Παγκόσμιο το πρόβλημα της στέγασης. Δες τε τι συμβαίνει στην Αυστραλία..
«Χρειαζόμαστε περισσότερους ανθρώπους κατά μέσο όρο για να ζήσουν σε κάθε κατοικία…», δήλωσε ο διοικητής της RBA καθώς η κρίση στην αγορά στέγασης επιδεινώνεται, ενώ ο πληθωρισμός αυξάνεται και πάλι
Περισσότερες… οικογενειακές στιγμές, αναγκαστικά, καλούνται να ζήσουν όσοι δε βρίσκουν οικονομικά προσιτή κατοικία. Φωτογραφία αρχείου: Depositphotos / Wavebreakmedia
Η επιστροφή στα πατρικά και η συγκατοίκηση προτείνονται ως «λύση» από τον διοικητή της Αποθεματικής Τράπεζας (RBA), Δρ Philip Lowe, σε αυτούς που δε βρίσκουν που την κεφαλήν κλίνη, καθώς η κρίση στην αγορά στέγασης επιδεινώνεται, ενώ ο πληθωρισμός αυξάνεται και πάλι, σε αυτήν την κομβική συγκυρία για την οικονομία της Αυστραλίας.
Ο Δρ Lowe δεν χρησιμοποίησε τις λέξεις «πατρικό» ή «συγκατοίκηση», ενώπιον της Γερουσίας την Τετάρτη, αλλά τόνισε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερους ανθρώπους κατά μέσο όρο για να ζήσουν σε κάθε κατοικία…», ξυπνώντας μνήμες και από την ιστορία της παροικίας μας.
Οι παλαιότεροι θυμούνται καλά την εποχή που ήρθαν στην Αυστραλία και έπρεπε να μένουν δύο, τρεις, ή και περισσότερες οικογένειες, στο ίδιο σπίτι, μέχρι να «τα φέρουν βόλτα».
Να βρουν εργασία, να μάθουν έστω τα βασικά της Γλώσσας και εντέλει, με σκληρή δουλειά να προκόψουν και να καταστούν ιδιοκτήτες οι ίδιοι, σε μία εποχή που επικρατούσαν σκληρές συνθήκες στη νέα πατρίδα, αλλά υπήρχαν και πολλές προοπτικές.
Και η δεύτερη γενιά Ελληνοαυστραλών (συχνά και η τρίτη και οι επόμενες), σε μεγάλο βαθμό στηρίχθηκε στους γονείς, ειδικά ως προς το θέμα της στέγασης στα «πατρικά» μέχρι μία ηλικία ή με στήριξη στην αγορά κατοικίας, μέχρι να ορθοποδήσει οικονομικά.
Ακόμη, τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγοι οι νεοφερμένοι, έχουν μείνει με συγγενείς ή φίλους μέχρι να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα που θα τους επιτρέψει να νοικιάσουν αρχικά ένα σπίτι ή διαμέρισμα.
Έλληνες-και όχι μόνο- μετανάστες που ξεκίνησαν μία νέα ζωή εδώ στο παρελθόν, στηρίχθηκαν στη φιλοξενία, με ή χωρίς κάποιο αντίτιμο.
Πλέον, η «λύση» αυτή προτείνεται για όσα νοικοκυριά και οικογένειες δεν τα βγάζουν πέρα, καθώς ο πληθωρισμός «σκαρφάλωσε» εκ νέου περί του 7% (6,8% τον Απρίλιο έναντι 6,3% τον Μάρτιο), η ακρίβεια έχει… ξεφεύγει, οι λογαριασμοί (ρεύμα, σούπερ μάρκετ, κ.ά.) αυξάνονται περαιτέρω και τα ενοίκια να «καίνε».
Παραμένει μάλιστα άγνωστο πότε αυτοί που στενάζουν σήμερα θα καταφέρουν να σηκώσουν κεφάλι και θα (αν) μπορέσουν να προκόψουν καθώς η οικονομία της Αυστραλίας δεν είναι σαν άλλοτε, ενώ οι υποχρεώσεις τρέχουν.
Ως πιο τυχεροί φέρονται οι παλαιοί ιδιοκτήτες, αρκεί όμως να έχουν εξοφλήσει χρέη προς την τράπεζα, καθώς ουκ ολίγοι παλεύουν με τις συνεχώς αυξανόμενες δόσεις λόγω της ανόδου των επιτοκίων.
Σε κάθε περίπτωση, το κόστος ζωής βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και συνεχίζει ανοδικά. Οι συνταξιούχοι, που εξαρτώνται από τα επιδόματα για να ζήσουν μετρούν ένα-ένα τα δολάρια και δεν είναι λίγοι αυτοί που αναζητούν ένα συμπλήρωμα στο εισόδημά τους.
Νέες μητέρες επιστρέφουν πιο σύντομα από την άδεια μητρότητας στην εργασία τους, αν έχουν βέβαια πού να αφήσουν τα παιδιά τους, με τους παππούδες και τις γιαγιάδες να παραμένουν πολύτιμη βοήθεια.
Καθώς πολλοί οικογενειακοί προϋπολογισμοί έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής, σύμφωνα με έρευνα της ιστοσελίδας Finder έδειξε, ένας στους τέσσερις, που αντιστοιχεί σε 4,8 εκατ. εργαζόμενους, έχει ξεκινήσει μια δεύτερη δουλειά, εργάζεται περισσότερες ώρες ή «σταματά» τη συνταξιοδότηση για να τα βγάλει πέρα.
Και την ίδια ώρα, περισσότεροι από 3 εκατ. Αυστραλοί θα δουν το φοιτητικό τους χρέος (HECS-HELP) να αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τον πληθωρισμό, περί το 7% προς τα πάνω, κάτι που σημαίνει περισσότερα από 1.000 δολάρια επιπλέον σε ένα μέσο δάνειο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαβίωσή τους, αλλά και… ισόβιες ενδεχομένως επιπτώσεις στη δανειοληπτική τους ικανότητα.
Πηγή:editor@neoskosmos.com.au