Agree to Disagree

Agree to Disagree

της Μαριάννας Σκυλακάκη

Το καλύτερο σχόλιο για τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Recep Tayyip Erdogan, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, ήταν η αναφορά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου: “τελικώς, συμφωνήσαμε σε καλό κλίμα ότι διαφωνούμε”. Μιλώντας στον ANT1 εξέφρασε επίσης την προσωπική του, όπως σημείωσε, άποψη “ότι υπάρχουν πλέον περιθώρια συνεννόησης με την Τουρκία”.

Πού βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σήμερα σε σχέση με χθες; Εν πολλοίς στο ίδιο σημείο, μολονότι κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές αποτιμούν θετικά τη συνάντηση με τον Erdogan. Συγκεκριμένα, θεωρείται θετικό το γεγονός ότι τα αγκάθια στις σχέσεις μας με τη γείτονα συζητήθηκαν ανοιχτά και το αποτέλεσμα της συνάντησης εκτιμάται ότι θα φανεί σε βάθος χρόνου. Σημειώστε πάντως ότι τα αγκάθια, με άλλα λόγια οι τουρκικές διεκδικήσεις έναντι της Αθήνας, δεν είναι και λίγα.

Μιλώντας πάντως χθες βράδυ σε Τούρκους που ζουν στο Λονδίνο, ο Erdogan έμεινε πιστός στη ρητορική του τελευταίου διαστήματος, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “σήμερα υπάρχει μια ισχυρή Τουρκία με ισχυρό στόλο που προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο, στη Μαύρη Θάλασσα και στην ανατολική Μεσόγειο”. Στο μεταξύ, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, η Άγκυρα φέρνει το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη προς ψήφιση στο τουρκικό κοινοβούλιο.