Όταν ο Παττακός συμβούλευε τον Σιδέρη!

22 Νοεμβρίου 1967, μεγάλο ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναίκός. Ο Στυλιανός Παττακός ως φρέσκος αντιπρόεδρος της «επαναστατικής» κυβερνήσεως της χούντας παρακολουθεί το ματς από τις εξέδρες.

Ο Παναθηναίκός κερδίζει 1-0 από το τέλος του πρώτου ημιχρόνου και από φάουλ του Λουκανίδη το οποίο όμως ενώ ήταν έμμεσο, ο παίκτης του Παναθηναικού το εκτέλεσε απευθείας, βάζοντας έτσι το γκολ, και μάλιστα στις καθυστερήσεις. Μετά από αυτό, το παιχνίδι έχει ξεφύγει και το κλάδεμα πάει σύννεφο, με τον Σιδέρη του Ολυμπιακού να πρωταγωνιστεί στους τσαμπουκάδες. Οπότε κάποια στιγμή μπουκάρει μέσα στο γήπεδο ένας αστυνομικός, πλησιάζει τον διαιτητή και κάτι του λέει στο αυτί. Ο ρέφερι δείχνει να τον αγνοεί οπότε πηγαίνει στον Σιδέρη, ο οποίος σταματάει το παιχνίδι και κατευθύνεται στις εξέδρες που είναι ο Παττακός. Ακολουθεί το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Πανου Γεραμάνη που ήταν αυτήκοος μάρτυρας (στη στήλη του «Για θυμήσου…», στα «ΝΕΑ» (4/12/2004).

– Παττακός: «Ακου, Σιδέρη. Παίξε πιο ήρεμα, γιατί είσαι πολύ σκληρός».

– Σιδέρης: «Μάλιστα, κύριε υπουργέ. Παίζω δυνατά, όχι σκληρά. Το ποδόσφαιρο είναι δυναμικό άθλημα».

«Ο κ. Παττακός συνέστησε εις μίαν στιγμήν εις τον Σιδέρην να αγωνίζεται πιο ήσυχα», ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ την επόμενη μέρα, ενώ το «Φως των Σπορ», που απηχούσε τις θέσεις του Ολυμπιακού, έγραψε πως «η επέμβασις του κ. Παττακού ήταν ευτύχημα» και ότι «ο κ. υπουργός ομίλησε στοργικά προς τον “ερυθρόλευκον” παίκτην».

Ο Παναθηναϊκός θα κερδίσει το ματς τελικά αλλά το πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς θα το πάρει η ΑΕΚ. Ο Ολυμπιακός θα περιμένει ως το 1973 για να το ξαναπάρει.

Σωτηροπούλος