Η πρωτότυπη ασφάλεια ζωής που έκανε ο Neil Armstrong πριν πάει στο φεγγάρι

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η πρωτότυπη ασφάλεια ζωής που έκανε ο Neil Armstrong πριν πάει στο φεγγάρι

φωτ.: NASA

  

Η πρωτότυπη ασφάλεια ζωής που έκανε ο Neil Armstrong πριν πάει στο φεγγάρι-1
Η πρωτότυπη ασφάλεια ζωής που έκανε ο Neil Armstrong πριν πάει στο φεγγάρι-2

20 Ιουλίου 1969 

Ο Αμερικανός αστροναύτης Neil Armstrong γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πατά στο φεγγάρι και λέει τη διάσημη φράση «είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα», καθώς πάνω από 1 δισεκατομμύριο άτομα τον ακούνε στη γη, περίπου 385 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Η προσπάθεια των Αμερικανών να στείλουν αστροναύτες στο φεγγάρι είχαν ξεκινήσει με την περίφημη ομιλία  του προέδρου  John F. Kennedy στο Κογκρέσο στις 25 Μαΐου του 1961. «Πιστεύω ότι αυτό το έθνος πρέπει να δεσμευτεί να επιτύχει τον στόχο, πριν τελειώσει η δεκαετία, του να στείλει έναν άνθρωπο στο φεγγάρι και να τον επιστρέψει με ασφάλεια στη γη».

Την εποχή εκείνη, η Σοβιετική Ένωση είχε προβάδισμα στην εξερεύνηση του διαστήματος και η ψυχροπολεμική Αμερική καλωσόρισε την πρόταση του Kennedy.

Το 1966, έπειτα από πέντε χρόνια δουλειάς από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων και μηχανικών, η NASA πραγματοποίησε την πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή Apollo και τον Οκτώβριο του 1968 ακολούθησε το Apollo 7, η πρώτη επανδρωμένη αποστολή, που μπήκε με επιτυχία σε τροχιά γύρω από τη γη και δοκίμασε πολλά από τα προηγμένα συστήματα που χρειάζονταν για το ταξίδι στη σελήνη.φωτ.: NASA

Το Apollo 11 εκτοξεύτηκε από το Kennedy Space Center στις 16 Ιουλίου του 1969, μεταφέροντας τους αστροναύτες Neil Armstrong, Edwin Aldrin Jr. και Michael Collins.

Ο Armstrong, ένας 38χρονος πιλότος έρευνας, ήταν επικεφαλής της αποστολής. Αφότου διένυσε 385 χιλιάδες χιλιόμετρα σε 76 ώρες, το Apollo 11 μπήκε σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι στις 19 Ιουλίου. Την επόμενη ημέρα, η σεληνάκατος Eagle, με τον Armstrong και τον Aldrin, αποκολλήθηκε από το όχημα διακυβέρνησης, στο οποίο παρέμεινε ο Collins. Δύο ώρες αργότερα, άρχισε την κατάβασή του στην επιφάνεια της σελήνης και προσεδαφίστηκε, με τον Armstrong να μεταφέρει στο κέντρο ελέγχου του Χιούστον το μήνυμα «The Eagle has landed».

Armstrong και Aldrin παρέμειναν στην επιφάνεια της σελήνης για δύο ώρες, έβγαλαν φωτογραφίες του εδάφους, στερέωσαν την αμερικανική σημαία, έκαναν μερικά απλά επιστημονικά τεστ και μίλησαν με τον πρόεδρο Richard Nixon. Μετά επέστρεψαν στη σεληνάκατο, όπου και κοιμήθηκαν εκείνο το βράδυ, πριν επιστρέψουν στο όχημα διακυβέρνησης. Γύρισαν με ασφάλεια στη γη, στις 24 Ιουλίου, πέφτοντας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Και ενώ οι τρεις αστροναύτες επέστρεψαν ασφαλείς στους δικούς τους, γνώριζαν καλά ότι μία αποστολή στο φεγγάρι ήταν πιο επικίνδυνη από ό,τι είχε επιχειρήσει οποιοσδήποτε άνθρωπος έως τότε.

Συνειδητοποιώντας ότι ενδεχομένως να μην γυρίσουν ποτέ στις οικογένειές τους, οι τρεις αστροναύτες θέλησαν να κάνουν κάποιο είδος ασφάλειας ζωής. Φυσικά, για να ασφαλίσει μια εταιρεία κάποιον που πρόκειται να μπει σε έναν πύραυλο και να πετάξει στο φεγγάρι, θα ήθελε μια ολόκληρη περιουσία. Και οι τρεις αστροναύτες δεν ήταν παρά δημόσιοι υπάλληλοι των ΗΠΑ.  φωτ.: NASA

Αλλά ο Neil Armstrong είχε μια άλλη ιδέα. Την εποχή εκείνη, όλος ο κόσμος τους ζητούσε αυτόγραφα από την μέρα που ανακοινώθηκε ότι θα συμμετείχαν στο πλήρωμα του Apollo 11. Δεν υπήρχε ακόμα το eBay, όμως οι αστροναύτες ήξεραν καλά ότι μία ολόκληρη αγορά είχε στηθεί γύρω από τις υπογραφές τους, αφού η ζήτηση ήταν τεράστια.

Έτσι, όταν έναν μήνα πριν την εκτόξευση, οι τρεις αστροναύτες μπήκαν σε καραντίνα, δεν έμειναν άπραγοι. Τις εβδομάδες αυτές, όποτε είχαν ελεύθερο χρόνο, υπέγραφαν ο καθένας τους εκατοντάδες φακέλους, τους οποίους στη συνέχεια παρέδωσαν σε έναν φίλο τους.

Στις πιο σημαντικές ημέρες της αποστολής τους –την ημέρα της εκτόξευσης, την ημέρα της προσεδάφισης στη σελήνη κτλ- εκείνος πήγαινε στο ταχυδρομείο, τους σφράγιζε με την ημερομηνία και μετά τους μοίραζε στις οικογένειες των αστροναυτών.

Η πρωτότυπη ασφάλεια ζωής που έκανε ο Neil Armstrong πριν πάει στο φεγγάρι-3

Εάν οι αστροναύτες δεν επέστρεφαν στη γη, οι δικοί τους μπορούσαν να πουλήσουν τα αυτόγραφα όχι μόνο για να ζήσουν, αλλά για να στείλουν τα παιδιά τους στο πανεπιστήμιο και γενικά να είναι εξασφαλισμένες.

Τελικά, αυτή η «ασφάλεια ζωής» δεν χρειάστηκε, αφού και οι τρεις επέστρεψαν ασφαλείς.null

Όμως, τη δεκαετία του 1990, τα αυτόγραφα άρχισαν να εμφανίζονται σε δημοπρασίες με διάφορα σουβενίρ που είχαν να κάνουν με το διάστημα. Ένας τέτοιος φάκελος πωλείται έως και για 30.000 δολάρια.

moneyreview.gr