Underwater

Τα τρία τέταρτα της Βενετίας έχουν πλημμυρίσει ως αποτέλεσμα των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τη γειτονική μας Ιταλία τις τελευταίες μέρες, αφήνοντας πίσω τους τουλάχιστον 11 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες. Η στάθμη του νερού ανέβηκε κατά 156 εκατοστά, στο πιο υψηλό επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2008, πριν αρχίσει να υποχωρεί.

Η εικόνα μιας πλημμυρισμένης Βενετίας μπορεί να μην ακούγεται σαν κάτι ασυνήθιστο,  είναι όμως ενδεικτική καιρικών φαινομένων στην περιοχή μας που θα γίνονται ολοένα και πιο ακραία καθώς η θερμοκρασία του πλανήτη μας θα ανεβαίνει. Μη ξεχνάμε ότι ερευνητές έχουν προβλέψει ότι η άνοδος στη στάθμη του νερού στη Μεσόγειο θα “βουλιάξει” τη Βενετία μέσα στα επόμενα 100 χρόνια, αν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα θωράκισής της, όπως αυτά τα οποία μέχρι στιγμής καθυστερούν, εξαιτίας υπερβάσεων κόστους και σκανδάλων διαφθοράς των τοπικών αξιωματούχων. Για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον άνθρωπο ακούμε τελευταία πλήθος από καμπανάκια.

Τι γίνεται όμως με τις επιπτώσεις του ανθρώπου σε άλλα μέλη του ζωικού βασιλείου; Σύμφωνα με μια νέα μελέτη της WWF, ο πληθυσμός των άγριων ζώων στον πλανήτη μειώθηκε κατά 60% σε διάστημα 40 ετών. “Είμαστε η πρώτη γενιά που γνωρίζει ότι καταστρέφουμε τον πλανήτη μας και η τελευταία που μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό”, τονίζεται στην μελέτη χαρακτηριστικά.