Τι δείχνουν οι έρευνες της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής για την κατάσταση, την αξιοπιστία των διοικήσεων και τις προβλέψεις
απόσπασμα άρθρου, Χρύσας Βουλγαρίδου
Με double up συνεχίζει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, καθώς δημοσιεύει δύο εκθέσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες και προσδοκίες των τραπεζών την προσεχή τριετία, αποτυπώνοντας την τάση αστοχίας των διοικήσεων έναντι των προβλέψεων, οι οποίες ωστόσο επιμένουν στη στόχευση για αλλαγή του χρηματοδοτικού μείγματος από repos και ELA-ΕΚΤ και παράγωγα, σε αύξηση καταθέσεων, βελτίωση ποιότητας ενεργητικού, έκδοση ομολόγων μακράς ωρίμανσης, χαμηλής εξασφάλισης και αυξήσεις.
Από τις παραδοχές, τις αστοχίες και την δυναμική των εξελίξεων αναδύεται έντονα η αίσθηση ότι το προσδοκώμενο μείγμα φρέσκου χρήματος καταθέσεις, χρηματοδότηση με εγγυήσεις από το Δημόσιο, repos και έκδοση χρεογράφων, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να αναζητήσουν το μεγαλύτερο μέρος από τις αγορές.
29 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2018
Στις έρευνες τις EBA συμμετείχαν συνολικά 159 τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων ελληνικών συστημικών (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς), οι οποίες υπέβαλαν τα σχέδιά τους για χρηματοδότηση για περίοδο 3 ετών (2018 έως 2020). Οι ελληνικές, προβλέπεται να εκδώσουν συνολικά 5,8 δισ. σε χρεόγραφα μακράς ωρίμανσης και χαμηλής εξασφάλισης, κατά το 2019-2020, μέρος των οποίων μπορεί να είναι οι αυξήσεις κεφαλαίου, όπως έχει κατ επανάληψη επισημάνει το Crisis Monitor, αναδεικνύοντας τα προβλήματα στην κεφαλαιακή διάρθρωση και τη ρευστότητα, καθώς και την αδυναμία άμεσης πρόσβασης στις αγορές.