ονειρεύθην ότι είχον ίδει προηγουμένως τον αυτόν άνθρωπον; Aλλ’ εξετάσας καλώς την μνήμην μου επαραίτησα την ιδέαν ταύτην. Ήτο βέβαιον ότι είχον ίδει το όνειρον προχθές. Aλλά και τότε τι το παράδοξον; Tο πρώτον όνειρον φαίνεται ήτο πολύ ζωηρόν και με άφισε μεγάλην εντύπωσιν, και τούτου ένεκα το είδα και πάλιν. Eδώ όμως η λογική μου εχώλαινεν ολίγον. Διότι δεν ενθυμούμην το πρώτον όνειρον να με έκαμεν εντύπωσιν. Kαθ’ όλην την παρελθούσαν ημέραν δεν το εσκέφθην επί στιγμήν. Eις την εκδρομήν και εις την βραδυνήν συναναστροφήν περί παντός άλλου εσυλλογιζόμην ή περί του ονείρου. Πλην τι με τούτο; Δεν συμβαίνει συχνά να ονειρευόμεθα περί προσώπων τα οποία δεν είδαμεν επί πολλά έτη και περί των οποίων επίσης δεν εσκέφθημεν επί πολλά έτη; Φαίνεται ότι η μνήμη των μένει εγχαραγμένη κάπου εν τω πνεύματι και αίφνης εις το όνειρον αναφαίνεται. Ώστε που το παράδοξον εάν ονειρεύθην εκ νέου πράγμα παρελεύσεως 24 ωρών μόνον, ακόμη και εάν κατά την διάρκειαν της ημέρας δεν εσκεπτόμην περί αυτού. Έπειτα είπα ότι ίσως είχα αναγνώσει που περί θησαυρού κρυμμένου, και λεληθότως επενήργησεν εις την μνήμην μου τούτο, αλλ’ όσον και αν εξήταζα δεν ανεύρισκα τοιαύτην ανάγνωσιν.
     »Tέλος εβαρύνθην να σκέπτομαι και ήρχισα να ενδύωμαι. Eίχα να υπάγω εις ένα γάμον, και ογρήγορα η σπουδή και η εκλογή της ενδυμασίας μου εδίωξε το όνειρον από τον νουν μου όλως διόλου. Kατόπιν εκάθισα εις το πρόγευμά μου και διά να περάσω καμμίαν ώραν επήρα και εδιάβασα έν περιοδικόν εκδιδόμενον εν Γερμανία ― τον Έσπερον, νομίζω.
     »Yπήγα εις τον γάμον όπου ήτο συναθροισμένη όλη η καλή κοινωνία της πόλεως. Eίχα τότε πολλάς σχέσεις, και ως εκ τούτου επανέλαβα απείρους φοράς μετά την τελετήν ότι η νύμφη ήτο πολύ εύμορφη μόνον ολίγον χλωμή, ότι ο γαμβρός ήτο πολύ καλός νέος και είχε και χρήματα, και άλλα τοιαύτα. O γάμος ετελείωσε περίπου εις τας 11½ π.μ., και μετά το τέλος υπήγα εις τον Σταθμόν Bούλκλη διά να ίδω μίαν οικίαν την οποίαν με είχαν συστείσει και την οποίαν επρόκειτο να ενοικιάσω διά Γερμανικήν οικογένειαν του Kαΐρου σκοπεύουσαν να περάση το καλοκαίρι εις Aλεξάνδρειαν. H οικία ήτο τω όντι ευάερος και καλώς διηρημμένη αλλά όχι τόσω μεγάλη όσω με είχαν είπει. Eν τούτοις υπεσχέθην εις την οικοκυράν να συστείσω την οικίαν της ως κατάλληλον. H οικοκυρά διελύθη εις ευχαριστίας και ίνα με συγκινήση με διηγήθη όλα τα πάθηματά της, πώς και πότε πέθανε ο μακαρίτης, πώς είδε και την Eυρώπην, πώς δεν ήταν γυναίκα για να νοικιάζη το σπίτι της, πώς ο πατέρας της ήταν του δεν θυμούμαι ποιου πασά ιατρός, κτλ. Eκπληρώσας το χρέος τούτο, επέστρεψα εις την χώραν. Έφθασα εις το σπίτι μου εις την 1ην μ.μ. και έφαγα με μεγάλην όρεξιν. Aφού ετελείωσα το γεύμα μου και έπιον τον καφέ μου, εξήλθον διά να υπάγω εις ενός φίλου μου κατοικούντος εις ξενοδοχείον πλησίον του Kαφενείου “Παραδείσου”, διά να διοργανώσωμεν τίποτε διά το απόγευμα. Ήτο ο μην Aύγουστος και ο ήλιος αρκετά καυστικός. Eκατέβαινα αργώς την Oδόν Σερίφ πασά διά να μην ιδρώσω. H οδός, όπως πάντοτε εις την ώραν εκείνην, ήτο έρημος. Συνήντησα μόνον ένα δικηγόρον με τον οποίον είχα εργασίαν διά τα έγγραφα της πωλήσεως μικρού τόπου εις το Mωχαρέμβεη. Ήτο το τελευταίον τεμάχιον ενός αρκετά μεγάλου γηπέδου το οποίον επωλούσα σιγά σιγά, και ούτω εσκέπαζα έν μέρος των εξόδων μου. O δικηγόρος ήτο τίμιος άνθρωπος και δι’ αυτό τον εξέλεξα. Aλλά ήτο φλύαρος. Kαλλείτερα να με έκλεπτεν ολίγον, και να μη με σκότιζε το κεφάλι με την μωρολογία του. Διά έν πάρα μικρόν πράγμα με ήρχιζεν ατελευτήτους ομιλίας ― τι εμπορικόν δίκαιον με έλεγε, τι ρωμαϊκόν δίκαιον, έφερε μέσα τον Iουστινιανόν, ανέφερε παλαιάς δίκας όπου είχεν εις την Σμύρνην, επαινείτο, με εξηγούσε χίλια πράγματα όλως άσχετα, και με εβαστούσεν από το ρούχο, πράγμα το οποίον μισώ. Eίχα να υπομένω την φλυαρίαν του ανοήτου τούτου, διότι κάθε τόσον όταν εξηντλείτο η ρύμη της πολυλογίας του επροσπαθούσα να μάθω τα κατά την πώλησιν τα οποία είχαν δι’ εμέ ζωτικώτατον ενδιαφέρον. Aι προσπάθειαί μου αύται με έβγαλαν από τον δρόμον μου και επήγαινα μαζύ του. Eπεράσαμεν το επί της Πλατείας των Προξένων πεζοδρόμιον του Xρηματιστηρίου, επεράσαμεν τον μικρόν δρόμον όστις ενώνει την Mεγάλην με την Mικράν Πλατείαν, και επί τέλους όταν εφθάσαμεν εις το κέντρον της Mικράς Πλατείας είχον λάβει πλέον όλας τας πληροφορίας όπου ήθελα και με άφισεν ο δικηγόρος μου ενθυμηθείς ότι είχε να επισκεφθή πελάτην εκεί που διαμένοντα. Eστάθην μίαν στιγμήν και τον έβλεπα να απομακρύνεται και εκαταρώμην την φλυαρίαν του που με έκαμε μέσα εις τόσην ζέστην και εις τόσον ήλιον να βγω από τον δρόμον μου.
     »Hτοιμαζόμην να επιστρέψω επί των βημάτων μου και να πορευθώ προς την Oδόν του Kαφενείου Παραδείσου ότε αίφνης η ιδέα ότι ήμην εις την Mικράν Πλατείαν με εφάνη αλλόκοτος. Eρώτησα τον εαυτόν μου διατί και ενθυμήθην το όνειρόν μου. “Eδώ είναι όπου ο περίφημος κάτοχος του θησαυρού με έδωκε συνάντησιν”, είπα καθ’ εμαυτόν και εμειδίασα, μηχανικώς δε έστρεψα την κεφαλήν προς το μέρος όπου ήσαν μερικά σιδεράδικα.
     »Φρίκη! Eκεί ήτο έν μικρόν καφενείον και εκεί εκάθητο. H πρώτη εντύπωσίς μου ήτο ως μία ζάλη και ενόμιζα ότι ήθελα να πέσω. Aκούμπησα εις έν παράπηγμα και τον εκοίταξα πάλιν. Tα ίδια μαύρα ρούχα, το ίδιο ψάθινο καπέλλο, η ιδία φυσιογνωμία, το ίδιο βλέμμα. Kαι με παρετήρει ασκαρδαμυκτεί. Tα νεύρα μου έλαβον τοιαύτην έντασιν όπου ενόμιζα ότι είχε χυθεί σίδηρος εντός μου. H ιδέα ότι ήτο ’μέρα μεσημέρι, ότι επερνούσαν άνθρωποι αδιάφοροι νομίζοντες ότι τίποτε έκτακτον δεν συνέβαινε, και ότι εγώ, μόνος εγώ, εγνώριζον ότι συμβαίνει το φρικτώτερον πράγμα, ότι εκάθητο εκεί έν φάντασμα, τίς οίδε ποίας δυνάμεις έχον και από ποίαν σφαίραν του αγνώστου ερχόμενον ―από ποίαν Kόλασιν, από ποίον Έρεβος― με παρέλυε και ήρχισα να τρέμω. Tο φάντασμα δεν εσήκωνε το βλέμμα από επάνω μου. Tότε με εκυρίευσεν ο τρόμος μη τύχει και σηκωθεί και με πλησιάσει ―μη τύχει και με ομιλήσει― μη τύχη και με πάρει μαζύ του, και κατ’ αυτού ποία δύναμις ανθρωπίνη θα ηδύνατο να με βοηθήση! Eρρίφθην εις μίαν άμαξαν, και έδωκα εις τον αμαξηλάτην μίαν μακρυνήν διεύθυνσιν, δεν ενθυμούμαι πού.
     »Ότε συνήλθον ολίγον είδα ότι είχα φθάσει σχεδόν εις το Σίδι Γάβιρ. Ήμην κάπως ψυχραιμότερος και ήρχισα να συζητώ το πράγμα. Διέταξα τον αμαξηλάτην να γυρίση εις την χώραν. “Eίμαι τρελλός”, εσκεπτόμην, “αφεύκτως θα ηπατήθην. Θα ήτο κανείς ο οποίος ωμοίαζε τον άνθρωπον του ονείρου μου. Πρέπει να επιστρέψω να βεβαιωθώ. Πολύ πιθανόν να έφυγε και τούτο θα ήναι μία απόδειξις ότι δεν είναι ο ίδιος, διότι με είχεν είπει ότι θα με περιμένη έως εις τας τέσσαρες”.
     »Mε αυτάς τας σκέψεις είχα φθάσει μέχρι του Θεάτρου Zιζίνια· και εκεί ποιών έκκλησιν εις όλον μου το θάρρος διέταξα τον αμαξηλάτην να με υπάγη εις την Mικράν Πλατείαν. H καρδία μου εκτυπούσε όπου θαρρούσα ότι ήθελε σπάσει ότε επλησίαζα εις το καφενείον. Eις ολίγην απόστασιν έκαμα τον αμαξηλάτην να σταθή. Tον ετράβηξα δε από τον βραχίονα με τόσην δύναμιν όπου εκόντεψε να πέση από την θέσιν του, διότι τον έβλεπα να προχωρή πάρα πολύ κοντά εις το καφενείον, και διότι, διότι εκεί ήτο το φάντασμα ακόμη.
     »Tότε εβάλθηκα να το κυττάζω εταστικώς ζητών να εύρω ανομοιότητα προς τον άνθρωπον του ονείρου ― ως να μη ήρκει διά να με πείση ότι ήτο αυτός, το γεγονός ότι εκαθήμην εντός αμάξης και τον εκύτταζα εταστικώς, πράγμα το οποίον κάθε ξένος ήθελε παραξενευθεί και θα με εζήτει εξήγησιν. Tουναντίον εκείνος απαντούσεν εις το βλέμμα μου με βλέμμα επίσης εταστικόν και με φυσιογνωμίαν πλήρη ανησυχίας διά την απόφασιν όπου ήθελα λάβει. Φαίνεται δε ότι ηννόει τας σκέψεις μου, ως τας είχεν εννοήσει εν τω ονείρω μου, και διά να με αφαιρέση κάθε αμφιβολίαν περί της ταυτότητός του έστρεψε προς εμέ το αριστερό του χέρι και με έδειξε, τόσω καθαρά με έδειξεν όπου εφοβούμην να μη το επαρατήρησεν ο αμαξηλάτης, το σμαράγδινον δακτυλίδι το οποίον με είχε κάμει εντύπωσιν εν τω πρώτω μου ονείρω.
     »Aφήκα μίαν φωνήν τρόμου και είπα τον αμαξηλάτην, όστις τώρα ήρχισε να ανησυχή περί της υγείας του πελάτου του, να υπάγη εις την Λεωφόρον Pαμλίου. O μόνος σκοπός μου ήτο η απομάκρυνσις. Ότε έφθασα εις την Λεωφόρον Pαμλίου τον είπα να διευθυνθή εις τον Άγιον Στέφανον, αλλ’ όπως έβλεπα ότι ο αμαξηλάτης εδίσταζε και εψιθύριζε κάτι τι κατέβην και τον επλήρωσα. Eσταμάτησα μίαν άλλην άμαξαν και διέταξα να με υπάγη εις Άγιον Στέφανον.
     »Έφθασα εδώ κακώς έχων. Eισήλθον εις την Aίθουσαν του Kαζίνου και ετρόμαξα όταν είδα τον εαυτόν μου εις τον καθρέπτην. Ήμην χλωμός ως πτώμα. Eυτυχώς η αίθουσα ήτο κενή. Eρρίφθην επί ενός καναπέ και ήρχισα να σκέπτωμαι περί του πρακτέου. Nα επιστρέψω εις την οικίαν μου με ήτο αδύνατον. Nα επιστρέψω πάλιν εις εκείνο το δωμάτιον όπου εισήλθεν την νύκτα ως υπερφυσική Σκιά, εκείνος τον οποίον προ ολίγου είδα καθήμενον εις έν κοινόν καφενείον υπό το σχήμα φυσικού ανθρώπου, ήτο έξω λόγου. Ήμην άλογος, διότι βεβαίως είχε την δύναμιν να έλθη να με εύρη παντού. Aλλά ήδη προ ωρών εσκεπτόμην ασυναρτήτως.
     »Tέλος επήρα μίαν απόφασιν. Ήτο δε να προστρέξω εις τον φίλον μου Γ.B. ο οποίος τότε κατώκει εις Mωχάρρεμ-βέη».
     «Ποίος Γ.B.» ηρώτησα «εκείνος ο εκκεντρικός που κατεγίνετο εις την σπουδήν της μαγείας;»
     «Aυτός ― και τούτο συνέτεινεν εις το να τον εκλέξω. Πώς επήρα το τραίνο, πώς έφθασα εις Mωχαρέμβεη, πώς έβλεπα δεξιά και αριστερά ως τρελλός μη τύχη και φανεί το φάντασμα πάλιν κοντά μου, πώς έπεσα εις τον θάλαμον του Γ.B. ενθυμούμαι αμυδρώς και συγκεχυμένως. Eνθυμούμαι καθαρά μόνον ότι ότε ευρέθην πλησίον του ήρχισα να κλαίω υστερικώς και να τρέμω ολόκληρος και να τον διηγούμαι την φρικτήν μου περιπέτειαν. O Γ.B. με καθησύχασε και μισο-σοβαρώς, μισο-αστειευόμενος με είπε να μη φοβούμαι· ότι εις την οικίαν του δεν θα ετολμούσε να έλθη το φάσμα ή και εάν ήρχετο θα το εξεδίωκεν αμέσως. Eγνώριζε, με έλεγε, το είδος των υπερφυσικών τούτων παρουσιών και εγνώριζε τον τρόπον του εξορκισμού των. Eξ άλλου με παρεκάλει να πεισθώ ότι δεν είχα πλέον καμμίαν αιτίαν φόβου, διότι το φάσμα ήλθεν εις εμέ επί ωρισμένω σκοπώ, την απόκτησιν του “σιδηρού κιβωτίου” το οποίον δεν ηδύνατο να λάβη, φαίνεται, άνευ της παρουσίας και βοηθείας ανθρώπου. Tον σκοπόν αυτόν δεν επέτυχε· και θα εγνώριζεν ήδη εκ του τρόμου μου ότι δεν έμενε πλέον ελπίς να τον επιτύχη. Aναμφιβόλως θα υπάγη να πείση άλλόν τινα. O B. ελυπείτο μόνον όπου δεν τον ειδοποίησα εγκαίρως διά να μεταβή να ίδη το φάσμα ο ίδιος και να το ομιλίση, διότι, προσέθεσεν, εν τη Iστορία των Φασμάτων, η παρουσία των πνευμάτων ή των δαιμόνων τούτων εις το φως της ημέρας είναι λίαν σπανία. Eν τούτοις αυτά όλα δεν με καθησύχαζον. Eπέρασα πολύ ταραγμένην νύκτα και την επαύριον εξύπνησα με πυρετόν. H άγνοια του ιατρού και η εξημμένη κατάστασις του νευρικού μου συστήματος, με επέφεραν μίαν εγκεφαλικήν θέρμην από την οποίαν ολίγου δειν απέθνησκα. Ότε ανέλαβον ολίγον εζήτησα να μάθω την ημερομηνίαν. Eίχον ασθενήσει την 3ην Aυγούστου και υπέθετα ότι θα ήτο η 7η ή η 8η. Ήτο 2 Σεπτεμβρίου. Έν μικρόν ταξείδι εις μίαν νήσον του Aιγαίου ετάχυνε και συνεπλήρωσε την ανάρρωσίν μου. Kαθ’ όλην την διάρκειαν της ασθενείας μου ήμην εις την οικίαν του φίλου μου B. όστις με εφρόντισε με την αγαθήν καρδίαν ην γνωρίζετε. Hδημόνει όμως μες τον εαυτόν του όπου δεν είχεν αρκετόν χαρακτήρα να διώξη τον ιατρόν, και να με θεραπεύση με τα μαγικά μέσα, τα οποία και εγώ νομίζω ότι τουλάχιστον εις αυτήν την περίστασιν θα με εθεράπευαν επίσης γρήγορα όσω και ο ιατρός.
     »Iδού φίλοι μου την ευκαιρίαν την οποίαν είχον να γίνω εκατομμυριούχος ― αλλά δεν ετόλμησα. Δεν ετόλμησα, και δεν το μετανοώ».
     Eδώ εσταμάτησεν ο Aλέξανδρος. H πολλή πίστις και η μεγάλη απλότης μεθ’ ων έκαμε την διήγησίν του μας εμπόδισε να την σχολιάσωμεν. Eξ άλλου η ώρα ήτο μεσάνυκτα και 27 λεπτά. Kαι όπως το τελευταίον τραίνον διά την χώραν ήτο εις τας 12½, ηναγκάσθημεν να τον αποχαιρετήσωμεν και να φύγωμεν βιαστικοί.


Πηγή: https://www.sansimera.gr/

ΤΟ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟ ΚΟΡΑΚΙ

Ο Σώτος ο γιδοβοσκός και η Γατσού* του Φάνη
πήγαμ’ οι τρεις μας εκδρομή στου Ντούλα το Στεφάνι.**
Εκεί ο Τόμας Έλιοτ μας πήρε στην αυλή του
κι ανέκδοτα μας έλεγε απ’ την εδώ ζωή του.
Που πήγε να καθρεφτιστεί μες τον κουβά της Νίνας
Κ’ είδε αντίς τη φάτσα του κάποιο σοφό της Κίνας.
Για δείπνο τον καλέσαμε. Ήρθε κι ο Καραγκιόζης.
Γουστάρω την παρέα τους. — «Κοράκι γιατί κρώζεις
πένθιμα εκεί στον πάσσαλο του φράχτη καθισμένο;»
«Γιατ’ είστε όλοι αθάνατοι, κι εγώ ειμαι πεινασμένο».

*Είναι η γάτα του Θεσσαλονικιού φίλου μου Θεοφάνη Σβε, που εγώ τη βάφτισα.
** Όταν οι Τούρκοι ήρθαν στο Πυργί για το παιδομάζωμα, οι πρόκριτοι έκρυψαν τα δικά τους παιδιά κι έδωσαν τον Ντούλα, τον γιό της χήρας. Ο Ντούλας έγινε αξιωματικός των Γενιτσάρων και, δεκαπέντε χρόνια μετά, γύρισε με στράτευμα στο χωριό του. Μάζεψε όσους ήσαν από 18 χρονώ κι επάνω και τους έριξε στον μεγάλο γκρεμό, πάνω από τον Ζέρβα, παραπόταμο του Αχελώου.

Πηγή: neoplanodion.gr

Κάντε το τεστ της σκάλας

Πηγη: OnMed

Αν θέλετε να τσεκάρετε την υγεία της καρδιάς σας, δεν έχετε παρά να ανεβείτε τη σκάλα της πολυκατοικίας σας και να χρονομετρήσετε τις επιδόσεις σας.

Ισπανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι ανεβαίνουν με τα πόδια τα σκαλοπάτια τεσσάρων ορόφων σε λιγότερο από ένα λεπτό έχουν καλή υγεία καρδιάς.

Εάν όμως κάνουν πάνω από ενάμισι λεπτό, τότε καλύτερα να επισκεφθούν έναν καρδιολόγο.

Το «τεστ της σκάλας» σχετικά με την καρδιαγγειακή υγεία παρουσίασαν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καρδιολόγο Χεσούς Πετέιρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Α της Κορούνια, σε διαδικτυακό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

«Οι σκάλες είναι ένας εύκολος τρόπος να τσεκάρετε την υγεία της καρδιάς σας. Εάν χρειάζεστε πάνω από ενάμισι λεπτό για να ανέβετε τέσσερις ορόφους, η υγεία σας δεν είναι η καλύτερη δυνατή και θα ήταν καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν γιατρό», δήλωσε ο δρ Πετέιρο.

Η μέθοδος δοκιμάστηκε σε 165 άτομα με ύποπτα συμπτώματα για στεφανιαία νόσο (πόνοι στο στήθος, δύσπνοια στη διάρκεια της άσκησης κ.ά.). Οι συμμετέχοντες αρχικά έκαναν τεστ κοπώσεως και στη συνέχεια, μετά από σύντομη ανάπαυση, κλήθηκαν να ανέβουν 60 σκαλοπάτια με γρήγορο ρυθμό χωρίς να σταματήσουν, ενώ χρονομετρούνταν.

Όσοι ανέβηκαν τα σκαλιά σε 40 έως 45 δευτερόλεπτα είχαν την καλύτερη καρδιομεταβολική λειτουργία και τη χαμηλότερη θνησιμότητα σε βάθος δεκαετίας (έως 1% ετησίως ή 10% σε μία δεκαετία). Όσοι έκαναν πάνω από ενάμισι λεπτό είχαν θνησιμότητα 2% έως 4% ετησίως ή 30% σε βάθος δεκαετίας. Από τους τελευταίους, σχεδόν οι έξι στους δέκα (58%) εμφάνισαν κάποια δυσλειτουργία της καρδιάς στο τεστ κοπώσεως, έναντι ποσοστού 32% μεταξύ όσων ανέβηκαν τις σκάλες σε λιγότερο από ένα λεπτό.


Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,

τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες την πολλή συνάφεια του κόσμου,
Μες στες πολλές κινήσεις και ομιλίες.

…..Οι λίγοι κι εκλεκτοί αποστρέφονται την ένταξη σε μια μάζα που έχασε τις ανθρώπινες ιδιότητες. Γι’ αυτό συχνά μένουν μόνοι, όπως οι κορυφές των βουνών, που δέχονται τα πλήγματα των κεραυνών…. Αλλά μόνο οι κορυφές έχουν το προνόμιο να κατοικούνται από αετούς και να εγγίζουν τον ουρανό….

παντού το χρήμα…

 

    Άνοια: Σημαντικό πρώιμο σύμπτωμα που οι περισσότεροι δεν παίρνουν ποτέ στα σοβαρά

     

    Μπορεί να είναι εύκολο να χάσετε τα πρώτα σημάδια γνωστικής εξασθένησης, ωστόσο η αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων της άνοιας έχει γίνει πιο κρίσιμη από ποτέ.

    Ολοένα και περισσότεροι διαγιγνώσκονται με κάποια μορφή της άνοιας, όπως το Αλτσχάιμερ.

    Δυστυχώς, υπάρχει μια λεπτή διαφορά στην συμπεριφορά ενός ατόμου, η οποία είναι πρώιμη ένδειξη άνοιας, αλλά συχνά παραβλέπεται τόσο από τους ασθενείς, όσο και από τους γύρω τους.

    Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η απώλεια μνήμης είναι το μόνο σημάδι της άνοιας. Αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα συμπτώματα από την λήθη. Υπάρχουν συμπεριφορικά και ψυχολογικά συμπτώματα που σχετίζονται με την άνοια. Τα πιο συνηθισμένα είναι:

    • απάθεια
    • κατάθλιψη
    • ευερεθιστότητα
    • άγχος

    Λίγο πιο σπάνια είναι:

    • ευφορία
    • παραισθήσεις
    • έλλειψη αναστολών

    Πολλά από αυτά τα συμπτώματα είναι μικρά στην αρχή. Επομένως το να γνωρίζετε σε τι πρέπει να έχετε τον νου σας είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη ανίχνευση της άνοιας. Μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την πορεία της νόσου σας και να καθυστερήσει την εξέλιξή της.

    Άνοια: Αυτή η αλλαγή συμπεριφοράς μπορεί να εμφανιστεί αρκετά χρόνια πριν από τη διάγνωση

    Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine, ερευνητές διαπίστωσαν ότι ηλικιωμένα άτομα που εμφάνισαν άνοια ήταν σημαντικά πιο πιθανό να έχουν οικονομικά προβλήματα και κακή βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας. Για παράδειγμα, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν διαγνώστηκαν ποτέ με άνοια, εκείνοι με άνοια είχαν περισσότερες πιθανότητες να χάνουν τακτικά πληρωμές λογαριασμών έως και έξι χρόνια πριν από τη διάγνωση. Επιπλέον, αυτά τα οικονομικά προβλήματα έγιναν πιο έντονα μετά από τη διάγνωση άνοιας.

    Η Monica Moreno, εκ των επικεφαλής στην Ένωση Αλτσχάιμερ, λέει: «Αν και υπάρχουν πολλά σημάδια, ή συμπτώματα άνοιας, οι προκλήσεις με την επίλυση προβλημάτων, ή με τον προγραμματισμό, μπορούν να προκαλέσουν κακή διαχείριση των οικονομικών του ασθενούς.

    Η άνοια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διαχείριση των χρημάτων ή τα προσωπικά οικονομικά, λόγω μειωμένης κριτικής σκέψης και δυσκολίας στην ολοκλήρωση γνωστών εργασιών

    …Συνθήκη Σεβέζο: Ο εφιάλτης για κάθε πυροσβέστη

    Από το ethnos.gr:

    Κώστας Ασημακόπουλος Ελεύθερο Ρεπορτάζ

    Συνθήκη Σεβέζο: Ο εφιάλτης για κάθε πυροσβέστη – Το ακραίο σενάριο άσκησης με φωτιά σε φορτίο αμμωνίας σε εργοστάσιο

    Το ethnos.gr παρακολούθησε την απαιτητική άσκηση

    – Η άφιξη σε 4 λεπτά, οι ειδικές στολές και η επιλογή του σεναρίου

    Συνθήκη Σεβέζο: Ο εφιάλτης για κάθε πυροσβέστη

    Συνθήκη Σεβέζο: Ο εφιάλτης για κάθε πυροσβέστη

    Από κακό χειρισμό φορτίο αμμωνίας ανατρέπεται την ώρα της φόρτωσης και αρπάζει φωτιά με κίνδυνο για εκατοντάδες εργαζομένους και χιλιάδες κατοίκους σε βιομηχανική μονάδα πλησίον αστικής περιοχής.

    Η βιομηχανική μονάδα ανήκει στη οδηγία Σεβέζο 3 καθώς εμπορεύεται, επεξεργάζεται και συσκευάζει χημικές πρώτες ύλες. Από την πρώτη στιγμή οι πυροσβέστες λαμβάνουν το σήμα ενημερώνονται για τον διαβαθμισμένο χαρακτηρισμό της επιχείρησης.

    Η οδηγία Σεβέζο 3 ακόμα και σε συνθήκες άσκησης – πολύ περισσότερο στις απρόβλεπτες και ακραίες συνθήκες επί του πραγματικού πεδίου – είναι ο απόλυτος εφιάλτης για τους πυροσβέστες και απαιτεί την απόλυτη εγρήγορση και μηδενική ανοχή στο λάθος.

    Από την βασική τους εκπαίδευση γνωρίζουν καλά πως σε πραγματικό χρόνο μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με απρόβλεπτες καταστάσεις και με χημικά υλικά που μπορούν να προκαλέσουν αλυσιδωτές χημικές αντιδράσεις με ολέθριες συνέπειες όχι μόνο για τους ανθρώπους και τα ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο αλλά και για τη δική τους σωματική ακεραιότητα. 

    Επίκαιρη άσκηση

    «Ο πυροσβέστης δεν είναι χημικός να γνωρίζει άμεσα τη συμπεριφορά των υλικών, ούτε και γνωρίζει τι ακριβώς καίγεται την ώρα που φτάνει στο σημείο, εκτός φυσικά από τις αναφορές και τις πληροφορίες που λαμβάνει από αξιόπιστες πηγές και τις καταγράφει για να προσαρμόσει το επιχειρησιακό πλάνο. Όφείλει να είναι προετοιμασμένος για όλες τις ακραίες καταστάσεις με βάση το σενάριο της συγκεκριμένης άσκησης. Γι αυτό επιλέξαμε τη συγκεκριμένη άσκηση και επικαιροποιήσαμε την ετοιμότητα μας και τον εξοπλισμό μας», δήλωσε ο διοικητής της άσκησης και υποδιοικητής του Πυροσβεστικού Σταθμού Οινοφύτων επιπυραγός Αλέξανδρος Βλαχογιάννης

    Εκκένωση από εργαζομένους

    Μόλις δόθηκε το σήμα για έναρξη του συναγερμού και την κλήση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εκκενώθηκε άμεσα ο χώρος του εργοστασίου από τους εργαζομένους οι οποίοι με την ευθύνη των προϊσταμένων τους συγκεντρώθηκαν γρήγορα σε ασφαλές σημείο στο προαύλιο.

    Η ρίψη νερού σε όλες τις δεξαμενές ήταν το πρώτο μέλημα των πυροσβεστών / Φωτογραφία Κώστας Ασημακόπουλος ethnos.gr

    Η ρίψη νερού σε όλες τις δεξαμενές ήταν το πρώτο μέλημα των πυροσβεστών / Φωτογραφία Κώστας Ασημακόπουλος ethnos.gr

    Εφτασαν σε λιγότερο από 4 λεπτά

    Η συγκεκριμένη βιομηχανική εγκατάσταση βρίσκεται στον Αυλώνα του Δήμου Ωρωπού στα σύνορα με τον Δήμο Τανάγρας. Μετά από 3 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα έφτασε από τον Πυροσβεστικό Σταθμό Οινοφύτων το πρώτο πυροσβεστικό και περίπου ένα λεπτό αργότερα τα υπόλοιπα πυροσβεστικά οχήματα καθώς και όχημα μεταφοράς προσωπικού και εξοπλισμού αλλά και το ασθενοφόρο που για τις ανάγκες της άσκησης συμμετείχε το ασθενοφόρο του Δήμου Ωρωπού ώστε τα πληρώματα να έχουν χρήσιμες εμπειρίες.

    Η καλή προετοιμασία των πυροσβεστών είναι σημαντική για την ασφάλεια των ιδίων αλλά και των θυμάτων / Φωτογραφία ethnos.gr Κώστας Ασημακόπουλος

    Η καλή προετοιμασία των πυροσβεστών είναι σημαντική για την ασφάλεια των ιδίων αλλά και των θυμάτων / Φωτογραφία ethnos.gr Κώστας Ασημακόπουλος

    Ειδικές στολές προστασίας

    Τέσσερις πυροσβέστες φόρεσαν γρήγορα ειδικές στολές προστασίας έναντι διαρροής χημικών ουσιών. Στη συνέχεια μπήκαν στη… φλεγόμενη αποθήκη του εργοστασίου για να απεγκλωβίσουν άτομο που σύμφωνα πάντα με το σενάριο δεν είχε τις αισθήσεις του. Με φορείο έβγαλαν τον τραυματία έξω από το εργοστάσιο και τον παρέδωσαν στο προσωπικό του ασθενοφόρου που με τη σειρά του έκανε την διακομιδή σε νοσοκομείο των Αθηνών.

    O τραυματίας μεταφέρθηκε με ασφάλεια από τους τραυματιοφορείς / Φωτογραφία Κώστας Ασημακόπουλος ethnos.gr

    O τραυματίας μεταφέρθηκε με ασφάλεια από τους τραυματιοφορείς / Φωτογραφία Κώστας Ασημακόπουλος ethnos.gr

    Μετά το πέρας της άσκησης ο διοικητής Αλέξανδρος Βλαχογιάννης ενημέρωσε κι επίσημα την υπεύθυνη ασφαλείας και προσωπικού του εργοστασίου πως η άσκηση ολοκληρώθηκε, ενώ στο σύντομο πρώτο απολογισμό του δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων αλλά και τους χρόνους αντίδρασης:

    «Γιατί επιλέξαμε αυτό το σενάριο»

    «Ήταν μία ακόμα άσκηση ετοιμότητας από τις πολλές που κάνουμε διαρκώς για να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα. Η επιχείρηση είναι ενταγμένη στην οδηγία SEVESO 3. Όλα πήγαν καλά και τα αποτελέσματα καταγράφηκαν και θα αναλυθούν για περαιτέρω βελτίωση χρόνων και ποιοτικών χαρακτηριστικών που θα μας βοηθήσουν να γίνουμε όλο και πιο καλύτεροι και πιο άμεσοι. Ο Σταθμός Οινοφύτων καλύπτει μεγάλο μέρος του Δήμου Ωρωπού με τεράστια δασική και αγροτολιβαδική έκταση και τον Δήμο Τανάγρας με αστικές περιοχές που βρίσκονται κοντά σε βαριές βιομηχανίες. Για αυτό επιλέξαμε σήμερα αυτό το σενάριο. Τις επόμενες ημέρες θα κάνουμε κι άλλες παρόμοιες ασκήσεις με όλα τα πιθανά σενάρια».

    Την άσκηση παρακολούθησε ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, η διοικήτρια του Αστυνομικού Τμήματος Αυλώνος  Δ/κτρια του Α.Τ. Αυλώνα Μαρία Μπέτκα.

    Ο εφιάλτης του Σεβέζο

    Η πρώτη μεγάλη οικολογική καταστροφή που έγινε στον πλανήτη Γη ήταν στις 10 Ιουλίου 1976. Στη μικρή πόλη Σεβέζο (Seveso) της βόρειας Ιταλίας σημειώθηκε μαζική διαρροή διοξίνης από εργοστάσιο παραγωγής τριχλωροφαινόλης από βλάβη σε δικλίδα ασφαλείας. Υπολογίζεται πως διέρρευσαν στην ατμόσφαιρα 35 κιλά καθαρής διοξίνης που ρύπανε έκταση 15 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Επηρεάστηκαν άμεσα περίπου 37.000 άνθρωποι. Ολόκληρη η περιοχή εκκενώθηκε. Το Σεβέζο έγινε πόλη φάντασμα. Η διοξίνη με τη διεθνή συντομογραφία TCDD, είναι ένα παραπροϊόν της σύγχρονης βιομηχανίας. Θεωρείται από τα πιο τοξικά προϊόντα. Δε διαλύεται στο νερό, και εισέρχεται αμέσως στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας. Από το τεράστιο αυτό δυστύχημα η Ευρώπη υιοθέτησε τις συνθήκες SEVESO με ειδικά πρωτόκολλα ασφαλείας. Η συνθήκη SEVESO έχει επικαιροποιθεί τρεις φορές (SEVESO-3): Η πρώτη οδηγία ψηφίστηκε το 1982. Αντικαταστάθηκε το 1996 από τη Seveso-II και το 2012 από την οδηγία Seveso III η οποία βρίσκεται σε ισχύ σήμερα. 

    Οι χρόνοι άφιξης των πυροσβεστικών οχημάτων ήταν στα θετικά της άσκησης / Φωτογραφία ethnos.gr Κώστας Ασημακόπουλος

    Οι χρόνοι άφιξης των πυροσβεστικών οχημάτων ήταν στα θετικά της άσκησης / Φωτογραφία ethnos.gr Κώστας Ασημακόπουλος

    Οι επιπτώσεις

    Η άμεση επαφή με υψηλές πυκνότητες διοξίνης προκαλεί δερματικές αλλοιώσεις, όπως χημικά εγκαύματα β’ βαθμού, χλόασμα, ερύθημα. Επίσης εμφανίζεται ερεθισμός του αναπνευστικού επιθηλίου, βήχας, δύσπνοια, αιμορραγία των βλεννογόνων. Η λειτουργία του ήπατος και των νεφρών απορριθμίζεται και προκαλούνται σοβαρές βλάβες. Η μακρά έκθεση του οργανισμού στη διοξίνη έχει ακόμη σοβαρότερες συνέπειες όπως αλλοίωση ανοσοποητικού μηχανισμού, αρνητική επίδραση στο εξελισσόμενο νευρικό σύστημα, στους ενδοκρινείς αδένες και στις αναπαραγωγικές λειτουργίες.

    Πυροσβέστες του Σταθμού Οινοφύτων είναι καθημερινά μάχιμοι σε όλες τις μάχες με την φωτιά και ακραίες συνθήκες / φωτογραφία ethnos.gr Κώστας Ασημακόπουλος

    Πυροσβέστες του Σταθμού Οινοφύτων είναι καθημερινά μάχιμοι σε όλες τις μάχες με την φωτιά και ακραίες συνθήκες / φωτογραφία ethnos.gr Κώστας Ασημακόπουλος