Η Αιγυπτιακή απάντηση στην ακρίβεια

•Η ακρίβεια στο ράφι έχει φτάσει στο απροχώρητο.Βλεπω στα ρεπορτάζ τον εύλογο θυμό στα super market και τις λαϊκές.Οι μισθοί εξανεμίζονται εν μέσω μιας κραιπάλης σπατάλης ζωής των «άλλων».Διαφόρων φιγουρατζήδων που έχουν βρει τις λύσεις τους και προκαλούν.Η inflouncer απασχολεί τα sites.Δυστυχώς δεν διαθέτω απαντήσεις.Δεν έχω τις γνώσεις.Ο ΦΠΑ; ίσως.Η διατίμηση;ίσως.Τα προστιμα;ίσως.Τα pass;ίσως

Βλέπω και τις αγροτικές κινητοποιήσεις.Δικιο έχουν.Το κοστος παραγωγής έφτασε στο ζενίθ.Αυτο θα επιδεινώσει τις τιμές στο ράφι.Έχουμε μπει σε μια ανά τιμητική περιδίνηση και περιμένουμε την ισορροπία από την παγκόσμια αγορά.Θα έρθει; δεν ξέρω ούτε το αν ούτε το πότε.Είναι καταφανερο πως οι απαντήσεις είναι στις αποδοχές.Μπορούν όμως να δοθούν;Μπορούν αλλά δεν θέλουν αυτή είναι η αλήθεια σε μεγάλο μέρος της αγοράς.Ποιος θέλει να μοιραστεί τα κέρδη του.

Σε αυτές τις καταστάσεις οι απαντήσεις μόνο πολιτικες μπορεί να είναι.Αλλά τέτοια βούληση δεν υπάρχει.Θα πανηγυρίζουμε για το αν θα πάει ο κατώτατος στα 800 και την ίδια στιγμή θα κουτσουρεύεται από νέους φόρους και εισφορές;γιατί περί αυτού πρόκειται.Όλο και περισσότεροι κάνουν δυο και τρεις δουλειές.Πόσο θα αντέξουν;

•Πλησιάζουμε την Αιγυπτιακή απάντηση.Την έδωσε ο Σίσι.

Δεν τρώμε; Τρώμε. Δεν πίνουμε; Πίνουμε και τα πάντα λειτουργούν. Τα πράγματα είναι ακριβά και κάποια δεν είναι προσιτά; Και τι έγινε;» είπε ο Σίσι.

«Μου λένε ότι η ζωή είναι ακριβή, εγώ σας λέω ότι ακόμα και αν είναι ακριβή, ζούμε. Εάν μπορέσουμε να το αντέξουμε αυτό, θα ζήσουμε, θα αναπτυχθούμε και ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα».
•Μάλιστα.Αν ζούσαμε στο Καιρο και τις αλάνες. Αλλά δεν θελουμε ευχαριστούμε.

Πάνος Μπιτσαξής