Κάντο όπως ο Σουηδός

Η τέχνη του διορθώνω και του επισκευάζω: Doitforme

Μαρίνα Αλαμάνου

Life Science Consultant

Τον Ιούλιο του 2016 δημοσιεύθηκε στο Huffington Post το ακόλουθο άρθρο: «Repair-Not-Replace, Good for Your Pocket and Good for the Environment». Σύμφωνα με το άρθρο αυτό υπάρχει 1) σπατάλη ενέργειας και πόρων και 2) αύξηση των ηλεκτρονικών αποβλήτων (e-waste) στις καταναλωτικές μας συνήθειες αντικατάστασης και όχι επισκευής αντικειμένων.

Για το λόγο αυτό, η σουηδική κυβέρνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει την «κουλτούρα της μιας χρήσης» μειώνοντας τον φόρο στο μισό σχετικά με την επισκευή/διόρθωση πραγμάτων – από ποδήλατα και ρούχα, μέχρι ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές – ενθαρρύνοντας κατ´αυτόν τον τρόπο μια κουλτούρα επισκευής και όχι αντικατάστασης.

Έτσι, όποιο άτομο επισκευάζει, για παράδειγμα, μια ηλεκτρονική συσκευή, μπορεί να ζητήσει επιστροφή φόρου, συμβάλλοντας έτσι παράλληλα στην μείωση της περιβαλλοντικής ζημιάς λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης και αύξησης των ηλεκτρονικών αποβλήτων. Η σουηδική κυβέρνηση επιδιώκει παράλληλα με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας (για τεχνίτες, ηλεκτρολόγους, ράφτες κτλ) σε τοπικό επίπεδο, σε μέρη δηλαδή που εισάγονται καινούρια αγαθά και δεν παρασκευάζοντα.

Doitforme

Μια startup που ακολουθεί το παραπάνω μοντέλο, έχοντας φτιάξει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για να βρίσκουν οι χρήστες της πιο εύκολα και αποτελεσματικά πολυτεχνίτες για επισκευές, είναι η Doitforme. Η Doitforme αποσκοπεί στη σύνδεση από πολυτεχνίτες και νοικοκυριά μέσω του διαδικτύου, αυξάνοντας έτσι την ιντερνετική διασύνδεση στην κοινωνία μας, καθιστώντας τον κόσμο μας καλύτερο και πιο αποδοτικό.

Η Doitforme δημιουργήθηκε από μια ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο και είναι μια έξυπνη ηλεκτρονική πλατφόρμα που προσφέρει μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών – από νεαρούς που για ένα χαρτζιλίκι βγάζουν το σκυλάκι του γείτονα βόλτα, μέχρι εξειδικευμένους τεχνίτες για το σπίτι.

Ιδρυτής και επικεφαλής της Doitforme είναι ο Luigi Dimitris Goulianos (γεννημένος στο Βόλο το 1996 με ελληνική και ιταλική υπηκοότητα), συνιδρυτής της πλατφόρμας είναι ο Ιωσήφ Ρέντα, ενώ το team development της Doitforme αποτελείται από τους developers Θεμιστοκλή Σγουρίδη και τον Νίκο Διομή. Στην ομάδα του Doitforme μόλις προστέθηκαν ο backend developer Δημήτρης Μαστέλλος, η Graphic designer Λίνα Γρηγοράκη και ο CMO Νικόλας Δερβένης. Η πλατφόρμα λειτουργεί σε beta version και σε μόλις τρεις μήνες από το λανσάρισμα έχει συγκεντρώσει 430 χρήστες.

Ο Luigi και η παρέα του, παρατηρώντας τη δυσκολία που αντιμετώπιζαν οι περισσότεροι φίλοι τους να βρουν εργασία  – μολονότι έχουν τις ικανότητες και γνώσεις –  προσάρμοσαν τη Doitforme έτσι ώστε να σου δίνει τη δυνατότητα να προσφέρεις τις επαγγελματικές σου υπηρεσίες και απευθύνεται σε πολυτεχνίτες, μάστορες, προγραμματιστές/designers, μικροπωλητές, εκπαιδευτικούς, αισθητικούς και υπηρεσίες καθαριότητας.

Το Doitforme παρέχει ένα ολοκληρωμένο προφίλ για κάθε χρήστη, στο οποίο ο καθένας μπορεί να συμπληρώσει τις δεξιότητες του, την εμπειρία του, διάφορες πιστοποιήσεις, την εκπαίδευση του καθώς και μία σύντομη περιγραφή του εαυτού του. Μέσω αυτού του προφίλ, καθώς και μέσω των αξιολογήσεων που λαμβάνεις ως εργαζόμενος (αλλά και ως εργοδότης), οι χρήστες είναι πλέον σε θέση να διαλέξουν τον πλησιέστερο διαθέσιμο πολυτεχνίτη για να επιλύσει τα προβλήματα τους.

Μια startup σαν την Doitforme:

• θα επιτρέψει στα νοικοκυριά να επιλύουν τα προβλήματα τους ταχύτερα, ευκολότερα, πιο αξιόπιστα και αποτελεσματικά και κυρίως οικονομικά (διαφανής ανταγωνισμός, δυνατότητα σύγκρισης των τιμών, πλησιέστερη διαθέσιμη υπηρεσία κλπ),

• θα δώσει στους επισκευαστές/τεχνίτες μια ευρύτερη και πιο αντιπροσωπευτική έκθεση στην πιθανή πελατεία (γεωγραφικά κριτήρια θα εφαρμόζονται στις αναζητήσεις, πιο ρεαλιστική εκπροσώπηση μιας προσφερόμενης υπηρεσίας),

• θα δημιουργήσει ένα σύστημα βάσης δεδομένων που θα επιτρέπει σε πραγματικό χρόνο δημιουργία παντός είδους στατιστικών στοιχείων και ανυπολόγιστης αξίας όπως: “ποιες περιοχές δεν έχουν υδραυλικούς”, “που κερδίζουν περισσότερα χρήματα οι ηλεκτρολόγοι”, “ποια είναι η συνηθέστερη καταγγελία για τους κηπουρούς”, “ποια είναι η μέση καθυστέρηση ενός επισκευαστή να φτάσει στο χώρο”, “αξίζει να γίνει κάποιος ξυλουργός γύρω από μια συγκεκριμένη περιοχή” κλπ,

• και τελικά θα δημιουργήσει τοπικές θέσεις εργασίας, ενώ η “κουλτούρα του επισκευάζω” που θα προάγει είναι πράσινη, βιώσιμη και υγιή για τον πλανήτη.

Η Doitforme έγινε πρόσφατα δεκτή από τον virtual incubator FasterCapital στο acceleration πρόγραμμα του.