– Όρισε ένα “σκοπό ζωής”. Όσο πιο νωρίς το κάνεις αυτό στη ζωή σου, τόσο πιο όμορφο και ενδιαφέρον θα είναι το “ταξίδι” του βίου σου. Αυτό συμβαίνει, γιατί ο “σκοπός ζωής” λειτουργεί σαν “πυξίδα”. Και ως γνωστόν με την πυξίδα όχι μόνο βρίσκεις το δρόμο σου (ή τον ανακτάς, αν έχεις χαθεί προσωρινά), αλλά το πετυχαίνεις αυτό εξοικονομώντας χρόνο και κόπο.
Φρόντισε ο “σκοπός ζωής” που θα επιλέξεις να είναι κάτι που υπερβαίνει τα στενά όρια της ατομικής σου ύπαρξης. Δεν είναι αποτελεσματικό, (μη σου πω είναι πρακτικά αδύνατο), ως σκοπό της ζωής σου να ορίσεις αποκλειστικά την εξυπηρέτηση των ατομικών σου συμφερόντων και επιθυμιών.
Σε βάθος χρόνου η ενασχόληση μόνο με την πάρτη σου σε κουράζει, βαριέσαι τη διαδικασία, καθώς συνειδητοποιείς ότι δεν γεννά την ικανοποίηση και το αίσθημα ευτυχίας που είχες φανταστεί και στο τέλος αφήνεσαι στο τέλμα και τη φθορά.
Αντιθέτως, ο σκοπός που υπερβαίνει το άτομό σου κρατά πάντα ζωντανό το ενδιαφέρον σου, σε βοηθά να ανανεώνεις το αναγκαίο και ευεργετικό “self motivation”, σε αποτρέπει από το να χασομεράς άσκοπα σε πρόσωπα και καταστάσεις που δεν συμβάλλουν στην προαγωγή αυτού του σκοπού και σε διατηρεί σε εγρήγορση, καθώς δεν μπορείς ποτέ να ισχυριστείς ότι τον “πέτυχες” απόλυτα, ότι έφτασες σε ένα τέρμα. Έτσι αποδέχεσαι ότι πάντα μπορείς ακόμα να προσπαθείς και μέσα από αυτή τη διαδικασία να εξελίσσεσαι και να βελτιώνεσαι διαρκώς.
Γιώργος Λογοθέτης