ΤΑ ΤΣΟΥΞΑΜΕ!

 

Στην αρχαιότητα, υπήρχαν πολλές γυναίκες, που έπιναν πολύ κρασί, ανακατεύοντας το ποτό τους με μια ειδική σκόνη, που έκανε το κρασί να γίνεται πιο πικάντικο. Απ’ αυτό βγήκε και η φράση «τα τσούξαμε».

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η άποψη του Ουμπέρτο Έκο:

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν σε λεγεώνες ηλιθίων το δικαίωμα να μιλούν, ενώ κάποτε μιλούσαν μόνο σε ένα μπαρ μετά από ένα ποτήρι κρασί, χωρίς να βλάψουν την κοινότητα … αλλά τώρα έχουν το ίδιο δικαίωμα να μιλούν με έναν νομπελίστα. Είναι η εισβολή των ηλιθίων…

Ο Ουμπέρτο Έκο ήταν ένας μοναδικός αλλά και δύσκολος συγγραφέας. Τα πολύσελιδα βιβλία του, οι περίπλοκοι χαρακτήρες και οι ιστορικοί ετεροχρονισμοί έκαναν τα βιβλία του – πέραν από σημειολογικές αποτυπώσεις – δημιουργήματα υψηλού στοχασμού και ιστορικής καταγραφής μέσα από τα πέπλα του μυθιστορηματικού ρομαντισμού.

Πολλές ξένες λέξεις εισχώρησαν και εισχωρούν στην ελληνική γλώσσα .Τις περισσότερες φορές είναι περιττές καθώς υπάρχουν αντίστοιχες ελληνικές προκειμένου να δηλώσουμε τον όρο που επιθυμούμε. Ακολουθεί ένας κατάλογος τέτοιων λέξεων με την αντίστοιχη «μετάφραση» τους στα Ελληνικά.

καρπούζι = υδροπέπων*
τάμπλετ = ψηφιακή δέλτος
φερμουάρ = κλείθρο
τσέπη =θυλάκιο
φαράσι = σκουπιδολόγος
ομπρέλα = αλεξιβρόχιο
σάντουιτς = αμφίψωμο, αμφιάρτιο

τζάκι =παραγώνι
μαγκάλι =πύραυνο
μπουρί =καπνοσωλήνας
τσαπατσούλης = άτσαλος
νταμπλάς = αποπληξία
παντζάρι= κοκκινογούλι*
σοβάς = ασβεστοκονίαμα*
τσακάλι= θώς
τατουάζ = δερματοστιξία*
πιάνο = κλειδοκύμβαλο

σέλφι = αυτοφωτογραφία
ντελίβερι = ταχυδιανομή
κόρνερ = γωνιολάκτισμα
σπρίντερ = ωκυδρόμος
ρεζερβουάρ = βενζινοδόχος
μανικιούρ και πεντικιούρ = χειροκομία ,ποδοκομία

ακορντεόν = φυσαρμόνιο , συγχόρδιο
φαξ = τηλεομοιοτυπία
παρμπρίζ = αλεξιανέμιο , ανεμοθώρακας
λίγκα =αθλητικός οργανισμός
ντοκιμαντέρ =ταινία έρευνας
πάνελ = ομάδα
καμεραμάν = εικονολήπτης

ασανσέρ = ανελκυστήρας*
σουξέ = επιτυχία
γκαζόν = χαμηλή χλόη
χόμπι = ερασιτεχνική απασχόληση
ρούτερ = δρομολογητής*
μασάζ = χειρομάλαξη

γκάλοπ = δημοσκόπηση*
γκεστ σταρ = εκλεκτός καλεσμένος
μόντεμ = διαποδιαμορφωτής
μακιγιάζ = καλλωπισμός, ψιμυθίωση
μπούλινγκ = εκφοβισμός*, εξαναγκασμός

καμπάνια = εκστρατεία προβολής, προώθησης
σούπερ μάρκετ = υπεραγορά
φαστ φουντ = ταχυφαγείο
σόσιαλ μίντια = κοινωνικά δίκτυα*
μπάντμιντον = αντιπτέριση
μπρόουζερ = περιηγητής

σερφάρω = περιηγούμαι
τένις = αντισφαίριση*
πινγκ πονγκ = επιτραπέζια αντισφαίριση*
βόλεϊ = πετόσφαιρα, πετοσφαίριση*
μπάσκετ = καλαθόσφαιρα, καλαθοσφαίριση*
γουότερ πόλο = υδατοσφαίριση*
ασίστ = τελική μεταβίβαση

φαξ = τηλεομοιοτυπία
αντ =προσθέτω, πρόσθεση
λάικ = αρεστό, μου αρέσει
μπάτζετ = προϋπολογισμός*
ντάουν λόαντ = κατέβασμα*

τηλεκοντρόλ = τηλεχειριστήριο*
έιρ κοντίσιον = κλιματιστικό*
ινβέρτερ = αναστροφέας τάσης
θρι ντι = τρισδιάστατο
σμαρτ φόουν = έξυπνο τηλέφωνο*
φλάς= δείκτης κατεύθυνσης
ιμιτασιόν = απομίμηση*
ντεμοντέ = ξεπερασμένος*

τάιμινγκ = συγκυρία
ρομπότ = αυτοματοποιημένη μηχανή
μπεστ σελλερ = ευπώλητο
τρανζίστορ = κρυσταλλοτρίοδος*
τεφαρίκι = εκλεκτό, αριστούργημα
τζάμι = υαλοπίνακας*
ταραμάς = αυγοτάραχο?
γιλέκο = περιθωράκιο
γιακάς = περιλαίμιο

κόπιτσα = πόρπη
κουβαρντάς = γενναιόδωρος, ανοιχτοχέρης*
λούκι = υδροσωλήνας*
μπαρούτι = πυρίτιδα*
φυτίλι = θρυαλλίδα
χουνέρι= πάθημα
μπατζανάκης =σύγαμπρος*

μπέμπελη =ιλαρά*?
στάνη = ποιμνιοστάσιο
γιαπί = οικοδομή
ζουμπούλι =υάκινθος*
κιμάς =ψιλοκομμένο κρέας
κουτουρού = απερίσκεπτα
φέισμπουκ = φατσοβιβλίο , προσωποβιβλίο

Πως ήταν ο κόσμος το 1973, στο ξεκίνημα της ΜΙΝΕΤΤΑ;

minetta post 19 sept2024b 1800x800

Ο 2ος πόλεμος του μπακαλιάρου, η Παναχαϊκή στο UEFA & η πρώτη κλήση από κινητό. Πως ήταν ο κόσμος το 1973, στο ξεκίνημα της ΜΙΝΕΤΤΑ;

Η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική είναι μία από τις παλαιότερες ασφαλιστικές εταιρίες στην Ελλάδα. Εμπνευστής της ο Παναγιώτης Μινέτας ο οποίος την ίδρυσε τον Σεπτέμβριο του 1973.

Οι πιο παρατηρητικοί θα προσέξατε ότι στην επωνυμία υπάρχει ένα «τ» παραπάνω. Πράγματι, ενώ το επώνυμο Μινέτας έχει ένα «τ», στην καταχώρηση της επωνυμίας στο πρωτοδικείο – κατά λάθος – προστέθηκε ένα «τ» κι έτσι γεννήθηκε… η ΜΙΝΕΤΤΑ!

Ποιο όμως το πλαίσιο όταν δημιουργήθηκε η ΜΙΝΕΤΤΑ; Τι συνέβαινε στην Ελλάδα και τον κόσμο το 1973;

Τα γεγονότα πολλά, ειδικά σε πολιτικό επίπεδο ενώ εντυπωσιακά ήταν και τα επιτεύγματα των ανθρώπων στα πεδία των επιστημών και των τεχνών.

Στην Ελλάδα

Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε αρχικά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973. Τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, είχε προηγηθεί η διαμαρτυρία των φοιτητών στη Νομική.

Εκείνη τη χρονιά πρωτοκυκλοφορεί ο δίσκος «Μικροαστικά» του Λουκιανού Κηλαηδόνη ενώ στους κινηματογράφους βγαίνει «Η Μαρία της Σιωπής» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Αλέκο Αλεξανδράκη.

Τον Ιούνιο, ο Ολυμπιακός θα αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδος στο ποδόσφαιρο, ο ΠΑΟΚ θα πάρει το Κύπελλο, μα η έκπληξη είναι η Παναχαϊκή που θα βγεί 4η και θα λάβει μέρος στο Κύπελλο UEFA.

Κόσμος: Πολιτική 

Στην Ευρώπη, τον Ιανουάριο του 1973, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία και η Δανία γίνονται μέλη της τότε ΕΟΚ ενώ στις 18 Σεπτεμβρίου η Δυτική αλλά και η Ανατολική Γερμανία γίνονται δεκτές στα Ηνωμένα Έθνη.

Στις 20 Ιανουαρίου ο Richard Nixon ορκίζεται για 2η φορά πρόεδρος των ΗΠΑ για να παραιτηθεί 1.5 χρόνο αργότερο υπό το βάρος του σκανδάλου Watergate.

Τον Μάιο πέφτει το δικτατορικό καθεστώς στην Αργεντινή και τον Ιούνιο λαμβάνει χώρα το στρατιωτικό πραξικόπημα στη γειτονική Ουρουγουάη. Στις 11 Σεπτεμβρίου το πραξικόπημα στη Χιλή έχει ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του Πρόεδρου της χώρας Salvador Allende και την εγκαθίδρυση στρατιωτικού καθεστώτος υπό τον στρατηγό Augusto Pinochet.

Από τους πρώτους μήνες του έτους, οι ΗΠΑ αρχίζουν να αποσύρονται από το Βιετνάμ. Η ΕΣΣΔ συνεχίζει το διαστημικό της πρόγραμμα και προσεδαφίζει το Luna 21 στη Σελήνη στις 9 Ιανουαρίου. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ θα θέσουν σε τροχιά τον ερευνητικό σταθμό Skylab τον Μάιο. Επίσης, στις 28 Δεκεμβρίου οι ΗΠΑ θέτουν σε ισχύ τον Νόμο για τα Απειλούμενα Είδη, μια ιδιαίτερα σημαντική νομοθετική πράξη.

Τον Ιούλιο, η Γαλλία πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές στην ατόλη Μουρουρόα, υπό τις έντονες διαμαρτυρίες της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας ενώ στις 6 Οκτωβρίου ξεκινάει ο πόλεμος του Yom Kippur με την Αίγυπτο και τη Συρία να ηττώνται από το Ισραήλ. Απόρροια του πολέμου ήταν η πετρελαϊκή κρίση που πυροδοτήθηκε από το εμπάργκο που επέβαλαν ορισμένα μέλη του OPEC στις χώρες που υποστήριζαν το Ισραήλ.

Ο «Β’ Πόλεμος του Μπακαλιάρου» (ναι καλά διαβάσατε) συνεχίζεται από το 1972 μεταξύ της Ισλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας με το Βασιλικό Ναυτικό να ανακοινώνει τον Μάιο του 1973 ότι θα προστατεύει τους ψαράδες.

Απώλειες

Το 1973, μεταξύ άλλων, θα φύγουν από τη ζωή εμβληματικές προσωπικότητες όπως ο ζωγράφος Pablo Picasso, η ηθοποιός Κατίνα Παξινού, οι συγγραφείς Ηλίας Βενέζης και Pearl Buck, o ποιητής Pablo Neruda, o μαραθωνοδρόμος Abebe Bikila.

Τέχνες, Επιστήμη & Αθλητισμός

Εμβληματικές στιγμές του 1973 αποτελούν, στις 20 Οκτωβρίου τα εγκαίνια της περίφημης Όπερας του Σίδνεϊ στην Αυστραλία. Λίγες μέρες αργότερα, στις 30 Οκτωβρίου δίνεται στην κυκλοφορία η γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη που ένωσε την Ευρώπη και την Ασία.

Στην 45η τελετή των βραβείων Όσκαρ, ο «Νονός» κερδίζει 3 αγαλματίδια, μεταξύ αυτών της καλύτερης ταινίας ενώ την 1ηΜαρτίου κυκλοφορεί το θρυλικό «The Dark Side of the Moon» των Pink Floyd. Για την ιστορία, εκείνη τη χρονιά, το τραγούδι «Tu te reconnaîtras» της Anne-Marie David κερδίζει το διαγωνισμό της Eurovision για το Λουξεμβούργο.

Τον Σεπτέμβριο, στη Μόντσα της Ιταλίας, ο εμβληματικός  Σκωτσέζος οδηγός της Tyrell Jackie Stewart θα κερδίσει το Πρωτάθλημα της F1.

Τον Απρίλιο του 1973 στη Νέα Υόρκη πραγματοποιείται η πρώτη κλήση κινητού τηλεφώνου από τη Motorola. Τον ίδιο μήνα ένας θρύλος των δρόμων, το Toyota Starlet βγαίνει στην παραγωγή. Τον Μάιο, το Sears Tower στο Σικάγο γίνεται το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο με ύψος 442 μέτρα.

Το 1973, όπως και κάθε χρονιά, συνέβησαν πολλά ενδιαφέροντα και σημαντικά γεγονότα. Για τη ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστικήιδιαιτέρως όμως, ήταν το λαμπρό ξεκίνημα μιας επιτυχημένης διαδρομής που σήμερα, βαδίζοντας στα 51 της χρόνια, γνωρίζουμε πως έβαλε το δικό της λιθαράκι στην ιστορία της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας. Μια διαδρομή που έγραψαν, και συνεχίζουν να γράφουν οι άνθρωποί της και η οικογένεια Θεοχαράκη που είναι στο τιμόνι της σήμερα. Όλοι εκείνοι που εργάστηκαν – και συνεργάστηκαν – με τη ΜΙΝΕΤΤΑ όλα αυτά τα χρόνια και φυσικά όλοι εσείς που την εμπιστεύεστε για να «ασφαλίζει ότι αξίζει» στη ζωή σας!

ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΟΣ

Με την φράση «από μηχανής θεός» χαρακτηρίζουμε ένα πρόσωπο ή ένα γεγονός, που με την απροσδόκητη εμφάνισή του, δίνει μια λύση ή μια νέα εξέλιξη σε περίπτωση αμηχανίας ή διλήμματος. Η καταγωγή της έκφρασης αυτής, ανάγεται στην αρχαία ελληνική δραματική ποίηση και ειδικότερα στην τραγωδία. Συγκεκριμένα, σε αρκετές περιπτώσεις ο τραγικός ποιητής οδηγούσε σταδιακά την εξέλιξη του μύθου σ’ ένα σημείο αδιεξόδου, με αποτέλεσμα η εξεύρεση μιας λύσης να είναι πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη.

Τότε, προκειμένου το θεατρικό έργο να φτάσει σε ένα τέλος, συνέβαινε το εξής: εισαγόταν στο μύθο ένα θεϊκό πρόσωπο, που με την παρέμβασή του έδινε μια λύση στο αδιέξοδο και το έργο μπορούσε πλέον να ολοκληρωθεί ομαλά. Η έκφραση «ο από μηχανής θεός» καθιερώθηκε, επειδή αυτό το θεϊκό πρόσωπο εμφανιζόταν στη σκηνή του θεάτρου με τη βοήθεια της «μηχανής», δηλαδή ενός ξύλινου γερανού, ώστε να φαίνεται ότι έρχεται από ψηλά, ή καμιά φορά από καταπακτή, εάν επρόκειτο για θεό του Άδη .

Ουσιαστικά, δηλαδή, πρόκειται για μια περίπτωση επιφάνειας (θεϊκής δηλαδή εμφάνισης στους θνητούς), που συνέβαινε στο τέλος μιας τραγωδίας, διευκολύνοντας τον τραγικό ποιητή να δώσει μια φυσική λύση στο μύθο του έργου του.

Παρία Λίθος- ή αλλιώς, ο λυχνίτης της Πάρου

Ο λυχνίτης Πάρου, ήταν το πολυτιμότερο – και διασημότερο- μάρμαρο της αρχαιότητας, και έμεινε στην ιστορία ως «Παρία Λίθος». Κύρια χαρακτηριστικά του είναι το κατάλευκο χρώμα του και η διαφάνειά του, καθώς επιτρέπει στο φως να διεισδύει μέχρι και 25 χιλιοστά. Εμβληματικά έργα γλυπτικής/ αγαλματοποιΐας, αλλά και αρχιτεκτονικής, σμιλεύτηκαν από αυτό, από τον 7ο αιώνα πΧ μέχρι και τον 3ο αιώνα μΧ. Όσον αφορά στο όνομά του, προέρχεται από το λυχνάρι, καθώς η εξόρυξή του γινόταν υπογείως, με φωτισμό από λυχνάρια.

Πολλά ήταν τα λατομεία στην Πάρο όπου εξορυσσόταν το πολύτιμο μάρμαρο- τα περισσότερα ήταν στον ορεινό όγκο των Αγίων Πάντων (κατά την αρχαιότητα ήταν γνωστός ως Μάρπησσα). Μεταξύ των κύριων λατομείων στα οποία εξορυσσόταν ήταν τα υπόγεια λατομεία των Νυμφών και του Πανός στο Μαράθι- η στοά των Νυμφών ιδιαίτερα είναι γνωστή για το ανάγλυφο στην είσοδό της, από τον 4ο αιώνα πΧ- αφιέρωμα του Αδάμαντα από τη Θράκη στις Νύμφες. Αξίζει να σημειωθεί πως άλλα σημαντικά λατομεία της αρχαιότητας βρίσκονταν στους Λάκκους, τις Σπηλιές και τα Θαψανά (αν και αυτά ήταν επιφανειακά).

Δεν θα ήταν υπερβολικό να ειπωθεί πως χωρίς το ελληνικό μάρμαρο η αρχαία ελληνική τέχνη δεν θα είχε τη μορφή με την οποία τη γνωρίζουμε σήμερα: Η λίθος που «μαρμαίρει» (λαμπυρίζει στον ήλιο) έχει μια διαχρονική πορεία όχι μόνο στην ελληνική, μα και στην παγκόσμια τέχνη, καθώς αποτέλεσε το υλικό από το οποίο φτιάχτηκαν κάποια από τα σημαντικότερα έργα τέχνης της ιστορίας.

τέλος δ᾽ εἶναι τὴν εὐθυμίαν..

Για τον Δημόκριτο* σκοπός της ζωής είναι η ψυχική γαλήνη (τέλος δ᾽ εἶναι τὴν εὐθυμίαν), η οποία δεν ταυτίζεται με την ηδονή, όπως πιστεύουν κάποιοι που παρανόησαν τα διδάγματά του, αλλά η κατάσταση κατά την οποία η ψυχή ζει με γαλήνη και σταθερότητα, χωρίς να ταράζεται από κανέναν φόβο ή δεισιδαιμονία ή από κάποιο άλλο πάθος

*Ο Δημόκριτος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Προσωκρατικούς φιλοσόφους και ανάμεσα στους πρώτους που θεώρησαν ότι το σύμπαν έχει και άλλους κατοικημένους κόσμους, που υπόκεινται στον αέναο νόμο της γένεσης και της φθοράς, επηρεάζοντας με τη θεωρία του μεταγενέστερους και σύγχρονους μελετητές. Το συγγραφικό του έργο εκτεινόταν σε μια μεγάλη χρονική περίοδο, ενώ ειδικές πραγματείες προερχόμενες από το Δημόκριτο συνέταξαν μετέπειτα ο Αριστοτέλης και ο Θεόφραστος. Τα συγγράμματά του έγραψε στην ιωνική διάλεκτο και περιλάμβαναν όλα τα πεδία της ανθρώπινης γνώσης, όπως μαθηματικά, φυσική, ιατρική, μουσική, γραμματική, αισθητική κ.ά.