Tο πρώτο ξενοδοχείο στον κόσμο για ακτιβιστές

Είτε πρόκειται για έξυπνο μάρκετινγκ, είτε για γνήσια ιδεολογία το πρώτο ξενοδοχείο στον κόσμο για ακτιβιστές ταξιδιώτες είναι γεγονός και άνοιξε πριν λίγες μέρες στην Ουάσιγκτον. Στις ΗΠΑ είναι γνωστό ως ξενοδοχείο “αντι-Τραμπ” και βρίσκεται σε απόσταση ανάσας από την επώνυμη αλυσίδα ξενοδοχείων του Προέδρου Tραμπ.

Το ξενοδοχείο Eaton DC, 4* που διαθέτει 209 δωμάτια, ιδρύθηκε πάνω στην φιλοσοφία προοδευτικών ιδεωδών, κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης και μεταξύ άλλων στους χώρους του περιλαμβάνει από εργαστήριο πολιτικής στο λόμπι μέχρι τραγούδια διαμαρτυρίας στο μπαρ του τελευταίου ορόφου.

Το Eaton DC είναι ένα οικολογικό ξενοδοχείο -στα άμεσα σχέδια είναι κι η δημιουργία αστικού αγροκτήματος- στα κομοδίνα στα δωμάτια του υπάρχει η Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και όχι η Βίβλος, το κέντρο ευεξίας του προσφέρει πνευματικές πρακτικές ρείκι, χαλάρωση με κρυστάλλους, “σαμανικά ταξίδια”, ενώ διαθέτει και χώρο συνεργασίας 300 θέσεων, το Eaton House.

Ιδιοκτήτρια του και πρόεδρος της Eaton Workshop -το εμπορικό σήμα του ξενοδοχείου- είναι η 36χρονη Katherine Lo, κόρη του Κινέζου δισεκατομμυριούχου στο real estate Lo Ka Shui, προέδρου της Great Eagle Holdings, που έχει τα πολυτελή ξενοδοχεία Langham.
Τι ακριβώς συνιστά ένα “ακτιβιστικό ξενοδοχείο”; Από ότι λέει η ιδιοκτήτρια του αφορά στην προσέγγιση πολλαπλών επιπέδων, ξεκινώντας από μια σειρά δράσεων.

Το Eaton DC θα φιλοξενήσει εκδηλώσεις για θέματα από την κλιματική αλλαγή μέχρι τις σχέσεις των λαών, ενώ είναι έτσι δομημένο ώστε να διευκολύνει τις αλληλεπιδράσεις και την οικοδόμηση της κοινότητας.

“Η ιδέα του ξενοδοχείου, δημιουργήθηκε το 2014, λέει η Katherine Lo. Αλλά μετά τις εκλογές του 2016 ήταν πιο σοβαρή και επείγουσα η δημιουργία του”.
Η Katherine Lo που σπούδασε στο Yale (και ως φοιτήτρια ήταν εκπρόσωπος της Greenpeace), έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον κινηματογράφο και επέστρεψε στην πατρίδα της το Χονγκ Κονγκ για να εργαστεί πάνω στο αντικείμενο της.
Αλλά ο δισεκατομμυριούχος πατέρας της είχε άλλα σχέδια. Της έδωσε χρήματα και της ζήτησε να δημιουργήσει ένα εμπορικό σήμα ξενοδοχείων “που θα άλλαζε τα πάντα, το Tesla των ξενοδοχείων”, όπως λέει η ίδια χαρακτηριστικά.
Και φαίνεται ότι η επένδυση της Great Eagle Holdings σε ένα εμπορικό σήμα ξενοδοχείου για όσους έχουν αριστερές πεποιθήσεις έχει τεράστια επιτυχία, αφού τρία ακόμα ξενοδοχεία Eaton πρόκειται να ανοίξουν το 2019 σε Σιάτλ, Σαν Φρανσίσκο και Χονγκ Κονγκ.

Mέρος των εσόδων του Eaton DC δίνεται σε δράσεις και πρωτοβουλίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για την πολιτική, το περιβάλλον και στο Πρόγραμμα Κατά της Παγκόσμιας Φτώχειας.