nomenclatura

Ο Στέφανος, ένας είναι ο Στέφανος, συχνά πυκνά χρησιμοποιεί στα ιντερνετικά διαγγέλματα του, τον όρο κομματική νομενκλατούρα, ας δούμε τι είναι :

Στην αρχαία Ρώμη, ο nomenclator ήταν ένας δούλος που ανήκε σε κάποιον πολιτικό και που ακολουθούσε το αφεντικό του όταν έβγαινε στον δρόμο, έχοντας το καθήκον να θυμάται τα ονόματα των πολιτών που συναντούσε και να του τα υπενθυμίζει. Η λέξη είναι σύνθετη, από το nomen, όνομα και το calare, καλώ.

Η λέξη χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια και για τον αξιωματούχο που είχε το καθήκον να αναγγέλλει τα ονόματα των προσκεκλημένων σε μια δημόσια εκδήλωση ή τελετή. Στην εικόνα βλέπουμε την  επιτυμβια πλάκα του Επαφρόδιτου, απελεύθερου δούλου και νομενκλάτορα (ο όρος δεν μαρτυρείται στην αρχαία γραμματεία).

Οπότε, nomenclatura ονομάστηκε ο κατάλογος ονομάτων, και στα νεότερα χρόνια χρησιμοποιήθηκε π.χ. στη ζωολογία ή αργότερα στη χημεία, αρχικά στα λατινικά και μετά στις νεότερες ευρωπαϊκές γλώσσες ως nomenclature.

Τον καιρό της ΕΣΣΔ, εμφανίζεται ως номенклату́ра, δάνειο μάλλον από τα λατινικά απευθείας και σημαίνει τον κατάλογο με τα ονόματα εκείνων που πρόκειται να προταθούν για να αναλάβουν  καίριες κομματικές και κρατικές θέσεις -και, κατά συνεκδοχή, τα άτομα που κατέχουν αυτές τις θέσεις και που είχαν διάφορα προνόμια. Σύμφωνα με τους επικριτές του σοβιετικού συστήματος, η νομενκλατούρα αποτελούσε μια νέα τάξη. Σε άλλα κείμενα, και  πολύ νωρίτερα, γίνεται λόγος για “γραφειοκρατία”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *