ΝΑ ΣΑΣ ΤΟΝ ΤΥΛΊΞΩ Ή ΘΑ ΤΟΝ ΦΆΤΕ ΕΔΏ; (Διήγημα της ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΛΤΣΑ)

*

της ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΛΤΣΑ

Ο Βαγγέλης είναι 39 Μαΐων ή, για την ακρίβεια, Απριλίων και εργάζεται ως ντελιβεράς στο σουβλατζίδικο: «Καλύτερα σουβλάκι παρά παξιμαδάκι», τίτλος εμπνευσμένος από το επάγγελμα του πατέρα του ιδιοκτήτη, ο οποίος ήταν νεκροθάφτης και ως εκ τούτου στωικός φιλόσοφος.

Ο Βαγγέλης είναι ένας σύγχρονος νέος με παραδοσιακές καταβολές. Τελεί μνημόσυνο ανυπερθέτως κάθε χρόνο στους εκλιπόντες Καζαντζίδη-Παντελίδη, αλλά, όταν γνωρίζει καινούργια άτομα –και δη γυναίκες– ισχυρίζεται ότι αγαπά τη ραπ. Έχει μάθει και τα ονόματα δύο συγκροτημάτων από τον δεκατετράχρονο ανηψιό του και είναι κομπλέ.

Στην ερωτική του ζωή, ο Βαγγέλης υπήρξε επανειλημμένως το θήραμα γυναικών που ήθελαν να τον παντρευτούν. Εξαιτίας όλων αυτών των τραυματικών εμπειριών απέκτησε τη λεγόμενη «φοβία του τυλίγματος», την οποία και δεν κατάφερε να ξεπεράσει αν και ακολουθώντας τις συμβουλές της ψυχολόγου του, εκτέθηκε για ένα τρίμηνο στις εξαιρετικά στρεσογόνες συνθήκες του τυλίγματος σουβλακίων και γύρου ως άλλη ψυχολογική ομοιοπαθητική μέθοδο. Τα χέρια του έτρεμαν κάθε φορά που τύλιγε το σουβλάκι με την πίτα.Με τον γύρο, άγνωστο γιατί, ένιωθε κάπως καλύτερα.  Ίσως επειδή ο γύρος τού άρεσε περισσότερο. Από όλη αυτή την τραυματική εμπειρία, ο Βαγγέλης αποκόμισε δεκαεφτά επιπλέον κιλά που προστέθηκαν στα 108 που ήδη κουβαλούσε.

Η προτελευταία σχέση του ήταν με την 41 Μαΐων, κυριολεκτικά αυτή, Τίνα. Μια σχέση που κράτησε δύο χρόνια. Η Τίνα ήταν δημόσιος υπάλληλος στο υπουργείο Οικονομικών με χόμπι την συλλογή φακέλων (κατά προτίμηση γεμάτων με χαρτονομίσματα) και το χάζεμα πουλιών (bird watching) αλλά εσωτερικών χώρων.

Τα πράγματα κυλούσαν ομαλά μεταξύ τους για περίπου δύο χρόνια, στη διάρκεια των οποίων μάλιστα, η Τίνα εγκατέλειψε το δεύτερο από τα χόμπι της προκειμένου να στοχοπροσηλωθεί στον Βαγγέλη. Διατήρησε, ωστόσο, το πρώτο, χάρη στο οποίο πέρασαν τα Χριστούγεννα σε παραδοσιακό ξενώνα στον παλαιό Παντελεήμονα και την Πρωτομαγιά στο Λονδίνο.

Η υπόθεση στράβωσε, όταν η Τίνα πρότεινε τη γνωριμία του Βαγγέλη με την οικογένειά της. Αυτομάτως, ο Βαγγέλης έπαθε κρίση πανικού, ανέβασε πίεση και του βάλανε για ένα 24ωρο holter, το οποίο και κατέγραψε κατακόρυφη άνοδο των σφυγμών στο άκουσμα των λέξεων: «δέσμευση», «γάμος», «παντρεμένος». Προκειμένου να σώσει τη ζωή του, ο Βαγγέλης αναγκάστηκε να χωρίσει την Τίνα ως ωφέλιμη για την τσέπη του μεν, πλην επικίνδυνη για την υγεία του.

Τους τελευταίους έξι μήνες, διατηρεί σχέση με την 32χρονη Μάνια, ιδιοκτήτρια καταστήματος καλλυντικών.  Όλα κυλούσαν μαγικά μέχρι που προχτές η Μάνια ανέφερε ότι παντρεύεται η κολλητή της το καλοκαίρι και θα ήθελε να γίνει κουμπάρος μαζί της ο Βαγγέλης. Σκοτοδίνη τον κατέλαβε.Στα αυτιά του ήχησαν τα λόγια της μαμάς του όταν ήταν μόλις τριων ετών και τον αποκαλούσε «άντρακλά μου εσύ» και η εικόνα του πατέρα του αραχτού στην τηλεόραση να ρωτά «τι φαΐ έχουμε σήμερα»; Μετά θυμάται τον εαυτό του στα επείγοντα του Ευαγγελισμού και έναν γιατρό να του λέει ότι δεν έπρεπε να είχε φάει μόνος του μισό κατσίκι και να ’χει πιει τρία λίτρα από το χύμα κρασί στην ταβέρνα «το σέξι γουρουνόπουλο», όπως και το ότι πρέπει επειγόντως ν’ αδυνατίσει.

Τι ξέρει τώρα το γιατρουδάκι; Αυτός ξέρει ότι το πρόβλημα, για άλλη μια φορά στη ζωή του, είναι η πιεστική επιθυμία μιας γυναίκας να τον δεσμεύσει και να τον παντρευτεί. Έλα, όμως που αυτός δεν είναι από τα παιδάκια που πιάνονται κορόιδο! Απόψε θα πάει για ένα αποχαιρετιστήριο πήδημα με την Μάνια κι αύριο της σκάει το παραμύθι ότι της αξίζει κάποιος πολύ καλύτερός του (και καλά, χε χε χε, κόλπο από τα λίγα) και πάει γι’ άλλα.

Αυτά σκεφτόταν ο κατά φαντασίαν περιζήτητος Βαγγέλης, την ώρα που το αφεντικό του σκεφτόταν να τον απολύσει, επειδή το μηχανάκι για το ντελίβερι αγκομαχούσε πλέον από τα κιλά του Βαγγέλη. Άσε που όλο λάθη έκανε στις παραγγελίες. Θα του έλεγε ότι είναι πολύ καλός, για να χαραμίζεται με τόσα λίγα χρήματα (παλιό κόλπο, χε χε).

Η πιο θλιβερή μορφή απάτης είναι η αυταπάτη.

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΛΤΣΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *