Δ Κουρετας.

Διαβασα μια ανακοινωση παραταξης φοιτητων οτι θελουν να τους πληρωνει το κρατος το εισιτηριο του λεωφορειου και σε ενδειξη διαμαρτυριας θα κανανε συμβολικη καταληψη την μερα του θανατου του Γρηγοροπουλου . Δεν θυμαμαι σε ποια σχολη .

Δυο λογια και ας τα διαβασουν και οι φοιτητες.

Ητανε Γεναρης του 1989 , Θεσσαλονικη. Προσπαθουσα να τελειωσω το διδακτορικο μου και να φυγω στη Βοστωνη. Τοτε οταν διαβαζαμε καποιο αρθρο και θελαμε να επικοινωνησουμε με τον συγγραφεα του γραφαμε γραμμα με ταχυδρομειο. Δεν υπηρχαν μειλ τοτε. Το γραμμα εκανε καμμια εβδομαδα να φτασει. Στο τομεα που δουλευα απο τους πιο γνωστους ηταν καποιος Jaap Beintema, διευθυντης στο τμημα Βιοχημειας πρωτεινων στο Αντικαρκινικο κεντρο του Groningen στην Ολλανδια. Αποφασισα να του γραψω να του ζητησω τη γνωμη του για ενα πειραμα που σκοπευα να κανω . Ηθελα να απομονωσω το 5S RNA απο την μικρη ριβοσωμικη υπομοναδα του E.Coli , να το κανω αλληλουχιση και να δω πως κοβεται απο τα ενζυμα που τοτε μελετουσα. Δεν το ειχαν ξανακανει για ενζυμα εκεινου του τυπου και ειπα να τον ρωτησω. Πιστευα οτι ουτε θα απαντησει αλλα λεω ας το κανω. Θα ασχοληθει ο Beintema με ενα ασημαντο διδακτορικο φοιτητη? Και ομως απαντησε. Σε 2 εβδομαδες ειχε ερθει η απαντηση. Οταν μου εφερε ο κλητηρας του Θεαγενειου το γραμμα , δεν το πιστευα. Το πηρα και το ανοιξα. Μου ελεγε οτι τον ενδιεφερε αυτο που ειπα και αν ηθελε , θα ερχοταν το Πασχα στη Ναξο, να παω να τον βρω. Και πηγα . Και τον βρηκα. Και μιλησαμε 2 ωρες. Και οχι μονον αυτο. Τον καλεσα στη Θεσσαλονικη στο εργαστηριο. Και ηρθε . Ιουνιος του 1989. Τα λεφτα για την φιλοξενια να εβαλα απο την τσεπη μου. Απο τις αιματηρες οικονομιες που εκανα για να φυγω Αμερικη. Του πληρωσα διαμονη ενα βραδυ στο μακεδονια παλάς και ενα γευμα καπου σε μια ταβερνα στον Φοινικα. Δεν θυμαμαι πως την λενε αλλα την ειχαν δυο Ελληνες που ειχαν γεννηθει στην Τσεχια. Ενας απενταρος φοιτητης , εδωσε την μιση μηνιατικη υποtροφια του για να φιλοξενησει ενα σημαντικο επιστημονα. Ντραπηκα να ζητησω λεφτα απο οποιονδηποτε φορεα.

Παιδια ακουστε. Εαν κατι ειναι δυσκολο να γινει , βρειτε τροπο. Τροπος θα υπαρχει κατα 99,9%. Αφηστε τις ευκολες λυσεις . Ο δρομος της ζωης ειναι με εμποδια.

ΔΡΟΜΟΣ ΧΩΡΙς ΕΜΠΟΔΙΑ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΣΗΜΑΝΤΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ.

Δ Κουρέτας