Γλωσσικά αποτυπώματα

Μια ευχάριστη έκπληξη από το φίλο Άρη και συμπολίτη μου στην Πετρούπολη: ο Άρης (Αρσένης) Ντόκος γέννημα θρέμμα της Κορύστιανης Σουλίου* συγκέντρωσε λέξεις, τοπωνύμια, επώνυμα και παροιμίες του ηρωικού Σουλίου και με ιδιαίτερη επιμέλεια τα αποτύπωσε σε ένα καλαίσθητο βιβλίο από τις εκδόσεις Βεργίνα.

Είναι μια σημαντική εργασία που αξίζει ιδιαίτερης μνείας Σε μια εποχή που η ισοπεδοτική παγκοσμιοποίηση εξαφανίζει και οδηγεί στη λήθη ήθη, έθιμα, δοξασίες, τοπολαλιές, η προσπάθεια του συγγραφέα να διαφυλάξει τα ιδιαίτερα πολύτιμα άυλα στοιχεία της πατρίδας του είναι άξια επαίνου!

Ορεινός

*Η Φροσύνη (πρώην Κορύστιανη) είναι οικισμός που ανήκει στον Νομό Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου. Βρίσκεται στον Δήμο Σουλίου, συγκεκριμένα στο ανατολικό άκρο του και συνορεύει με τον Νομό Ιωαννίνων, ενώ απέχει ελάχιστα από τον ιστορικό χώρο του Σουλίου. Είναι κτισμένος σε υψόμετρο 604 μέτρων και περικλείεται από τα Όρη Παραμυθιάς και Σουλίου. Σύμφωνα με την Απογραφή του 2011, ο πληθυσμός της Φροσύνης ανέρχεται στους 111 κατοίκους. Ψηλότερο σημείο του χωριού αποτελεί η κορυφή Στρουμπί, με υψόμετρο 1.425 μ. στα Όρη Παραμυθιάς.

Δείγμα της εργασίας