Λοιπόν, επειδή τις τελευταίες μέρες και με διάφορες αφορμές έχω ακούσει διάφορες κουλές τοποθετήσεις που εκφέρονται με απόλυτη βεβαιότητα (αν και χωρίς κανένα στοιχείο που να τις υποστηρίζει), να πω κι εγώ τα δικά μου με κίνδυνο να χάσουμε μερικούς φίλους του Φέισμπουκ (οι αληθινοί φίλοι δε χάνονται τόσο εύκολα, ελπίζω).
Λοιπόν:
– Η κλιματική αλλαγή υπάρχει. ΔΕΝ μπερδεύουμε τον καιρό με το κλίμα, και η φράση «δεν κάνει τόση ζέστη σήμερα» δεν αντικρούει τη φράση «η πιο ζεστή μέρα στον πλανήτη ever ήταν την περασμένη εβδομάδα». Με κανέναν τρόπο.
– Όχι, τα εμβόλια δεν είναι συνωμοσία των φαρμακευτικών για να μας βάλουν τσιπ στην ψυχή (αυτό το είδα σε μπλουζάκι).
– Τα ποντίκια/φίδια/λύκους/αρκούδες ΔΕΝ τα αμολάνε οι οικολόγοι. Και να θέλανε δηλαδή, δε γίνεται. Αντιθέτως είναι σφόδρα πιθανότερο κάποιοι κυνηγοί να έχουν αμολήσει αγριογούρουνα (για θηράματα). Πριν χρόνια στην Ικαρία είχαν αμολήσει φασιανούς, αλλά τους ξεπουπούλιασαν σε χρόνο dt και δεν ευδοκίμησε η προσπάθεια.
– Οι σκατζόχοιροι ΔΕΝ ήρθαν στην Ικαρία επειδή τους πήρε ο αέρας και τους έφερε από τη Σάμο.
– Παρόλες τις ενδελεχείς προσπάθειες αναζήτησης από κραταιά ΜΚΟ της περιοχής, ΔΕΝ προκύπτει να υφίσταται στην Ικαρία κανένα είδος βίδρας/ενυδρίδας (εκτός κι αν έπεσε από ελικόπτερο). Ατσίδες διάφορες (Σ.Σ. κουνάβια) και ενίοτε ευμεγέθεις ναι (κι εγώ είχα στον κήπο μια αρκετά μπαμπάτσικη παλιά), υδρόβια θηλαστικά τσου.
– Οι ανεμογεννήτριες δεν έχουν ιδιαίτερη ανάγκη πυρκαγιών για να ευδοκιμήσουν. Αν πάρουν άδειες δεν θα τους σταματήσουν τα δέντρα, οπότε άσχετο το ζήτημα. Καλύτερα να ψαχτούμε λίγο με τους πυκνωτές της ΔΕΗ στις γραμμές μεταφοράς ρεύματος για αρχή (αυτός έξω από το σπίτι μου έχει πετάξει σπίθες τουλάχιστον δυο φορές παρουσία μου, και ευτυχώς είναι μέσα σε οικισμό και ο αρμόδιος της ΔΕΗ έμενε λίγο παραπέρα, τώρα που πήρε σύνταξη δεν ξέρω τι θα απογίνουμε).
– Ξέρω ότι ξέρετε κάποιον που έκανε βελονισμό/ομοιοπαθητική/διαλογισμό/αρωματοθεραπεία και βρήκε την υγειά του, και είμαι πρόθυμος να σας πιστέψω. Κι εγώ ξέρω κάποιον που πήγε γονατιστός στην Παναγία της Τήνου και ομοίως βρήκε την υγειά του. Δεν το αμφισβητώ αφού με διαβεβαιώνετε, αλλά επιτρέψτε μου να μη βλέπω καμμιά αιτιακή σχέση ανάμεσα σε αυτά. Ατυχώς ξέρω και μια περίπτωση με καρκίνο που προσπάθησε να τον θεραπεύσει με διαλογισμό, ομοιοπαθητική και εναλλακτικά διάφορα και – τι παράξενο – πέθανε. Φυσικά αυτό δεν αποδεικνύει τίποτα (ούτε αυτοί που ξέρω εγώ, ούτε αυτοί που ξέρετε εσείς). Αλλά άμα πάθετε κάτι, ξεκινήστε από κάνα γιατρό.
– Όχι, το κρύωμα δεν προκαλείται από το κρύο, κι αν βγεις έξω με βρεγμένο μαλλί δεν κινδυνεύεις (εκτός αν κολλήσεις κάποιο παραμυξοϊό, ρινοϊό, κορονοϊό κλπ., κατά τεκμήριο από άλλο άτομο-φορέα.)
Και το χειρότερο όλων (που θα μου κοστίσει ΠΑΡΑ πολλούς φίλους):
– Οι πιθανότητές σου να πάθεις ανακοπή/αναρρόφηση/έμφραγμα τρεις ώρες μετά το φαγητό είναι ακριβώς ίδιες τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα. Με άλλα λόγια, δεν σε καθιστά ασφαλέστερο το να μην κολυμπήσεις τρεις ώρες μετά το φαγητό (για την ιστορία, η ίδια δοξασία στην Κούβα αφορά ΜΙΑ ώρα μετά το φαγητό – προφανώς οι Κουβανοί έχουν πιο γρήγορη πέψη από εμάς τους μεσόγειους).
Πέστε να με φάτε τώρα (αλλά μη μπείτε αμέσως για μπάνιο).
Αυτό είναι το κείμενο της ανάρτησης του Βασίλη. Ομολογώ λοιπόν ότι κι εγώ κλονίστηκα, διότι έχουμε γαλουχηθεί, εννοώ η γενιά μου, με τη μητρική εντολή «ου κολυμπήσεις με γεμάτο στομάχι», όπου γεμάτο ορίζεται «τρεις ώρες μετά το φαγητό», αν και ξέρω οικογένειες ρεφορμιστικές που το συντομεύουν σε δυόμισι ώρες ή και σε δύο, και έτσι άλλωστε γαλουχήσαμε κι εμείς τα παιδιά μας.
Όχι μόνο στην Κούβα, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αντίστοιχη δοξασία λέει για «μία ώρα μετά το φαγητό». Και ακριβώς αμερικανικές πηγές την ανασκευάζουν.
Μια επιστημονική μελέτη του αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού καταλήγει στο συμπέρασμα: Currently available information suggests that eating before swimming is not a contributing risk for drowning and can be dismissed as a myth. Είναι μύθος, μας λέει, ότι αν έχετε φάει πριν κολυμπήσετε κινδυνεύετε περισσότερο να πνιγείτε.
Πιο εκλαϊκευτική είναι η ανάλυση στον γνωστό ιστότοπο ανασκευής μύθων snopes. Εστιάζει περισσότερο στα παιδιά, και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι ψευδής η άποψη ότι Those who go swimming less than one hour after eating will be taken by a cramp and drown, δηλαδή ότι όσοι πάνε να κολυμπήσουν πριν περάσει μία ώρα από το φαγητό θα πάθουν κράμπα και θα πνιγούν. Προσέξτε ότι στις αμερικανικές οικογένειες ο κανόνας δεν είναι οι τρεις ή οι δυόμισι ώρες μετά το φαγητό αλλά, αυστηρά, η μία ώρα, εξήντα λεπτά.
Εσείς εφαρμόζετε τον κανόνα; Και ως παιδιά / στα παιδιά σας; Εγώ κλείνω εδώ το άρθρο και πάω για μπάνιο. Πριν το φαγητό βέβαια, με αυτά τα πράγματα δεν παίζουμε.
Πηγές:sarantakos.Wordpress.com /https://rovithe.blogspot.com