Τα μάρμαρα

•Η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα θα ήταν μεγάλη στιγμή για την Ελλάδα. Φαίνεται δε πως το θέμα αρχίζει να συζητιέται στην Αγγλία. Όταν πρωτοέθεσε το θέμα η Μελίνα πολλοί το θεώρησαν επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Ήταν όμως γόνιμο Αυτή ήταν η αιτία που δρομολογήθηκε το υπέροχο Μουσείο της Ακρόπολης και η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων.
•Σήμερα δεν έχουμε Μελίνα έχουμε Λίνα.Άλλα μεγέθη,αλλα η Λινα είναι συστηματική και οργανωτική και εργάζεται ατελείωτα.
•Λόγω προσήλωσης στα τυπικά η Μενδώνη εγκλωβίζεται στα νομικά θέματα και τα ιδεολογικοποιεί. Θα ταν καλό να αφήσει τα νομικά στην άκρη .Ενδιαφέρεται για την αναγνώριση της κυριότητας και την ύστερη καταδίκη του Έλγιν . Λάθος και αδιέξοδη στάση. Το θέμα είναι να γυρίσουν τα γλυπτά.Είτε λέγεται δάνειο,χρησιδάνειο ,παρακαταθήκη η όπως αλλιώς είναι τελείως μα τελείως αδιάφορο. Οι εμμονές το μόνο που δείχνουν είναι νομικό σχολαστικισμό.

Ποιος νοιάζεται για τη κυριότητα αν επανενωθούν τα γλυπτά και τι σημασία έχει η νομική κρίση για τον Έλγιν;
•Τέλος οι περιοδικές εκθέσεις αξιόλογων αρχαιοτήτων στο Βρετανικό μουσείο ωφελούν τα μέγιστα τη χώρα μας.Την προβάλλουν ως κοιτίδα του παγκόσμιου πολιτισμού. Δεν είναι δείγμα επαρχιωτισμού όπως νομίζουν κάποιοι. Δείγμα υπεροχής είναι. Μια πολιτική που ξεκίνησε η Μελίνα,οδοστρωτήρας,στις τότε αντιδράσεις.

Στην Ουάσιγκτον,στο Βερολίνο και δεν θυμάμαι που αλλού. Εγώ είχα κάνει τις συμβάσεις,τις συμφωνίες και τις διαπραγματεύσεις για την Αμερική. Με κύριο θέμα ποιος πληρώνει το μάρμαρο δηλαδή τα υπέρογκα ασφάλιστρα.Τα πλήρωσαν
τελικά οι Αμερικάνοι αλλά είχαμε ιδρώσει γι αυτό.
•Ουδόλως με ενδιαφέρει ο λόρδος. Ας του κάνουμε και μια προτομή κάπου διακριτικά στη πόλη να τον θυμόμαστε.Ίσως στο Τατόι θα ταν μια καλή επιλογή. Έλγιν ο Αγγλος ευγενής αμφιλεγόμενος. Γέφυρα φιλίας με την γηραιά Αλβιώνα. Κάτι μπορεί να έσωσε όταν οι οι Τούρκοι παίρναν από τα μάρμαρα μολύβι για τα βόλια τους.

Η ιστορία είναι αμφίσημη.Ας την αφήσουμε να ηρεμεί στην ελεύθερη ιστορική έρευνα.

Πάνος Μπιτσαξής