Γιώργος Καραμπελιάς στον Δανίκα: Το ΚΚΕ αντέχει στην παρακμή γιατί έχει τρεις θεούς

Από αναρχικός, ένθερμος υποστηρικτής του χριστιανισμού, ο αιρετικός συγγραφέας παίρνει θέση στην αντιπαράθεση Δημητριάδη, Γιανναρά, Ράμφο

…..Να σας πω κάτι; Αν δεν υπήρχαν τα ταμπού και οι απαγορεύσεις, θα γινόταν Κόλαση. Ο Χίτλερ, για τον οποίο μιλάει ο κ. Δημητριάδης. Ο Μαρκήσιος ντε Σαντ δέχεται την αιμομειξία στα βιβλία του. Δεν υπάρχει όριο. Αρα δεν έχει το ανθρώπινο στοιχείο, που είναι σύνθεση του ανθρώπου με τη μεταφυσική, η οποία είναι υποχρεωτική για να μπορεί να υπάρχει ως άνθρωπος. Η έλλειψη μεταφυσικών αξιών οδηγεί σε απόλυτη παρακμή. Δεν μπορείς να μην πιστεύεις τίποτα. Δες την κρίση την οποία είχαν ο μαρξισμός και ο κομμουνισμός όταν κατέρρευσαν. Δεν είναι τυχαίο που το Κομμουνιστικό Κόμμα αντέχει. Γιατί έχει πίστη. Είναι το τελευταίο κόμμα το οποίο διατηρεί πίστη, έχει θεούς, τριπρόσωπο.

Δ.Δ.: Μαρξ, Λένιν, Ενγκελς.
Γ.Κ.: Ναι, οι Κινέζοι είχαν προσθέσει και τον Στάλιν και τον Μάο. Αντέχει γιατί είναι μια εγκόσμια θρησκεία. Διότι έχει αναφορά σε ένα αξιακό σύστημα και ένα ιερό. Είναι απαραβίαστο το να θίξεις τον Λένιν, τον Μαρξ, τον Ενγκελς. Είναι το ιερό τους. Αρα οι κοινωνίες ζουν πάντα με το ιερό. Για Θεό δεν ξέρω. Οι Κινέζοι, επί παραδείγματι, οι οποίοι δεν είχαν θεούς, τι είχαν; Τους προγόνους.

Δ.Δ.: Τον Κομφούκιο.
Γ.Κ.: Ο Κομφούκιος δεν είναι θεός, είναι δάσκαλος, φιλόσοφος. Να σας πω το εξής. Ποτέ δεν ήμουν αντικληριστής. Δηλαδή ποτέ δεν ήμουν της λογικής της αντιπαλότητας απέναντι στο 90%-95% του πληθυσμού. Την πίστη τη θεωρούσα πάντα κάτι σημαντικό για τους ανθρώπους, την οποία κανείς δεν πρέπει να την προσβάλλει.

Δ.Δ.: Δηλαδή μέσα σας συνυπήρχαν ο Στάλιν, ο Λένιν, ο Μάο Τσε Τουνγκ και ο Θεός. Ή όχι;
Γ.Κ.: Ολοι οι άνθρωποι βάζουν ένα όραμα – ας φέρω για παράδειγμα το εθνικό όραμα. Το όραμα το οποίο είχαν οι Ελληνες να κάνουν εθνικό κράτος. Γι’ αυτό ξεκίνησαν την Επανάσταση, γι’ αυτό φτάσανε μέχρι το ’22 με τη Μεγάλη Ιδέα. Τι είναι η Μεγάλη Ιδέα; Η ένωση των Ελλήνων σε ένα ενιαίο εθνικό κράτος. Και φτάνουμε έτσι στην τρίτη περίοδο. Η τρίτη περίοδος που αρχίζει από το 1204 και μετά, μας λέει ο Σβορώνος, είναι η περίοδος των οκτώ αιώνων που οι Ελληνες για να επιβιώσουν είναι υποχρεωμένοι να αντιστέκονται απέναντι σε πολυάριθμους αντιπάλους. Αδυνάτισε το Βυζάντιο -μάχη του Ματζικέρτ, άλωση από τους Φράγκους το 1204- και επομένως είμαστε περικυκλωμένοι από παντού……

Απόσπασμα συνέντευξης στο Πρώτο Θέμα του Καραμπελιά Γ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *