Το μπιτόνι,η Βαλια Καλντα και η αβάσταχτη ελαφρότητα του νομοθετειν!

 

•Να σας το περιγράψω με απλά λόγια από την οπτική της ποινικής νομοθεσίας:
•Συλλαμβάνεται κάποιος να κυκλοφορεί «ασκόπως» με ένα μπιτονι βενζίνη και στουπιά σε ένα δάσος,ας πούμε,στις 8 το βράδυ.Δεν είναι θεωρητικό παράδειγμα έχει συμβεί.΅Ερωτάται γιατί τα έχει αυτά και δεν απαντά η λέει τρα λα λα. Μπαίνει λοιπόν η σχετική ερώτηση στους φοιτητές του τρίτου έτους της νομικής.Τι έχει διαπραχθεί από τη σκοπιά του ποινικού δικαίου; Η σωστή απάντηση είναι τίποτα απολύτως.Πρόκειται το πολύ για ατιμώρητη προπαρασκευαστική πράξη. Δεν είναι καν απόπειρα γιατί δεν υπάρχει «αρχή εκτελέσεως» του εγκλήματος.Ναι μεν εισερχόμαστε στο «πεδίο ειρηνεύσεως» του εννόμου αγαθού αλλά δεν έχει πληγεί ο «πυρήνας» του.Αυτά μάθαμε στο πανεπιστήμιο.Για να τιμωρηθεί η προπαρασκευαστική πράξη πρέπει να υπάρχει ειδική πρόβλεψη.Υπάρχει;όχι.Άρα ουδέν συνέβη.
•Το γύρο του Διαδικτύου κάνει η ιστορία της Βαλια Καλντα.Της παραμυθένιας κοιλάδας της Πίνδου.Παρέα ηλιθίων κατασκηνώνει και ανάβει φωτιά για να ψήσει μπιφτέκια.Ο δημοσιογράφος Κακόσης έτυχε να είναι εκεί.Σβήνει τη φωτιά με μπουκάλια εμφιαλωμένου αντιμετωπίζοντας «μπόλικο τσαμπουκά» όπως καταγγέλλει.Δεν θα μου πεις εσύ τι θα κάνω του λέει οργισμένος ο κατασκηνωτής ψήστης. Με ηλικία όπως φάνηκε στη φωτό. Όχι πιτσιρικάς.Καλείται η αστυνομία.Δεν κινείται αυτόφωρο γιατί,δεν το ήξερα αυτό,δεν είναι αρμόδια η αστυνομία αλλά η πυροσβεστική και η φωτιά «δεν είχε εξαπλωθεί». Αλλά και αυτόφωρο να είχαμε θα είχε αθωωθεί ο κατηγορούμενος.Γιατί «ουδέν συνέβη». Το πολύ ένα πρόστιμο.
•Και η Ελλάδα καίγεται.Είναι η κλιματική κρίση.
•Η ελληνική τρέλα.Η αβάσταχτη ελαφρότητα του νομοθετειν.Η νομοθεσία χρειάζεται επείγουσα,κατεπείγουσα αναμόρφωση.Σοβαρή όχι ελαφριά όπως έλεγε η γιαγιά μου τις ,κατά την άποψη της , «επιπόλαιες» νεαρές.

Πάνος Μπιτσαξής