Landing Accomplished

Μετά τη χθεσινή προσεδάφιση του διαστημικού επιστημονικού σκάφους InSight στον Άρη, είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να ανακαλύψουμε τα μυστικά του κόκκινου πλανήτη. Σκοπός του InSight; Να μελετήσει το εσωτερικό και τους σεισμούς του Άρη – είναι μάλιστα εξοπλισμένος, μεταξύ άλλων, με έναν εξαιρετικά ευαίσθητο σεισμογράφο για να πετύχει ακριβώς αυτό. Είναι η πρώτη φορά που θα μελετηθεί, από ρομποτικό γεωλογικό εργαστήριο, το εσωτερικό, η σύνθεση και η τεκτονική δραστηριότητα άλλου πλανήτη πέρα απ’ τη Γη – το InSight έστειλε δε ήδη την πρώτη του φωτογραφία από τον Άρη.

Βρίσκω τελευταία ότι η ενασχόληση με ζητήματα πιο… μακρινά, λιγότερο πεζά και “άμεσα χρήσιμα” έχει κάτι το αναζωογονητικό. Θα καταφέρει άραγε η ανθρωπότητα να αποικήσει τις επόμενες δεκαετίες τον Άρη; Υπήρξε ποτέ ζωή σ’ αυτόν; Και αν ναι, τι μορφή είχε; Τι μπορεί να μας πει για το παρελθόν της Γης η πληρέστερη κατανόηση του κόκκινου πλανήτη; Τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δεν τις έχουμε ακόμα, όμως πολύ σύντομα θα ξέρουμε περισσότερα.

Για την ώρα, αφήστε το μυαλό σας να περιηγηθεί στις δυνατότητες που επιφυλάσσει το αύριο ή, αν θέλετε λίγη έμπνευση, διαβάστε τις προβλέψεις τεσσάρων “ειδικών του μέλλοντος” για το πώς θα μοιάζει ο κόσμος μας το 2050. Σε ένα από τα τέσσερα essays αναφέρεται και μια φράση που μου έκανε εντύπωση: “Έχουμε την τάση να υπερεκτιμούμε το αποτέλεσμα μιας τεχνολογίας βραχυπρόθεσμα και να υποτιμούμε το αποτέλεσμά της μακροπρόθεσμα”.