Η ίδρυση του Εβραϊκού κράτους..

1947

Ο Σοβιετικός αντιπρόσωπος Aντρέι Γκρομύκο θα δηλώσει από το βήμα του ΟΗΕ σχετικά με την ίδρυση Εβραϊκού κράτους:

«Θα ήταν αδικαιολόγητο να αρνηθούμε αυτό το δικαίωμα στον Εβραϊκό λαό ιδίως μετά από όλα αυτά που υπέστη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Είναι η μεγάλη έκπληξη στη συνεδρίαση του ΟΗΕ.

Η Σοβιετική Ένωση λέει ναι στην ίδρυση Ισραηλινού κράτους.

Ο αντιπρόσωπος του Ισραήλ Αμπί Εμπάν μένει εμβρόντητος.

Αυτή η αναπάντεχα ευνοϊκή τροπή των πραγμάτων ανοίγει το δρόμο για την πραγματοποίηση του Εβραϊκού ονείρου. Ο αραβικός κόσμος είναι σκυθρωπός. Όλα βέβαια δεν έχουν χαθεί τελειωτικά.

Ο ΟΗΕ βλέποντας τις τεράστιες αντιθέσεις και τον φανατισμό μεταξύ Εβραίων και Αράβων πριν πάρει την τελική απόφαση θα προσπαθήσει να καταλήξει σε ένα συμβιβασμό. Θα συστήσει μία ερευνητική επιτροπή με επικεφαλής τον Σουηδό διπλωμάτη Εμίλ Σάντρενγκ, η οποία για δύο μήνες θα μεταβεί στην Παλαιστίνη για να δει από κοντά την κατάσταση, να συνομιλήσει με τις δύο πλευρές και να συντάξει μία τελική έκθεση-πρόταση στον ΟΗΕ. Το καλοκαίρι του 1947 η επιτροπή καταφθάνει στην Παλαιστίνη. Οι Άραβες αρνούνται να συνεργαστούν μαζί της. Είναι ανένδοτοι· η Παλαιστίνη είναι η γη τους και η προοπτική ενός Ισραηλινού κράτος είναι αδιανόητη για αυτούς. Από την άλλη πλευρά ο Εβραϊκός πληθυσμός τους επιφυλάσσει μία ενθουσιώδη υποδοχή και ο Μπέν Γκουριόν τους εκθέτει όλα τα επιτεύγματα της εβραϊκής κοινωνίας σε ατμόσφαιρα γιορτής με χορούς και τραγούδια. Την βιομηχανία τους, την αγροτική ανάπτυξη, το εκπαιδευτικό τους σύστημα. Η επιτροπή δεν θα παραλείψει να παρατηρήσει την έντονη παρουσία των Βρετανικών στρατευμάτων. Συρματοπλέγματα, σημεία ελέγχου, φυλάκια, στρατιωτικά οχήματα· ένα αστυνομικό κράτος στην κυριολεξία.

Η εβραϊκή κοινότητα εκμεταλλευόμενη την παρουσία της επιτροπής του ΟΗΕ θα σκηνοθετήσει ένα γεγονός που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω πορεία.

Στις 12 Ιουλίου 1947, ένα παλιό πλοίο εμφανίζεται στα ανοιχτά της Γάζας, το όνομα του «Exodus». (Η θρυλική ομώνυμη ταινία με ένα από τα πιο όμορφα σάουντρακ στην ιστορία της κινηματογραφικής μουσικής έχει σαν θέμα αυτό το γεγονός). Στο «Exodus» είναι επιβιβασμένοι 4500 Εβραίοι, όλοι επιζήσαντες των Γερμανικών στρατοπέδων συγκέντρωσης. Ο Μπεν Γκουριόν θέλει να εργαλειοποιήσει και να εκμεταλλευτεί την καταστολή τους από τους Βρετανούς κατά την άφιξή τους, οι οποίοι, όταν αντιλαμβάνονται το πλοίο στα ανοιχτά του λιμανιού, επεμβαίνουν για να αποτρέψουν την αγκυροβόληση· δημιουργούνται επεισόδια με νεκρούς και τραυματίες και όταν τελικά το πλοίο αγκυροβολεί με τη βοήθεια ρυμουλκών, οι Άγγλοι αμέσως μετά την αποβίβαση των επιβατών, τους επιβιβάζουν με τη βία σε πλοία-κελιά και τους στέλνουν αμέσως πίσω στη Γερμανία. Όλα αυτά μπροστά στα εμβρόντητα μάτια της επιτροπής του ΟΗΕ, η οποία έχει ειδοποιηθεί και παρευρίσκεται στο λιμάνι τη στιγμή της άφιξης του πλοίου παρακολουθώντας τα γεγονότα. Οι εικόνες συγκλονίζουν την επιτροπή και όλο τον δυτικό κόσμο. Το σκηνοθετικό τέχνασμα του Μπεν Γκουριόν αποδίδει τα μέγιστα.

Με την επιστροφή της στον ΟΗΕ η επιτροπή ανακοινώνει την πρότασή της:

1: Να σταματήσει άμεσα η βρετανική εντολή διακυβέρνησης στην Παλαιστίνη.

2: Να δημιουργηθούν δύο ανεξάρτητα κράτη ένα Παλαιστινιακό και ένα Εβραϊκό.

3: Η ζώνη της Ιερουσαλήμ θα είναι διεθνής.

Στην είδηση της πρότασης η Συρία, η Αίγυπτος και η Ιορδανία απειλούν με άμεσο πόλεμο σε περίπτωση που η πρόταση ψηφιστεί. Στην είδηση της απόφασης της επιτροπής τα υπόλοιπα Αραβικά κράτη ξεσηκώνονται· οι Άραβες όλων των χωρών διαδηλώνουν στους δρόμους και απειλούν με πόλεμο.

Ο Στάλιν νοιώθει ικανοποίηση για αυτές τις εξελίξεις· ο ξεσηκωμός των Αράβων ενάντια στην Δύση είναι μία ανέλπιστη τύχη που εξυπηρετεί τα σχέδια του.

Ο Τζωρτζ Μάρσαλ ανησυχεί για την στενότητα των σχέσεων Στάλιν-Σιωνιστών. Οι πιέσεις της διεθνούς εβραϊκής κοινότητας εντείνονται προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως προς τους Αμερικανούς πριν την τελική ψηφοφορία.

Στις 11 Οκτωβρίου 1947, οι ΗΠΑ δηλώνουν επίσημα ότι θα ψηφίσουν υπέρ της δημιουργίας δύο ανεξάρτητων κρατών στον ΟΗΕ. Το ίδιο δηλώνει και η Σοβιετική Ένωση λίγο αργότερα, όπως και όλες οι χώρες- δορυφόροι της στο ανατολικό μπλοκ.

Στις 29 Νοεμβρίου 1947, ο ΟΗΕ συνεδριάζει και αποφασίζει την ίδρυση δύο ανεξάρτητων κρατών· 33 ψήφοι υπέρ, 13 κατά και 10 αποχές.

Οι Εβραίοι πανηγυρίζουν.

Οι Άραβες ξεσηκώνονται……