Έχουμε τους περισσότερους πυροσβέστες, αλλά και τις μεγαλύτερες απώλειες από πυρκαγιές ….

Ακούγοντας στον sky τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επιχειρηματολογεί ότι κυβέρνηση αφού διάθεσε φέτος επιπρόσθετους πόρους και για την πρόληψη και για την κατάσβεση έκανε το καθήκον της… Αναρωτιέται ο αδαής πολίτης γιατί να συνεχίζεται αυτή η λαίλαπα της καταστροφής ακόμη και στον αστικό ιστό της πόλης;

Δυστυχώς το πρόβλημα δεν επιλύεται μόνο με χρήματα, φαίνεται μάλιστα από την μελέτη του Ανδριανού Γκουρμπάτση ότι η Ελλάδα σπαταλά χρήματα….

Αν κάποιος επισκεφθεί τα μέτωπα των πυρκαγιών θα απογοητευτεί από την ανοργανωσιά, τις χαμηλές επιδόσεις του ανεκπαίδευτου προσωπικού, την έλλειψη αξιωματικών που να εμπνέουν και να χειρίζονται ικανοποιητικά τα πολύπλοκα προβλήματα στο πεδίο. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις που καμία φορά μαζί με την τύχη σώζουν την κατάσταση …

Ορεινός

Στην Ελλάδα η μέση καμένη έκταση ανά πυρκαγιά είναι τριπλάσια από εκείνη της Ισπανίας – Πληρώνουμε 9 φορές πιο ακριβά απ’ ό,τι στις ΗΠΑ το κόστος κατάσβεσης – Ο Ελληνας φορολογούμενος πληρώνει τα πιο πολλά χρήματα στην υφήλιο για δασοπυρόσβεση

Από την μελέτη του πρώην υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστρατήγου ε.α. Ανδριανού Γκουρμπάτση, με τον τίτλο «Το κόστος της δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα», που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2015. Πρόκειται για μια συγκριτική έρευνα 34 ετών (1981-2014) της αποτελεσματικότητας του εθνικού μηχανισμού αντιμετώπισης των πυρκαγιών με τα οικονομικοτεχνικά δεδομένα της πυροσβεστικής υπηρεσίας της χώρας μας, η οποία βρίσκεται στην 4η θέση των ευρωπαϊκών κρατών με τις περισσότερες καμένες εκτάσεις.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το Πυροσβεστικό Σώμα διαθέτει μεγάλο αριθμό προσωπικού (μόνιμων και πενταετούς υποχρέωσης) σε σχέση με άλλες δυτικές χώρες, μεγαλύτερο ακόμα και από χώρες όπως οι ΗΠΑ. Ειδικότερα, στην Ελλάδα αντιστοιχούν 115 πυροσβέστες ανά 100.000 κατοίκους τη στιγμή που στις ΗΠΑ ο αντίστοιχος αριθμός είναι 109. Ενδεικτικό του αριθμού του πυροσβεστικού προσωπικού στην Ελλάδα σε ευρωπαϊκή κλίμακα είναι το γεγονός ότι στη Γαλλία αντιστοιχούν 80 πυροσβέστες ανά 100.000 κατοίκους στη Μεγάλη Βρετανία 65, στη Γερμανία 54, στην Ιταλία ο αριθμός αυτός διαμορφώνεται σε 48 ενώ στην Πορτογαλία έχουμε 37 ανά 100.000 κατοίκους και στην Αυστρία 31.

 Με βάση όσα αναφέρονται στη συγκεκριμένη έρευνα, κάθε Ελληνας πληρώνει 22 ευρώ τον χρόνο για δασοπυρόσβεση όταν ο Αμερικανός πολίτης πληρώνει για τις ίδιες υπηρεσίες 4,5 και ο Καναδός 20 ευρώ. Η συνολική κρατική δαπάνη σε ετήσια βάση για τη δασοπροστασία ανέρχεται στην Ελλάδα σε 357 εκατ. ευρώ, ένα ποσό που αναλύεται σε 127 εκατ. ευρώ για πρόληψη και 230 εκατ. ευρώ για καταστολή των πυρκαγιών. 

Τα στοιχεία αυτά αποκτούν μεγαλύτερη αξία αν λάβουμε υπόψη ότι το μέσο κόστος ανά δασική πυρκαγιά για τα κρατικά ταμεία στη χώρα μας είναι 150.000 ευρώ, 9 φορές περισσότερο δηλαδή απ’ ό,τι στοιχίζει στο Αμερικανικό Δημόσιο κάθε πυρκαγιά (16.900 ευρώ), παρόλο που ο μέσος αριθμός δασικών πυρκαγιών στις ΗΠΑ είναι 48πλάσιος του αντίστοιχου ελληνικού. Επίσης το κόστος στην Ελλάδα είναι σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο στον Καναδά (81.300 ευρώ) με πενταπλάσιο αριθμό πυρκαγιών σε ετήσια βάση συγκριτικά με αυτόν που καταγράφεται από το Πυροσβεστικό Σώμα.