Help….

του Άρη Γαβριελάτου

χώρα μας, πληγωμένη από την ανυπολόγιστη καταστροφή μετά την κακοκαιρία Daniel, εκπέμπει σήμα SOS προς την Ευρώπη για έμπρακτη αλληλεγγύη. Ο πρωθυπουργός, συνοδεία αρκετών μελών του υπουργικού συμβουλίου, βρίσκεται σήμερα στο Στρασβούργο.

Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Dana Spinant, o Έλληνας πρωθυπουργός είχε ζητήσει βοήθεια από την πρόεδρο της Κομισιόν ήδη από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, με την Κομισιόν να απαντάει θετικά σε οικονομική στήριξη αλλά και σε κάθε είδους βοήθεια που θα μπορούσε να παράσχει στην Ελλάδα.

Ένα μικρό σχόλιο εδώ. Είναι ιδιαίτερα ανακουφιστικό να ανήκεις στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, με τα θετικά και τα αρνητικά της. Η Θεσσαλία έχει ανάγκη από μακρόπνοη στήριξη και ευελπιστούμε ότι η ΕΕ θα σταθεί κοντά μας σε αυτό τον αγώνα για το αύριο των πολιτών σε τέσσερις μεγάλες πόλεις, πολλές κωμοπόλεις και χωριά, που σχετίζονται ιδιαίτερα με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής αλλά και τον τουρισμό, οι οποίοι –άμεσα ή έμμεσα– επηρεάζουν την οικονομία όλης της χώρας.

Στο Στρασβούργο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στις 10:30 με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, η οποία επανέλαβε την αλληλεγγύη του κοινοβουλίου προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Στις 11:00, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, με στόχο να εξασφαλιστεί έκτακτη χρηματοδότηση της ΕΕ προς την Ελλάδα για τις συνέπειες από την κακοκαιρία.

Στις κοινές της δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση, η Ursula von der Leyen έστειλε το μήνυμα ότι η Κομισιόν θα είναι γρήγορη και ευέλικτη και θα κινητοποιήσει όλους τους διαθέσιμους πόρους της ΕΕ για να στηρίξει την Ελλάδα. Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε πέντε πηγές χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, εξαγγέλοντας ότι θα κινητοποιηθούν κεφάλαια έως 2,25 δισ. ευρώ για τη χώρα μας.

Πλέον, θα μπει σε εφαρμογή σχέδιο ανασυγκρότησης, καθώς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν ιδιαίτερα θετική, με την Ευρώπη να αντιμετωπίζει το θέμα όχι ως εθνική υπόθεση αλλά ως ζήτημα που αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες –ανά πάσα στιγμή– είναι όλες εκτεθειμένες στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Οι πηγές χρηματοδότησης που βρίσκονται στο τραπέζι είναι τα αδιάθετα ευρωπαϊκά κονδύλια προγραμμάτων της προηγούμενης περιόδου, το δημοσιονομικό πρόγραμμα που τρέχει τώρα και ως το 2027, οι πόροι από το Κοινωνικό Ταμείο, το έκτακτο ταμείο της ΕΕ για υποστήριξη των χωρών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, γνωστό και ως «Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης», και φυσικά το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό που προέχει είναι η πλήρης καταγραφή των ζημιών σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και υποδομές, ώστε να γίνει γνωστό το ύψος της βοήθειας.

Τέλος, η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει η χώρα δάνειο με πολύ ευνοϊκούς όρους, για να μπορέσουν να ξεκινήσουν άμεσα τις παρεμβάσεις στα κατεστραμμένα έργα υποδομής.

Και καθώς υπάρχει ντόμινο εξελίξεων, η προγραμματισμένη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Recep Tayyip Erdogan μετατέθηκε για τις 20 με 22 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.