Δασοπυρόσβεση: Ελλάς, Γαλλία… καμία σύγκριση!!

Απόσπασμα από την εργασία : Τα συστήματα Δασοπυρόσβεσης στην Ευρώπη και το παράξενα μοναδικό στον κόσμο Ελληνικό σύστημα Δασοπυρόσβεσης του Δρ. Ελευθέριου Σταματόπουλου.
Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος Μελετητής.

η Γαλλική Δασική Υπηρεσία έχει στην διάθεσή της 64 εναέρια μέσα. ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ.

Αντίστοιχα εμείς για έκταση του ¼ των πευκοδασών της Γαλλίας, έχουμε στην διάθεση της Πυροσβεστικής και όχι της Δασικής Υπηρεσίας, 92 εναέρια μέσα !!!. 

Από αυτά τα 70 περίπου είναι Ιδιωτικά, νοικιασμένα από εταιρείες Ρωσικές κυρίως που μετέφεραν τις παλιές συμβάσεις τους σε εταιρείες του Αζερμπαϊτζάν, απροσδιορίστου ιδιοκτησίας και πολυδαίδαλων τραπεζικών λογαριασμών… 

Τα καμένα Δάση της Γαλλίας

Με βάση τα δεδομένα από το Γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων, η έκταση των δασών της Γαλλίας που έχουν καεί τα τελευταία 10 χρόνια, ποικίλλει από έτος σε έτος.

Το 2021, για παράδειγμα, οι δασικές πυρκαγιές έκαψαν πάνω από 27.000 εκτάρια δάσους και βλάστησης (δηλαδή 270.000 στρ), που είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο των προηγούμενων 10 ετών. 

Ωστόσο, το 2019, κάηκαν μόνο 1.500 εκτάρια (15.000 στρ) δάσους και βλάστησης.

Συνολικά, η μέση έκταση των δασών της Γαλλίας που έχουν καεί ετησίως τα τελευταία 10 χρόνια είναι περίπου 16.000 εκτάρια (ή 160.000 στρ). Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των δασικών πυρκαγιών στη Γαλλία οφείλεται σε ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως κυρίως αμέλεια.

Επομένως με το σύστημα αυτό οι Γάλλοι έχουν καταφέρει να περιορίσουν τις καμένες εκτάσεις από Δασικές Πυρκαγιές σε μόνο 160.000 στρ. καμένων δασών κάθε χρόνο. (Σε εμάς ο μέσος όρος είναι ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΟΣ – ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΟΣ! ! ! σε μια έκταση τέσσερεις φορές μικρότερη).

Μερικά συγκριτικά στοιχεία 

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ο εκτιμώμενος πληθυσμός της Γαλλίας το 2021 ανέρχεται σε περίπου 67,41 εκατομμύρια άτομα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών, το 2021 υπήρχαν περίπου 41.000 επαγγελματίες πυροσβέστες που εργάζονταν για τη Γαλλική Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Επομένως αναλογεί 1 πυροσβέστης / 1.644 κατοίκους. 

Και πάλι σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ο εκτιμώμενος πληθυσμός της Ελλάδας το 2021 ανέρχεται σε περίπου 9,7 εκατομμύρια άτομα.

Με βάση το Προεδρικό διάταγμα 79/2022 (ΦΕΚ 220/2022) η Ελληνική Πυροσβεστική έχει 17.387 άτομα που ενισχύεται εποχιακά με 4.000 άτομα επιπλέον.

Επομένως αναλογεί 1 πυροσβέστης / 453 κατοίκους.

Με βάση τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η συνολική έκταση της Γαλλίας είναι περίπου 643.801 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αυτό περιλαμβάνει τόσο τη μητροπολιτική Γαλλία (το ευρωπαϊκό τμήμα της ηπείρου) όσο και τα υπερπόντια εδάφη της.

Επομένως αναλογεί 1 πυροσβέστης / 15,70 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Αντίστοιχα η Ελλάδα έχει έκταση 131.957 τετραγωνικά χιλιόμετρα (μαζί με τον νησιωτικό μας χώρο).

Επομένως αναλογεί 1 πυροσβέστης / 6,16 τετραγωνικά χιλιόμετρα. 

Και μόνο από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι συντηρούμε αναλογικά μία ΤΕΡΑΣΤΙΑ !!! ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ.

Οι μέθοδοι αντιμετώπισης μια Δασικής Πυρκαγιάς

Η μέθοδος αντιμετώπισης των Δασικών πυρκαγιών στην Γαλλία και Διεθνώς έχει μερικές αρχές αντιμετώπισης, που τις αναφέρουμε συνοπτικά.

  1. Επιμελημένη πρόληψη μέσα στα Δάση. Κυρίως στα Πευκοδάση με την διαχείρισή τους. Η Παγκόσμια εμπειρία εφαρμόζει μέσω της διαχείρισης Δασών την No fire administration ιδίως στα εύφλεκτα Οικοσυστήματα.

Παρακαλούμε πολύ όσους δεν γνωρίζουν την διαχείριση Δασών να μην μας επαναλαμβάνουν κάθε χρόνο τις παλιές αντιεπιστημονικές πλέον απόψεις ότι τάχα τα πευκοδάση πρέπει απαραιτήτως να καούν…

Τους παρακαλώ για να μην γεμίσω το άρθρο αυτό με βιβλιογραφία να κάνουν έστω μια πρόχειρη αναζήτηση έστω μέσω του GBT με το ερώτημα: «Give me 10 articles or studies on Pine forest management before forest fires».

Έπειτα ας κάνουν την αναζήτηση στα Γαλλικά, στα Γερμανικά, στα Ισπανικά, στα Ιταλικά στα Κινέζικα και σε όποια γλώσσα θέλουν.

  1. Κατά μέτωπο επίθεση στην πυρκαγιά, όσο πιο γρήγορα γίνεται για να την σβήσουμε στην άμεση επιχείρηση της Πρώτης Πλήξης.
  2. Αν χάσουμε την φωτιά στην Πρώτη πλήξη δεν αποχωρούμε από τα Δάση, αλλά την αντιμετωπίζουμε στην γραμμή της Κύριας πλήξης με ή και χωρίς εναέρια μέσα.
  3. Αν την χάσουμε κι εκεί την αντιμετωπίζουμε στις γραμμές δευτερεύουσας πλήξης και πάλι με ή και χωρίς εναέρια μέσα.
  4. Παράλληλα οι διαθέσιμες δυνάμεις πέραν της Γαλλικής δασικής Υπηρεσίας διατάσσονται σε συμπληρωματικές γραμμές προστασίας της Ζωής και της περιουσίας των Πολιτών.

Προφανώς για να λειτουργήσουν όλα τα παραπάνω πρέπει να υπάρχει πλήρες σχέδιο ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΑΣΗ που υπάρχει και εφαρμόζεται παντού εκτός… από την Ελλάδα.

Τα σχέδια όμως αυτά εκπονούνται μετά από ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΑΣΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΤΕ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ. Στην Χώρα μας υπάρχουν τα σχέδια Δασοπυρόσβεσης από τις Δασικές Υπηρεσίες αλλά δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν μια και δεν έχει καν χρήματα να κάνει έστω και τις ελάχιστες αναγκαίες παρεμβάσεις.

Έτσι η Δικιά μας Πυροσβεστική χωρίς να μπορεί να κάνει κανέναν έστω και αξιοπρεπή σχεδιασμό, περιορίζεται τα τελευταία χρόνια να παραμένει μόνο σε ασφαλτόδρομους… δεν επιχειρεί μέσα στα Δάση (όπως κατήγγειλαν ο Δήμαρχος Ιστιαίας και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας μετά την καταστροφή της Βόρειας Εύβοιας).

Το αποτέλεσμα είναι οι Δασικές Πυρκαγιές να γίνονται θηριώδεις, να απειλούν τα χωριά τις πόλεις μας αφού έχουν κάψει ανεξέλεγκτα 23.000.000 στρέμματα συχνά και δροσερών Δασών μας, ακόμα και ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ κι άλλες τόσες εκτάσεις γεωργικών εκτάσεων.

Οι νεκροί από Δασικές Πυρκαγιές

Ωστόσο ο ποιο θλιβερός απολογισμός από τις Δασικές Πυρκαγιές είναι οι νεκροί.

Στην Γαλλία οι νεκροί από τις την αιτία αυτή δεν ξεπερνούν τα τελευταία 25 χρόνια κατά μέσο όρο τους 2.

Στην Ελλάδα από τότε που ανέλαβε τον συντονισμό η Πυροσβεστική Υπηρεσία και απαίτησε την διάλυση του Δασοπυροσβεστικού μηχανισμού της Δασικής Υπηρεσίας (από το 1998-τα τελευταία 25 χρόνια) οι νεκροί ανέρχονται 228 δηλαδή κατά μέσο όρο σε 9 ανά έτος.

Μετά το έγκλημα στο ΜΑΤΙ δεν είχαμε μαζικές απώλειες ανθρώπινης ζωής. Είχαμε μόνο δύο από το πλήρωμα ελικοπτέρου που κατέπεσε κι ενός εθελοντή που μάλλον τον πρόδωσε η καρδιά του.

Πριν από αυτό και όσο τον συντονισμό είχε η Δασική Υπηρεσία πρακτικά δεν είχαμε κανέναν νεκρό λόγω επιχειρησιακής ανεπάρκειας. Είχαμε μόνο 6 Δασοκομάντος από πτώση ελικοπτέρου στρατιωτικού Ελικοπτέρου Chinook κατασκευής 1962

Ανάγνωση του υπολοίπου άρθρου