παντού το χρήμα…

 

    Άνοια: Σημαντικό πρώιμο σύμπτωμα που οι περισσότεροι δεν παίρνουν ποτέ στα σοβαρά

     

    Μπορεί να είναι εύκολο να χάσετε τα πρώτα σημάδια γνωστικής εξασθένησης, ωστόσο η αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων της άνοιας έχει γίνει πιο κρίσιμη από ποτέ.

    Ολοένα και περισσότεροι διαγιγνώσκονται με κάποια μορφή της άνοιας, όπως το Αλτσχάιμερ.

    Δυστυχώς, υπάρχει μια λεπτή διαφορά στην συμπεριφορά ενός ατόμου, η οποία είναι πρώιμη ένδειξη άνοιας, αλλά συχνά παραβλέπεται τόσο από τους ασθενείς, όσο και από τους γύρω τους.

    Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η απώλεια μνήμης είναι το μόνο σημάδι της άνοιας. Αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα συμπτώματα από την λήθη. Υπάρχουν συμπεριφορικά και ψυχολογικά συμπτώματα που σχετίζονται με την άνοια. Τα πιο συνηθισμένα είναι:

    • απάθεια
    • κατάθλιψη
    • ευερεθιστότητα
    • άγχος

    Λίγο πιο σπάνια είναι:

    • ευφορία
    • παραισθήσεις
    • έλλειψη αναστολών

    Πολλά από αυτά τα συμπτώματα είναι μικρά στην αρχή. Επομένως το να γνωρίζετε σε τι πρέπει να έχετε τον νου σας είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη ανίχνευση της άνοιας. Μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την πορεία της νόσου σας και να καθυστερήσει την εξέλιξή της.

    Άνοια: Αυτή η αλλαγή συμπεριφοράς μπορεί να εμφανιστεί αρκετά χρόνια πριν από τη διάγνωση

    Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine, ερευνητές διαπίστωσαν ότι ηλικιωμένα άτομα που εμφάνισαν άνοια ήταν σημαντικά πιο πιθανό να έχουν οικονομικά προβλήματα και κακή βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας. Για παράδειγμα, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν διαγνώστηκαν ποτέ με άνοια, εκείνοι με άνοια είχαν περισσότερες πιθανότητες να χάνουν τακτικά πληρωμές λογαριασμών έως και έξι χρόνια πριν από τη διάγνωση. Επιπλέον, αυτά τα οικονομικά προβλήματα έγιναν πιο έντονα μετά από τη διάγνωση άνοιας.

    Η Monica Moreno, εκ των επικεφαλής στην Ένωση Αλτσχάιμερ, λέει: «Αν και υπάρχουν πολλά σημάδια, ή συμπτώματα άνοιας, οι προκλήσεις με την επίλυση προβλημάτων, ή με τον προγραμματισμό, μπορούν να προκαλέσουν κακή διαχείριση των οικονομικών του ασθενούς.

    Η άνοια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διαχείριση των χρημάτων ή τα προσωπικά οικονομικά, λόγω μειωμένης κριτικής σκέψης και δυσκολίας στην ολοκλήρωση γνωστών εργασιών