Ο αλλοπρόσαλλος Καλλικράτης κατέκαψε τα Δερβενοχώρια…

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

D Papakostas

 Οι πυρκαγιές και οι σαρωτικοί άνεμοι – τα μελτέμια του Ιουλίου – κατατρώνε περιοχές, δάση, σπίτια, επιχειρήσεις, ζώα και για την ώρα, ευτυχώς, δεν έχουμε ανθρώπινα θύματα.

 • Ο αποσυντονισμός των συναρμόδιων κρατικών υπηρεσιών φανερώνει το έλλειμμα πολιτικής προστασίας, την υποβάθμιση των φορέων αυτοδιοίκησης, που χωρίς μέσα, αιρετούς με τοπική. αρμοδιότητα, δίχως σχέδιο κατά της νέας απειλής της κλιματικής κρίσης… απλά προσπαθούν.

 •• Ο καποδιστριακός ορεινός δύσβατος Δήμος Δερβενοχωρίων ν Βοιωτίας – όρος Κιθαιρώνας – «εν μιά νυκτί» συγχωνεύθηκε με ν 3852/2010 στον πεδινό και παραθαλάσσιο καλλικρατικό Νέο ΟΤΑ: Τανάγρας με έδρα Σχηματάρι – Οινόφυτα και Δήλιο (Δήλεσι).

 ^ Ήτοι: ‘τουρλού – τουρλού’ πολιτική αντίληψη δίχως συνοχή και εκτεταμένες περιοχές χωρίς τοπική και κοινωνική αναφορά!

 ^ Συνέπεια όλων αυτών των αλλοπρόσαλλων πολιτικών του κεντρικού κράτους, στις οποίες συμφώνησε δυστυχώς η τότε ηγεσία ΚΕΔΕ (2010) είναι ο αφοπλισμός τοπικών κοινοταρχών και αντιδημάρχων.

 ••• Τα ιστορικά ορεινά Δερβενοχώρια – που μοιάζουν με τα αργιθεάτικα χωριά την νότιας Πίνδου – πληρώνουν τις οξυμένες ανισότητες, την εγκατάλειψη φτωχών απόμακρων ορεινών περιοχών σε σχέση με αστικές πλούσιες περιοχές (Σαρωνίδα – Λαγονήσι).

 ^ Η ριζική μεταρρύθμιση της ΤΑ με νέο χάρτη Δήμων και πλήρη ανασυγκρότηση του ορεινού και νησιωτικού χώρου αποτελεί αναγκαιότητα που τάχιστα πρέπει να διορθώσει τις ασυναρτησίες… Καλλικράτη.

 @ Επαναφορά του κοινοτισμού, ισχυροί και με ευθύνες κοινοτάρχες (καθαρισμό οικοπέδων – δασών – δρόμων) και τοπικοί αντιδήμαρχοι με καθήκον λογοδοσίας, σε δήμους με ομοιογένεια – κοινά χαρακτηριστικά.

 @ Οι Κοινοτάρχες να είναι το «μάτι» του κράτους, ο ‘’κρατικός ανταποκριτής – κλιματικός επιστάτης’’, σε οργανική σχέση με δασαρχεία – αστυνομία – θηροφυλακή, κοινωνικές δομές φροντίδας σε κάθε απόμακρο έσχατο οικισμό της χώρας – ιδίως σε δύσβατα ορεινά και άγονα νησιά.

 @ Έχουμε καταθέσει προτάσεις στο ΥΠΕΣ και ΚΕΔΕ – ΠΕΔ Θεσσαλίας. Αλλά ουδέν…

 • Είμαστε ήδη στο… και 5´ με…’ευχές’ δεν βάφονται αυγά!!! Ούτε αντιμετωπίζεται η δυστοπική κλιματική κρίση…

 Η υπό ερήμωση ελληνική ύπαιθρος εκπέμπει για πολλοστή φορά: SOSSOS.

Δημήτρης Παπακώστας

Αιρετός ΤΑ Αχελώου Θεσσαλίας 25 έτη – Νομικός