Ντροπή…

Συμβαίνουν και στην κυπριακή Δημοκρατία …

Το 1974 κάποιοι χρησιμοποίησαν μέσο για να εξασφαλίσουν βεβαίωση ότι διετέλεσαν αιχμάλωτοι των Τούρκων προκειμένου να απαλλαγούν από την εφεδρεία και σχεδόν 50 χρόνια αργότερα χρησιμοποίησαν το ίδιο έγγραφο για να λαμβάνουν επίδομα ως αιχμάλωτοι πολέμου. Βεβαίως, σε αυτούς περιλαμβάνονται και κάποιοι οι οποίοι αιχμαλωτίστηκαν από τους Τούρκους από μερικές ώρες μέχρι και μερικές μέρες.

Οι ψευδείς βεβαιώσεις δόθηκαν σε πρώην στρατιώτες από αξιωματικούς διαφόρων μονάδων με σκοπό να λουφάρουν (με τον να μην παρουσιάζονται ως έφεδροι) αλλά όταν μετά από δεκαετίες ψηφίστηκε νομοθεσία με την οποία παρέχεται επίδομα στους αιχμαλώτους, δεν ντράπηκαν και το διεκδίκησαν. Σήμερα, ουδείς μπορεί να τους το στερήσει αφού κατέχουν βεβαίωση από την Εθνική Φρουρά ότι διετέλεσαν αιχμάλωτοι.

Τα πιο πάνω προκύπτουν από αναφορές του προέδρου του Συνδέσμου Αιχμαλώτων κ. Βάσου Χρίστου ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής. Μάλιστα, ο κ. Χρίστου επικαλέστηκε και συγκεκριμένη περίπτωση κατά την οποία άτομο το οποίο υπέβαλε αίτηση να εγγραφεί στον Σύνδεσμο Αιχμαλώτων, ανέφερε ότι γνώριζε συγκεκριμένο αξιωματικό του στρατού, ο οποίος του χορήγησε βεβαίωση ότι διετέλεσε αιχμάλωτος των Τούρκων για 15 μέρες τη στιγμή που κρατήθηκε μόνο έξι ώρες.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και άτομα τα οποία όντως αιχμαλωτίστηκαν από τους Τούρκους αλλά μετανάστευσαν και σήμερα δεν λαμβάνουν το μηνιαίο επίδομα που καταβάλλεται στους αιχμαλώτους.

Χαρακτηριστική ήταν και η αναφορά του βουλευτή Ζαχαρία Κουλία ο οποίος έλκει την καταγωγή από την Καρπασία όπου το 1974 εγκλωβίστηκαν έως και 24.000 άτομα. Όπως είπε, όταν κλήθηκαν οι στρατεύσιμοι να καταταγούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τουρκική εισβολή, πέντε αξιωματικοί (των οποίων τα ονόματα γνωρίζει) κρύφτηκαν σε πατάρια σπιτιών αλλά οι Τούρκοι τους εντόπισαν ύστερα από ένα μήνα και τους αιχμαλώτισαν. Αυτοί σήμερα λαμβάνουν επίδομα αιχμαλώτου, είπε ο κ. Κουλίας.

Σημειώνεται, πως υπάρχουν τρεις κατάλογοι αιχμαλώτων, του Ερυθρού Σταυρού, του υπουργείου Άμυνας και του υπουργείου Εσωτερικών. Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων όσο και μέλη της, υπέδειξαν πως είναι αδιανόητο ύστερα από 50 χρόνια να μην υπάρχει ενιαίος κατάλογος αιχμαλώτων. Όπως διαπίστωσαν οι βουλευτές από αναφορές υπηρεσιακών, ο πλέον αξιόπιστος κατάλογος είναι αυτός του Ερυθρού Σταυρού, στον οποίο υπάρχουν καταχωρισμένοι 2.467 αιχμάλωτοι, αν και όπως διευκρινίστηκε, κάποιοι έχουν αποβιώσει.

Λειτουργός του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής, ότι απερρίφθησαν αιτήσεις ατόμων τα οποία (εκ των υστέρων) ζητούσαν βεβαίωση ότι διετέλεσαν αιχμάλωτοι. Δεν μπορούσαμε να χορηγήσουμε τη σχετική βεβαίωση επειδή τα άτομα αυτά δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο μας, είπε η εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού.

Βουλευτές καυτηρίασαν το γεγονός ότι το κράτος την τότε εποχή, δεν τηρούσε στοιχεία ως προς το ποιοι αιχμαλωτίστηκαν και απελευθερώθηκαν από τους Τούρκους.

Σημειώνεται, πως οι αιχμάλωτοι λαμβάνουν ετήσιο επίδομα €2.000 και άλλο μηναίο επίδομα το οποίο κυμαίνεται μεταξύ €5 και €63.

Πηγή:phileness.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *