Σήμερα, στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, μια ουσιαστική παρέμβαση της συγγραφέας, Αθηνάς Κακούρη*.
Κλέφτης ἐν προκειμένω εἶναι οἱ διάφορες δυνάμεις-συμφέροντα, φιλοδοξίες, ξένες επεμβάσεις – πού συσπειρώθηκαν πάλι σέ μια ἀκόμη ἀπόπειρα να «φᾶνε τον Μητσοτάκη». Ὁ λαός, μᾶς λένε τά φερέφωνα αὐτῶν τῶν δυνάμεων, ὁ λάος είναι θυμωμένος. Περίεργος μά την ἀλήθεια αὐτός ὀ θυμός! Ὅταν καίγονται ἐκατό ἀνθρωποοι ἀπό τούς κακούς χειρισμούς και την ἀβελτηρία τοῦ κυβερνῶντος Σύριζα, τότε ὁ λαός δεν θυμώνει. Ἀλλά ὅταν συμβαίνει ἔνα δυστύχημα σέ περίοδο που κυβερνᾶ ἡ Νέα Δημοκρατία, τότε ὁ λαός θυμώνει. Και περιμένουν πως αὐτό το παλαβό θα το καταπιοῦμε ἐμεῖς, ὁ πολύς κόσμος!
Το σκηνικό τῆς «λαϊκῆς ἀναταραχῆς» πού μᾶς στήνουν σήμερα δεν εἶναι κἄν πρωτότυπο. Ἀμέσως μόλις ἔγινε το μεγάλο δυστύχημα στα Τέμπη το Φεβρουάριο του 2023, πολιτικά κόματα, τηλεοπτικοί σταθμοί και ἐφημερίδες, καταπιάστηκαν να πετροβολάνε την κυβέρνηση∙ οργισμένοι «νεαροί» διέκοπταν βίαια τά μαθήματα σέ Πανεπιστήμια∙ ἄλλοι «οργισμένοι» ἔκαμαν καταλήψεις σέ σχολεῖα και με την εὐκαιρία σπάζανε και καμπόσα θρανία. Πανελλαδικές ἀπεργίες ὀργανώθηκαν ἀπανωτά. Ὑπουργοί ἐγκαλοῦνταν στη Βουλή. Οἱ διαδηλώσεις ἦταν καθημερινές με συνθήματα παρδαλά, με καταστροφές, φωτιές και ἀπόπειρες μπάς και ἐπιτύχουν ἐπί τέλους να κάψουν ζωντανό καί κανέναν ἀστυφύλακα, ἤ -ἀκόμη καλύτερα -μήπως και σκοτωθεῖ κανένας «διαδηλωτής». Ὅλα αὐτά εκφράσεις τῆς «ὁργῆς του λαοῦ» για τά Τέμπη Ἀλλά στις ἐκλογές του ‘Ιουνίου 2023 καμία «ὀργή λαοῦ» δέν ἐκδηλωθηκε. Ἡ Νεα Δημοκρατία ὑπερψηφίστηκε με 41%.
Τώρα παράλλαξαν λίγο το σενάριο. Κατέβασαν ἕναν σεβαστό ἀριθμό καλοπροαίρετων ανθρώπων σέ διάφορες πλατειες τῆς χώρας και του εξωτερικου, για να ζήτήσουν -λέει -διαφάνεια και δικαιοσύνη, κατηγορώντας μέσα ἀπό λογῆς λογῆς ΜΜΕ την κυβέρνηση για «ἀπόκρυψη». Ἤξερε, λέει, ὁ Μητσοτάκης ὅτι ἡ’εμπορική ἀμαξοστοιχία μετάφερε παρανόμως εὔφλεκτα ὑγρά, και πῆγε τρεχάλα και τά ἔκρυψε! Μάλιστα. Και ἀφου τά κουκούλωσε ὅλα με χώμα, ἔβαλε μάνι μάνι ἐμπρός να δόσει σάρκα και οστά στον Ἐθνικό Ὀργανισμό Διερεύνησης Αεροπορικῶν και Σιδηροδρομικών Ἀτυχημάτων και Ασφαλείας Μεταφορῶν ( ΕΟΔΑΣΑΑΜ). Τοῦ ὀποίου ἡ πρώτη πράξη ἦταν να ἀναθέσει στις 18 Σεπτεμβρίου 1923 στο πανεπιστήμιο τῆς Γάνδης την διερεύνηση τῆς σιδηροδρομικῆς τραγωδίας και τά αἴτια της πυρκαγιᾶς πού ξέσπασε μετά τη σύγκρουση τῶν τραίνων. Δηλαδή μᾶς λένε πώς δεν ἔχουμε να κάνουμε με ἕναν Μητσοτάκη αλλά με δύο, ὅπου ὁ ἕνας προσπαθεῖ να συγκαλύψει και ὁ ἕτερος ἐνεργεῖ ἔτσι ὥστε να ἀποκαλύψει.! Και αὐτό το σχιζοφρενές, νομίζουν πώς θα το καταπιοῦμε ἐμεις, ὁ πολύς κόσμος!
Λέξη δεν μᾶς λένε όμως για το κυρίως θέμα πού ἀφορᾶ ὅλους ἐμᾶς σήμερα, γέρους, νέους και παιδια:. Θέλουμε να ἔχουμε ἀσφαλεις σιδηροδρόμους η ὄχι; Ὀ ΟΣΕ ὅπως τον παρέλαβε ἠ κυβέρνηση Μητσοτάκη ἔπασχε. Δεν τον ἀρρώστησε ἡ ΝΔ -τον παρέλαβε με τον στρεβλό συνδικαλισμό του και πολλά πολλά ἄλλα τρωτά του. Ζητεῖστε στο διαδίκυτο Οpen, Τεμπη, Γιῶργος Αποστολέρης και θα δεῖτε τί κατήγγειλε μετά την τραγωδία στα Τέμπη αὐτός ὁ παλαιός σταθμάρχης Βόλου.
Τότε, ὅπως θυμᾶστε, ὁ Μητσοτάκης διεκοψε την κίνηση τῶν σιδηροδρομων και ἔστειλε τον ὑπουργό κ. Γεραπετρίτη να ζητησει βοήθεια και καθοδήγηση ἀπό ξένες, ἐμπερότερος ἀπό μᾶς χῶρες για να βελτιωθοῦν τά πράγματα. Και ἡ ἀντιπολίτευση τί ἔκαμε; Φρόντισαν να ἐνημερωθουν ; Ἄν ὄχι, τότε κακῶς τούς πληρώνουμε. Ἄν ναι, τότε ποῦ εἶναι τά νομοσχέδιά πού ἔφεραν στη Βουλή, για την ἀναδιοργάνωση αὐτοῦ του Οργανισμοῦ προκειμένου να μεταχειριζόμασστε τά τραίνα με ἀσφάλεια ; Και νομίζουν πώς με τέτοια ἐπιδειξη ἀδράνειας θα μᾶς πείσουν, ἐμᾶς, τον πολύν κοσμο, νά τούς θεωρήσει ἐναλλακτική λύση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη;
Ἔχουν βγει προσφάτως στη μεση και διαφοροι πού, ὄντας ἀπ’ἐξω ἀπ’το χορό, ξέρουν πολλά τραγούδια, ὁπότε σπεύδουν να ἐπισημαίνουν τά «λάθη του Μητσοτάκη» προκειμένου, λέει, να τον σώσουν. Ἀλλά περίμενε ποτέ ὁ Μητσοτάκης να τοῦ ἐπισημάνουν ἄλλοι λάθη του; Δεν λέει ἀπό μόνος του «σ’αὐτό κάναμε λάθος» «αὐτό ἔπρεπε να το κάνουμε καλυτερα». Ἡ συγχορδίες αὐτή τῶν «απ’ἔξω,» μοῦ θυμίζει τον καιρό πού πρωτοπῆγα σέ σκακιστική Λέσχη. Ἐκει οι ἀρχάριοι παίζαμε μεταξύ μας, μπορούσαμε ὅμως να πλησιάσουμε και να παρακολουθησουμε τούς πραγματικά καλους παίκτες. Ἀλλά ἄν βγαζαμε τσιμουδιά, τίς ἁρπάζαμε. Κανόνας ἀπαρέγκλιτος ἦταν «οἱ ἀπέξω, σ ι ω π ή!». Καί δικαίως – τά σχόλια μας, πού μαρτυροῦσαν πόσο λίγο καταλαβαίναμε ἐμεις το παιχνίδι, διασποῦσαν την προσοχή τῶν παικτῶν.
Ἕνα σκάκι παίζεται αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, ἄγριότερο, δύσκολοτερο, ἐπικινδυνότερο και πολυπλοκότερο ἂπό δῶ και πολλές δεκαετίες. Ὁ Μητσοτάκης ἔχει δείξει πώς μπορεῖ να σταθεῖ ἀξιος ἐκπρόσωπος μας σ’αὐτό το τουρνουά. Το δικό μας το συμφέρον εἶναι να παίξει ὁ ἄνθρωπός μας ὅσο το δυνατόν καλύτερα. Και ἀντιθετοι προς το συμφέρον μας εἶναι οἰ κάθε λογῆς «κλέφτες», με τά ἀνομολόγητα συμφέροντά τους και τίς φωνάρες τους.
Αθηνά Κακούρη*
*Η Αθηνά Κακούρη γεννήθηκε το 1928 στην Πάτρα και δημοσίευσε τα πρώτα της χρονογραφήματα και ταξιδιωτικές εντυπώσεις στην τότε μεγαλύτερη εφημερίδα, τον Νεολόγο των Πατρών. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 ο Γιώργος και η Λένα Σαββίδη, που διηύθυναν το περιοδικό Ταχυδρόμος, άρχισαν να δημοσιεύουν ταχτικά αστυνομικά της διηγήματα, με εικονογράφηση του Μποστ, τα οποία τελικά εξέδωσαν και σε βιβλίο (Αλάτι στα φυστίκια). Της ανέθεταν επίσης και μεγάλα ρεπορτάζ, τέλος δε έγινε συντάκτρια του περιοδικού. Την ίδια εποχή έγραψε μια ραδιοφωνική σειρά, μετέφρασε για μεγάλους εκδοτικούς οίκους λογοτεχνία και Ιστορία, και συνεργάστηκε με διάφορα άλλα έντυπα.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο Άλκης Αγγέλου την προέτρεψε να γράψει ένα ιστορικό μυθιστόρημα τοποθετημένο στην εποχή του Διαφωτισμού. Η προπαρασκευαστική μελέτη για τα έργα: Της τύχης το μαχαίρι και Η σπορά του ανέμου, απαίτησε περίπου μια δεκαετία. Ακολούθησαν όμως με ταχύτερο ρυθμό τα μυθιστορήματα Με τα φτερά του Μαρίκα (ένας αεροπορικός άθλος στην εποχή του Διχασμού), Πριμαρόλια (η Πάτρα της σταφίδας· ακμή και κρίση), Ο χαρταετός (το Λαύριον και ο δήθεν μυθικός του πλούτος, μια χρηματιστηριακή τρέλα), Θέκλη (κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις των πολέμων 1912 και 1913). Η Αθηνά Κακούρη λέει ότι η μεγάλη της ηλικία την βοηθά για να μας ξεναγεί στο παρελθόν του τόπου μας.