•Η Κίνα βυθίζεται στη «σκέψη του Σι». Κοντολογίς σε μια πιο απολυταρχία από την απολυταρχία. Την ενός Ανδρός αρχή. Ποια είναι ακριβώς η σκεψη του Σι δεν ξέρω. Υπόσχομαι όμως να τη διαβάσω ευλαβικώς και να σας πω πως σκέπτομαι μετά το χαίρε το βάθος της σκέψης αμέτρητο.
Η Κίνα πλην των επιδερμικών πληροφοριών ήταν στην ουσία για μένα terra incognita,(άγνωστη γη). Οι Κινέζοι που έχω δει στο γραφείο μου επαγγελματικά μου φαίνονταν σαν ολογράμματα. Αδιευκρίνιστης ηλικίας και αδύνατο να διαισθανθείς τι πράγματι σκέπτονται. Κάποτε πρέπει να τους καταλάβω. Δεν γίνεται να ζω αγνοώντας τους. Όπως έλεγε μια φίλη στο παιδι της που δεν του άρεσε το ρύζι «φάε το ρύζι σου δεν γίνεται να έχουν άδικο 2δις Κινεζοι».
•Οι Κινέζοι έχουν ένα πλεονέκτημα απέναντι μας. Τη γλώσσα τους. Γι αυτό και λέμε όταν δεν καταλαβαινουμε κάποιον ότι «μιλάει κινεζικά» .Εμείς κατανοούμε το κόσμο μέσω των λέξεων. Αυτοί μέσω των εικόνων. Τεράστια διαφορά. Γιατί η λέξη έχει μια οριοθέτηση. Η εικόνα μπορεί να γίνει κατανοητή αλλά όχι πλήρως. Πως ξέρει κανείς πως τους εχει καρφωθεί ιστορικά μια εικόνα, του λύκου ας πούμε. Και τι ακριβώς εννοούν με τα λουλούδια που ανθίζουν κλπ.
•Ετσι παγιώνουν τώρα τη διπλωματία που ονομάζουν οι ίδιοι διπλωματία του «πολεμιστή λύκου» (warrior wolf diplomacy.). Τι είναι τούτο; Ένα παράδειγμα. Σε μια διαφωνία με τη Σουηδία ο πρέσβης Κονγιου απέφυγε την ουσιαστική απάντηση και είπε. «Ένα μπόξερ 10 κιλων παρενοχλεί ένα μποξερ 50 κιλων. Το μεγάλο μποξερ το αγκαλιάζει και το προστατεύει. Το μικρό μποξερ εξακολουθεί να το παρενοχλεί και να το τσιγκλαει επιδιώκοντας καυγά. Ε κατόπιν αυτού τι να κάνει το μεγάλο μποξερ;».
•Το μεγάλο πρόβλημα είναι όπως σας έγραφα είναι ότι οι Αμερικανοί έχουν δυσκολίες ανάλυσης πολύ απλούστερων θεμάτων. Γιατί σκέφτονται με άξονα το τρέχον ενώ οι Κινέζοι με άξονα τον απέραντο χρόνο. Άντε τώρα να μάθουν στην Ουάσιγκτον κινεζικά ιδεογράμματα.
Πάνος Μπιτσαξής