Περιττά φάρμακα ;;

Πολύ σημαντικά είναι τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας σε άτομα με ήπια υπέρταση. Η χορήγηση φαρμακευτικής θεραπείας δεν έχει οφέλη, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο παρενεργειών!

Στην έρευνα έγινε ανάλυση των δεδομένων από τον ιατρικό φάκαλο 38.286 ασθενών και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό JAMA. Εκπονήθηκε από ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον James P. Sheppard από το αγγλικό πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Οι ερευνητές κλήθηκαν να εξετάσουν αν η αντιυπερτασική θεραπεία σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και καρδιαγγειακής νόσου σε ασθενείς με ήπια υπέρταση. Σήμερα, το θέμα αυτό παραμένει αδιευκρίνιστο και οι διεθνείς οδηγίες είναι αντιφατικές.

Στη μελέτη εντάχθηκαν δεδομένα ασθενών από τη βάση δεδομένων Clinical Practice Research Datalink κατά τη χρονική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 1998 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015. Οι ασθενείς που επιλέγησαν ήταν ηλικίας 18 έως 74 ετών με ήπια υπέρταση, δηλαδή είχαν πίεση από 140/90 έως 159/99 mm Hg. Αποκλείστηκαν άτομα με καρδιαγγειακή νόσο ή τέτοιο ιστορικό.

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό: δεν βρέθηκε καμία ένδειξη σύνδεσης ανάμεσα στη λήψη φαρμακευτικής θεραπείας και θνησιμότητας ή καρδιαγγειακής νόσου. Σαν να μην έφθανε αυτό, υπήρξαν ενδείξεις ότι η θεραπεία μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως υπόταση, συγκοπή και οξεία βλάβη στα νεφρά.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, «τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι γιατροί πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά την έναρξη της θεραπείας σε ασθενείς χαμηλού κινδύνου με ήπια υπέρταση, καθώς μπορεί να επηρεαστούν εκατομμύρια άτομα με ελάχιστα αποδεικτικά στοιχεία για οφέλη στην υγεία.

Πηγή : virus.com