«Γυρίστε, διαφορετικά περάστε από το λογιστήριο»

Μεγάλες επιχειρήσεις ανά τον πλανήτη καλούν τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν άμεσα στο γραφείο. «Γυρίστε, διαφορετικά περάστε από το λογιστήριο» ειναι το σύνθημα για την αρχή του τέλους της τηλεργασίας

Όσοι έχουν απομείνει να εργάζονται από το σπίτι έρχονται πλέον αντιμέτωποι με τελεσίγραφο επιστροφής στο γραφείο από τους εργοδότες τους. Σαν αυτό που δόθηκε στους εργαζόμενους της εταιρείας video games, Roblox το οποίο ανέφερε: «ξεκινήστε να εργάζεστε τρεις τουλάχιστον μέρες από το γραφείο ή αποχωρήστε από την εταιρεία».

Η Roblox δεν είναι η μόνη εταιρεία που προσπαθεί να μειώσει την τηλεργασία. Τράπεζες και τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Google και η Meta καλούν τους εργαζόμενους τους να εμφανίζονται στα γραφεία τους λίγες ημέρες κάθε εβδομάδα και προσθέτουν ότι αν δεν συμβεί αυτό θα πρέπει να περάσουν από το λογιστήριο για να διευθετήσουν τα περί της απόλυσής τους.

Οι εταιρείες θεωρούν ότι γίνεται πιο δημιουργική και παραγωγική δουλειά με τη φυσική παρουσία των εργαζομένων αλλά οι τελευταίοι δείχνουν απρόθυμοι να επιστρέψουν με την αιτιολογία ότι με την τηλεργασία αποφεύγουν τις καθυστερήσεις στις μετακινήσεις και το κόστος που αυτές συνεπάγονται. Άλλωστε, υποστηρίζουν, δεν είναι λίγες πλέον οι εργασίες που μπορούν να γίνουν εξίσου αποτελεσματικά από απόσταση.

Έρευνα της εταιρείας ασφάλειας, Kastle Systems καταδεικνύει ότι μόλις το 50% των εργαζομένων δίνει το παρών τακτικά στο γραφείο σε δέκα μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ. Ακολουθούν εταιρείες στις ΗΠΑ που προσπαθούν με διάφορους τρόπους να κάνουν τους εργαζόμενους τους να αφήσουν την τηλεργασία.