Προεδράρα μου! (Διήγημα)

Προεδράρα μου!

 

Μεγάλο χάρισμα να έχει κάποιος ευφράδεια, να έχει  λόγο που να  μπορεί να  πείθει και  να παρασύρει τους ακροατές του εύκολα στις δικές του θέσεις. Όταν μάλιστα είναι αρχηγός είναι ένα από τα σημαντικά προσόντα που η ηγεσία γίνεται εξαιρετικά αποτελεσματική.

Τέτοιο χάρισμα διέθεται στο μέγιστο βαθμό ο αρχηγός της μεγάλης ασφαλιστικής μαγεύοντας τους ακροατές του και πείθοντας τους συνομιλητές του ώστε να θεωρείτε για πολλά χρόνια ως ένας από τους πιο ικανούς Έλληνες dealer.

Πρέπει να ήταν στα μέσα της δεκαετίας του ενενήντα όταν σε μια σύσκεψη με τα στελέχη της εταιρίας του που στο κλείσιμο της συνάντησης απευθυνόμενος με μεγάλη σοβαρότητα και με φωνή πολύ σταθερή και στομφώδη είπε τα εξής: «όταν με δείτε να ασχολούμαι με αθλητικές ομάδες ή με εφημερίδες, περιοδικά ή και με τηλεοπτικά κανάλια ψάξτε να βρείτε δουλειά θα αρχίσει η παρακμή..».

Βέβαια όπως σχεδόν γίνεται πάντα τέτοιες βαρύγδουπες δηλώσεις παραβιάζονται πριν αλέκτορα φωνήσαι

Δεν είχαν περάσει ούτε τρία χρόνια από αυτή την δήλωση όταν έσκασε ξαφνικά η είδηση ότι ο μεγάλος αγόρασε μια μεγάλη ποδοσφαιρική ομάδα και οι πρώτες δηλώσεις του μαρτυρούσαν ότι θα ξόδευε πολλά χρήματα ώστε η ομάδα να κάνει πρωταθλητισμό τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη! Χαράς ευαγγέλια για τους πολυπληθείς και φανατικούς οπαδούς της ομάδας και για όλους τους «επαγγελματίες» που οσμίστηκαν μεγάλο φαγοπότι και έτρεξαν να πάρουν θέση . Από την άλλη πλευρά κατήφεια και προβληματισμός επεκράτησε στα περισσότερα στελέχη της εταιρίας του κάποιοι μάλιστα θυμήθηκαν και την βαρύγδουπη δήλωση..

Οι φήμες άρχισαν να κυκλοφορούν ότι πολιτικοί που ήθελαν να αποκτήσουν επιρροή στην μεγάλη μάζα των φιλάθλων  αυτής της ομάδας ‘’έσπρωξαν’’ τον επιχειρηματία σε αυτή την κίνηση. Φανερά ανταλλάγματα δεν υπήρχαν γιαυτή  την ζημιογόνο  κίνηση γιατί ο επιχειρηματίας δεν ήταν κρατικοδίαιτος και καμία  επιχείρηση του δεν άρμεγε τον δημόσιο κορβανά, όπως συνέβαινε εκείνη την εποχή με πολλούς διάσημους επιχειρηματίες.  Ανεξήγητη απόφαση του μεγάλου ή κάτι άλλο ..

Μερικές μέρες αργότερα κατεβαίναμε την Κηφισίας, οδηγούσε ο ίδιος την Τζάγκουαρ χωρίς συνοδεία, του άρεσε το οδήγημα, τον χαλάρωνε από τους έντονους ρυθμούς της δουλειάς, αλλά από τότε που έγινε γνωστός, λόγοι ασφαλείας δεν του επέτρεπαν να απολαμβάνει αυτή την μικρή χαρά. Δεν ξέρω πως εκείνη την ημέρα το αποφάσισε να οδηγήσει μόνος του χωρίς την φρουρά του όταν μάλιστα πριν μια βδομάδα η 17 Νοέμβρη είχε χτυπήσει θανατηφόρα έναν μεγάλο επιχειρηματία ..

Ήταν ευδιάθετος και άρχισε να με ρωτά για την οικογένεια μου και ιδιαίτερα για τα παιδιά μου. Βλέποντας αυτή την χαλαρή διάθεση τόλμησα κάποια στιγμή να τον ρωτήσω για τη αθλητική ομάδα που αγόρασε: «από ότι ξέρω φίλαθλος δεν είστε και μάλλον απεχθάνεστε και το ποδόσφαιρο, γιατί μπλέξατε μα αυτό τον σύμφερτο, θα μας προκαλέσει ζημιά στις δουλειές μας»  και συνεχίζω θυμίζοντας την δήλωση που μας είχε κάνει πριν περίπου τρία χρόνια, «μάλλον πρέπει να ανησυχούμε και να ψαχνόμαστε» τονίζοντας ιδιαίτερα το ψαχνόμαστε.

Φάνηκε ότι δεν  του άρεσε καθόλου αυτή η επισήμανση και αρκετά απαξιωτικά σχολίασε: «τι πας και θυμάσαι, ο κόσμος αλλάζει Κωνσταντίνε, πρέπει να προσαρμόζεσαι αν θες την πρόοδο …».

Ακολούθησε ένα μικρό διάστημα σιωπής, μάλλον το σκέφθηκε λίγο παραπάνω αυτό που μου είπε και συνέχισε:

:«Μου θύμισες πριν μια δήλωση μου και πιθανόν να έχουν κάποια βάση οι ανησυχίες σας γιατί στην δήλωση αυτή έλειπε κάτι που το συμπληρώνω τώρα. Ο επιχειρηματίας πρέπει συνεχώς να ψάχνει, να αναζητά καινούργια πράγματα, η γοητεία του καινούργιου  είναι το καύσιμο που και τον κρατά ζωντανό και  του δίνει την δυνατότητα να κρατήσει και αυτά που έχει φτιάξει. Εμένα προσωπικά μου αρέσει και η επιχειρηματική περιπέτεια …»

«Ναι αλλά με μέτρο» τόλμησα και το διέκοψα   «Φυσικά» απάντησε αμέσως «αλλά δεν είναι και κάθε μέτρο άριστο  και να  ξέρεις πριν κάνω αυτή την κίνηση το σκέφθηκα, βλέπεις και άλλοι μεγάλοι επιχειρηματίες επενδύουν στο ποδόσφαιρο… κάτι βλέπουν, δεν μπορεί εμείς να λείπουμε από αυτή την αγορά.Για να καταλάβεις ποσό ανησύχησε  κάποιους, θα σου εκμυστηρευτώ κάτι: δεν δίστασε ο Καπετάνιος που ασχολείται χρόνια με το ποδόσφαιρο  να μου τηλεφώνησε την ημέρα που θα υπέγραφα την  αγορά της ομάδας. Πρόθεση του να με αποθαρρύνει και για το καλό το δικό μου με εξόρκιζε να μη προχωρήσω.. Βέβαια οι πραγματικές του προθέσεις ήταν άλλες, δεν με ήθελε ανταγωνιστή του.. με φοβόταν ..»

Δεν ξαναμιλήσαμε μέχρι που φθάσαμε  στο Σύνταγμα, μάλιστα είχαμε έλθει  αρκετά νωρίτερα από την προγραμματισμένη συνάντηση μας και μπήκαμε σε ένα καφέ στην Φιλελλήνων. Με τη είσοδο μας,  έρχεται προς το μέρος μας με ορμή ένας υπάλληλος του καταστήματος, τον αγκαλιάζει και άρχισε να τον  φιλάει και να  βροντοφωνάζει:  «προεδράρα μου, να ζήσεις! με σένα  η ομαδάρα μας θα πάρει πρωτάθλημα!»

Αφού απελευθερώθηκε από τη αγκαλιά του θερμόαιμου οπαδού γυρνάει προς το μέρος μου και μου λέει : «τώρα κατάλαβες γιατί αγόρασα αυτή την ομάδα…»

 

Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου σκέφθηκα και απογοητευμένος είναι η αλήθεια δεν συνέχισα την συζήτηση.

Όπως συμβαίνει πάντα, μετά το ωσαννά ἐν τοῖς ὑψίστοις έρχεται το σταύρωσον αυτόν…

Δεν πέρασαν ούτε τρία χρόνια, αφού εν τω μεταξύ σπαταλήθηκαν κάποια εκατομμύρια, που οι οπαδοί στις κερκίδες έβριζαν την προεδράρα και την οικογένεια του και μοιραίως η αποχώρηση ήταν η μονή διαφυγή για, τον άσχετο με τα ποδοσφαιρικά, πρόεδρο.

Όμως τελικά ο πανέξυπνος επιχειρηματίας στο διάστημα αυτό είχε καταφέρει να κάνει ένα  μεγάλο deal, που οι φήμες ήθελαν να τον έχει βοηθήσει ο ίδιος μεγαλοπαράγοντας που τον είχε σπρώξει να εμπλακεί με τα ποδοσφαιρικά.

Τελικά κερδισμένος αν και φαινομενικά χαμένος!

Πόνημα δημιουργικής γραφής

Το διήγημα είναι από το προς έκδοση βιβλίο του Κ Μπερσιά με τίτλο: Πολλές οι ιστορίες αλλά  ένα της ζωής το αφήγημα

 

 

 

Μια σκέψη στο “Προεδράρα μου! (Διήγημα)”

  1. Συγχαρητήρια κε Μπερτσιά!!! Μπράβο σας για την δύναμη ψυχής στο να αναδείξετε τόσο γλαφυρά τον καλύτερο εργοδότη των ’80,’90 και 2000!!! Όχι στην ίδια εταιρεία αλλά αυτό δεν παίζει ρόλο.ο,τι αναλάμβανε το έφτανε στα ουράνια. Τι λύπη ένιωσα προχθές όταν διάβασα τις 10 καλύτερες εταιρίες στον εργασιακό περιβάλλον και δεν υπήρχαμε μέσα ούτε σαν υποψία. Κρίμα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *