Ο χειμώνας είναι φίλος μας!

Έρχεται χιονιάς από σήμερα λένε συνέχεια και διαρκώς επαναλαμβάνουν τα ΜΜΕ όλης της χώρας. Οι εφημερίδες, όσες κυκλοφορούν ακόμη, φιλοξενούν δηλώσεις μετεωρολόγων αλλά και πολιτικών που έχουν σχέση κυρίως με την πολιτική προστασία και την υγεία, οι τηλεοράσεις παρουσιάζουν και χάρτες με το που υποθέτουν οι μετεωρολόγοι θα πέσει περισσότερο χιόνι, που θα βρέξει, πόσο κρύο θα κάνει. Στον ίδιο ρυθμό ακολουθούν και τα δικτυακά μέσα αντιγράφοντας το ένα το άλλο και όλα μαζί καταλήγουν ένα τσουνάμι υπερπληροφόρησης και αντί να βοηθήσει τελικά τον πολίτη, του δημιουργεί σύγχιση.

Θα πείτε, «καλά κάνουν» ο κόσμος χρειάζεται πληροφόρηση, να προετοιμαστεί, να φυλαχτεί, να επιβιώσει. Με αυτό το σκεπτικό όλοι περιμένουν από τα δελτία να δουν τι θα κάνουν αλλά απ’ αυτά περιμένουν δυστυχώς να πληροφορηθούν πως η περίοδος που ζούμε είναι χειμώνας και όχι οποιαδήποτε άλλη εποχή. Το γράφει εξάλλου και το ημερολόγιο (ο καζαμίας είναι πιο σαφής) και δεν χρειάζεται να το επιβεβαιώσει η τάδε ή η δείνα παρουσιάστρια της τηλεόρασης ούτε να το αναλύσουν οι μετεωρολόγοι. Ο Ιανουάριος κοντεύει να φτάσει στη μέση και όταν συμβαίνει αυτό, είναι χειμώνας.

Αυτοί πάλι κάνοντας είδηση κάθε μέρα τον καιρό, σε βαθμό που πολλοί περιμένουν αυτούς να ακούσουν προκειμένου να επιλέξουν βαρύ ή ελαφρό ρούχο αν βγουν από το σπίτι. Δεν λέει κανείς ότι δεν είναι χρήσιμοι, αλλά καθώς πέρα από την επιστήμη τους υπηρετούν πλέον και την διαφήμιση, άλλοτε φανερή αλλά περισσότερο υποδόρια, έφτασαν στην υπερβολή. Δεν είναι δύσκολο προσέχοντας τις διαφημίσεις που ακολουθούν τα δελτία να καταλάβει κάποιος τι υπηρετούν και πως οι διαφημιστές τους βάζουν στην πρώτη γραμμή.

Παλιότερα όλοι ακούγαμε και βλέπαμε τα σχετικά με τον καιρό από τα κρατικά ΜΜΕ. Τα δελτία που στηρίζονταν στις προγνώσεις της ΕΜΥ ήταν λιτά και προσεγμένα ενώ σπάνια συνοδεύονταν από σχόλια, προτροπές και νουθεσίες. Αυτά καθιερώθηκαν από τότε που άρχισαν να πολλαπλασιάζονται τα τηλεοπτικά κανάλια και όπως επιβάλλει ο ανταγωνισμός άρχισαν και οι διαφοροποιήσεις που πέρα από την εμφάνιση και το ταπεραμέντο των παρουσιαστών άρχισαν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις αναφορικά με την πρόβλεψη. Λες και τα καιρικά φαινόμενα αλλιώς προβλέπονται για το άλφα κανάλι κι αλλιώς για το βήτα.  

Με λίγα λόγια φθάσαμε να περιμένουμε τα κανάλια να μας που τι καιρό θα κάνει σήμερα και αύριο και από τους παρουσιαστές τι πρέπει να κάνουμε σε διάφορες περιπτώσεις. Είναι κατά τη γνώμη μου ένα άλλο στοιχείο της απόστασης που έχουμε πάρει από την πραγματικότητα και την αλήθεια. Καθώς μάλιστα λιγοστεύουν και οι άνθρωποι που αντιμετώπιζαν αλλιώς τον καιρό, μειώνονται και οι πρακτικές που μπορούν να ζεστάνουν το σπίτι και την οικογένεια. Αν ανατρέξουμε σε αφηγήσεις τους ή σε γραπτά θα δούμε για παράδειγμα πως το κόστος θέρμανσης μιας οικογένειας (το αναφέρω γιατί εντέχνως τα περισσότερα δελτία την κατανάλωση ενέργειας υπονοούν) θα δούμε πως είναι αρκετά υποπολλαπλάσιο από το σημερινό χωρίς φυσικά να καταγράφονται κρυοπαγήματα!

Όσο για τις μετακινήσεις, ο χειμώνας ενισχύει και την διάθεση να μείνουμε σπίτι και να ασχοληθούμε με αυτό και τους δικούς μας και δεν είναι για τους δρόμους και φυσικά ούτε για παιχνίδια στο χιόνι γιατί εκεί έξω καθώς πολλοί είναι άμαθοι μπορεί να πουντιάσουν. Ο χειμώνας έρχεται στην ώρα του και αυτό για το οποίο πρέπει να τον τιμούμε και να τον σεβόμαστε είναι ότι μας υποχρεώνει σε μια συστολή, υποστηρίζει την αυτογνωσία, εκτιμά την πρόβλεψη και την ετοιμότητα ενώ περιορίζει την κατανάλωση και τις άσκοπες κινήσεις. Περνάει δε καλύτερα και τον απολαμβάνει όποιος δεν περιμένει να τον υποδεχτεί μαζί με τους μετεωρολόγους και τους παρουσιαστές της τηλεόρασης…

ΥΓ. Η φωτογραφία με την οδό Πανεπιστημίου στα χιόνια, το 1964

Ηλίας Προβόπουλος

Πηγή:nextdeal.gr